Het is alweer van het jaar 2015 geleden dat Ledger er voor koos om uit te pakken met haar eerste Ledger Wallet Bitcoin Chrome applicatie. Door gebruik te maken van deze applicatie in combinatie met de Google Chrome browser was het mogelijk om te communiceren met de Ledger hardware wallets. De eerste app werd vrij snel opgevolgd door andere exemplaren. Het ging hierbij om de Ledger Wallet Ethereum en Ripple varianten. Al deze verschillende applicaties vereisten Google Chrome waardoor het zonder deze browser niet mogelijk is om je tokens naar de Ledger hardware wallet te versturen en ze te managen. Investeerders zagen hier niet meteen graten in en de Ledger hardware wallets werden in één klap (mede door toedoen van de lage kostprijs) bijzonder populair. Nu, drie jaar later lijken er heel wat veranderingen op til te zijn. Wij zetten ze in dit nieuwsartikel alvast even uitgebreid voor jou op een rijtje.
Centrale applicatie voor desktops en mobiele toestellen
Op vandaag beschikt elke cryptocurrency die door de Ledger hardware wallets wordt ondersteund over een eigen, (unieke) applicatie. Ondanks het feit dat het merendeel van deze apps op een min of meer gelijkaardige manier werken is dit toch alles behalve efficiënt en toegankelijk. Dit heeft ook Ledger duidelijk ingezien waardoor ze werkt aan een centrale applicatie. Dit stukje software voor desktop computers zou in het tweede kwartaal van 2018 gelanceerd moeten worden voor Windows, macOS en Linux. Daar blijft het echter niet bij, want Ledger heeft ook meteen bekend gemaakt dat er een mobiele variant van de app zal worden gelanceerd. Hiervoor is het wel nog wachten tot het derde kwartaal van dit jaar. Voor alle duidelijkheid, de nieuwe applicatie zal volledig los staan van Chrome en Chromium. Gebruikers van de Ledger hardware wallets zullen dan ook niet langer genoodzaakt zijn om deze browsers te installeren op hun systeem.
Ondersteuning voor alle hardware wallets
De nieuwe applicatie die door Ledger zal worden gelanceerd zal ondersteuning bieden voor alle hardware wallets van het bedrijf die er op moment van schrijven op de markt zijn terug te vinden. Dit betekent concreet dat zowel eigenaars van een Ledger Blue als een Ledger Nano S voor het beheren van hun portefeuille gebruik kunnen maken van hetzelfde stukje software. De software zou bovendien ook over een ‘read-only’ beschikken waardoor het mogelijk wordt om weliswaar de inhoud van de portefeuille te bekijken, maar er geen handelingen mee uitgevoerd kunnen worden. Voor het uitvoeren van transacties zou er bovendien nog steeds een bevestiging zijn vereist die wordt uitgevoerd op de hardware wallet zelf.
Meer dan 100 verschillende cryptocurrencies beheren met je Ledger hardware wallet
Op moment van schrijven biedt Ledger investeerders in cryptocurrencies reeds de mogelijkheid om ondersteuning voor een groot aantal verschillende tokens toe te voegen aan hun hardware wallet. Op moment van schrijven is de Ledger hardware wallet compatible met 24 verschillende cryptocurrencies waaronder Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin, Ethereum, Ripple, Qtum, PIVX, NEO en nog zoveel meer. Dat aantal zou zomaar eens in geen tijd spectaculair kunnen toenemen. Ledger heeft namelijk bekend gemaakt dat het toewerkt naar een ondersteuning voor meer dan 100 verschillende cryptocurrencies. Welke dat dan precies zijn werd er helaas nog niet bij verteld. Wel doken recent geruchten op over een mogelijke ondersteuning voor Cardano.
Chromebook ondersteuning verdwijnt
Het feit dat Ledger af wil stappen van het gebruik van Google Chrome applicaties voor het beheren van de tokens op haar hardware wallets zal bij veel investeerders op gejuich worden onthaald. Echter is er ook een keerzijde aan de medaille. Tot dusver was het immers een droom voor Chromebook gebruikers om hun portefeuille met cryptocurrencies te managen met bijvoorbeeld de Ledger Nano S. Die ondersteuning zal nu echter komen te verdwijnen.
De afbeeldingen op deze pagina zijn afkomstig van de officiële Ledger website.