Bitcoin ETFs kopen in 2024

Met de introductie van Bitcoin EFTs in 2024, bieden deze nieuwe financiële producten een alternatieve mogelijkheid om te investeren in Bitcoin. Ze combineren het gemak van traditionele beleggingen met de spannende wereld van cryptocurrency, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor beleggers.

Wat zijn Bitcoin EFTs?

Bitcoin EFTs stellen beleggers in staat om in Bitcoin te investeren via de aankoop van aandelen, zonder de cryptocurrency zelf te bezitten. Deze EFTs worden verhandeld op beurzen zoals NYSE en Nasdaq en volgen de waarde van Bitcoin. 

Er zijn twee types: spot EFTs, die echte Bitcoin bezitten, en futures EFTs, gebaseerd op derivaten. Ze bieden gemak en diversificatie, maar komen met beheerkosten en geven geen direct bezit van Bitcoin.

De beste Bitcoin ETFs kopen in 2024

In 2024 zijn er verschillende Bitcoin EFTs beschikbaar, elk met unieke kenmerken voor investeerders:

Bitcoin EFT

Unieke kenmerken

Gelanceerd in oktober 2021, is deze ETF populair en heeft het een aanzienlijk beheerd vermogen. Het investeert in Bitcoin Futures en biedt beleggers blootstelling aan de prijsbewegingen van Bitcoin tegen lagere kosten.

GBTC is een vroeg investeringsmiddel voor Bitcoin en werkt als een ETN met potentieel risico van tegenpartijen. Grayscale heeft plannen om het om te zetten naar een ETF en geeft beleggers de mogelijkheid om een klein deel van Bitcoin in handen te hebben.

Dit cryptocurrency indexfonds werd gelanceerd in 2017 en houdt de tien grootste cryptocurrency’s aan. BITW biedt:

 • Veilige opslag
 • Jaarlijkse controle
 • Gediversifieerde blootstelling

Dit wordt wel aangeboden voor iets hogere kosten.

BTCE is een fysieke ETF gevestigd in Duitsland die rechtstreeks Bitcoin aanhoudt en een aanzienlijk beheerd vermogen heeft. Vanwege regelgevingsverschillen is deze echter niet voor iedereen toegankelijk.

Deze Canadese ETF werd begin 2021 gelanceerd en heeft snel een aanzienlijk beheerd vermogen opgebouwd door te investeren in Bitcoin. Het staat bekend om zijn snelle groei van activa na de lancering.

Concurrerend met BTCC in Canada heeft EBIT de kosten verlaagd om investeerders aan te trekken en biedt het directe blootstelling aan de prestaties van Bitcoin.

Ook Canadees, BTCX biedt Bitcoin Exposure in cold storage en richt zich op beleggers met de laagste vergoedingen in zijn categorie.

Elke ETF onderscheidt zich door het type blootstelling aan Bitcoin, de kostenstructuur en de naleving van regelgeving.

Populaire Bitcoin ETFs om te kopen

In 2024 behoren de toonaangevende Bitcoin EFTs tot de volgende:

 • iShares Bitcoin Trust (IBIT): Beheerd door BlackRock, biedt IBIT aantrekkelijke voordelen zoals lage kosten en goede liquiditeit. Met een beheerd vermogen van meer dan $1 miljard, is het een uitstekende keuze voor beleggers die geïnteresseerd zijn in crypto-investeringen.
 • Grayscale Bitcoin Trust (GBTC): GBTC wordt beschouwd als de “gouden standaard” en heeft dankzij goedkeuring van de SEC nu ook de status van Bitcoin ETF verworven, waardoor het buitengewoon populair is.
 • Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC): Met lage kosten en een vermindering van kosten tot 1 augustus 2024, is FBTC ook een belangrijke speler op de markt voor Bitcoin EFTs. Deze EFTs staan bekend om hun institutionele steun, aantrekkelijke kostenstructuur en potentieel om aanzienlijk kapitaal aan te trekken, met name voor diversificatie in beleggingsportfolio’s.

Waarom kiezen voor het kopen van een Bitcoin ETF?

Er zijn verschillende redenen waarom investeerders kunnen besluiten om een Bitcoin ETF te kopen in plaats van rechtstreeks te investeren in Bitcoin of andere beleggingsvormen:

Voordelen

✔️ Eenvoudige toegang: Bitcoin ETFs bieden toegang tot Bitcoin-investeringen via normale brokerage-accounts, ideaal voor wie onbekend is met crypto exchanges.

✔️ Gereguleerde omgeving: Deze ETFs functioneren binnen gereguleerde financiële systemen, wat meer investeerdersbescherming en naleving van financiële regels biedt.

✔️ Diversificatie: Ze introduceren een nieuwe activaklasse voor beleggingsportefeuilles en helpen bij risicospreiding door hun lage correlatie met traditionele activa.

✔️ Liquiditeit: Bitcoin ETFs zijn vaak liquider dan directe cryptocurrency-investeringen, waardoor beleggers tijdens markturen gemakkelijk kunnen handelen.

✔️ Belastingefficiëntie: Deze ETFs kunnen fiscaal voordeliger zijn dan directe Bitcoin-investeringen door speciale belastingregelingen in sommige rechtsgebieden.

Nadelen

❌ Gebrek aan directe eigendom: Beleggers in Bitcoin ETFs bezitten geen daadwerkelijke Bitcoin, waardoor ze sommige voordelen van direct eigenaarschap missen.

❌ Kostenstructuur: EFTs hebben kosten voor beheer en operationele kosten, die op de lange termijn de nettorendementen kunnen verminderen.

❌ Beperkte handelstijden: In tegenstelling tot de cryptocurrency-markt die 24/7 open is, zijn Bitcoin EFTs alleen beschikbaar tijdens de operationele uren van de aandelenmarkt.

❌ Afwijking in tracking: De prestaties van een Bitcoin ETF kunnen verschillen van de werkelijke marktprestaties van Bitcoin als gevolg van zaken zoals fondsuitgaven en de manier waarop het is blootgesteld aan Bitcoin.

❌ Beperkte handelsopties: Bitcoin EFTs volgen alleen de prijs van Bitcoin en kunnen niet worden verhandeld voor andere cryptocurrency’s.

Het is belangrijk dat investeerders zorgvuldig afwegen welke voordelen en nadelen deze factoren hebben in relatie tot hun individuele beleggingsdoelen en risicotolerantie voordat ze beslissen om te investeren in Bitcoin EFTs.

Voordelen van beleggen in Bitcoin ETFs

Investeren in Bitcoin EFTs heeft verschillende voordelen:

👍Toegankelijkheid: Ze maken het eenvoudiger voor traditionele beleggers om in Bitcoin te investeren, zonder de complexiteit van crypto-exchanges, doordat ze via brokerage-accounts kunnen beleggen.

👍 Regulering en veiligheid: Bitcoin EFTs zijn goedgekeurd door regelgevende instanties zoals de SEC, waardoor ze een hogere betrouwbaarheid en veiligheid bieden dan directe crypto-investeringen.

👍 Integratie met de markt en liquiditeit: Bitcoin EFTs worden verhandeld op traditionele exchanges, waardoor ze zorgen voor liquiditeit en een vertrouwde handelsomgeving, wat vooral aantrekkelijk is voor institutionele beleggers.

👍 Diversificatie en belastingvoordelen: Ze bieden diversificatie in beleggingsportfolio’s en kunnen ook in aanmerking komen voor belastingefficiëntie.

Risico's en overwegingen bij het kopen van Bitcoin ETFs

Bij het overwegen van de aanschaf van Bitcoin EFTs, zijn er enkele belangrijke risico’s en factoren om rekening mee te houden:

 1. Schommelende waarde: Zowel Bitcoin als zijn EFTs ondergaan vaak grote prijsfluctuaties. De prijs van Bitcoin kan in één dag met meer dan 10% stijgen of dalen.
 2. Marktgerelateerd risico: De markt voor cryptocurrency’s, inclusief Bitcoin EFTs, staat bloot aan uitdagingen op het gebied van beveiliging en regelgeving, en is voortdurend in ontwikkeling.
 3. Kostenstructuur: Bitcoin EFTs hebben meestal hogere beheerskosten dan conventionele EFTs, omdat ze de onderliggende cryptocurrency-activa moeten beheren en beveiligen.
 4. Indirecte eigendom: Beleggers in Bitcoin EFTs hebben geen direct eigendom van Bitcoin zelf, maar investeren in een fonds dat Bitcoin bezit.
 5. Afwijkingen bij het volgen: Er kan een verschil zijn tussen de prestaties van een Bitcoin ETF en de werkelijke marktprestaties van Bitcoin als gevolg van factoren zoals fondskosten en de manier waarop blootstelling aan Bitcoin wordt verkregen.

Deze risico’s moeten worden afgewogen tegen de voordelen die toegankelijkheid bieden voor traditionele beleggers, evenals regulerings- en veiligheidsvoordelen, marktintegratie, liquiditeit en diversificatie. Beleggers moeten hun eigen behoeften en risicotolerantie in overweging nemen.

Hoe en waar kun je ETF Bitcoin kopen?

Bitcoin EFTs zijn op grote schaal beschikbaar en kunnen worden gekocht via een brokerage account, vaak zonder commissie. DeGiro en eToro zijn twee veelgebruikte platforms die de mogelijkheid bieden om te investeren in Bitcoin EFTs.

DeGiro

DeGiro is een in Nederland opgerichte onderneming die bekend staat om zijn voordelige handelskosten en uitgebreide selectie van beleggingsproducten. Het stelt gebruikers in staat om toegang te krijgen tot meer dan 50 exchanges in 30 verschillende landen en wordt gereguleerd door verschillende overheidsinstanties, waaronder de AFM en ESMA.

Voordelen van DeGiro

✔️ Lage handelskosten en geen commissies op veel verschillende soorten activa.

✔️ Gebruiksvriendelijk handelsplatform via het web en mobiele apparaten.

✔️ Toegang tot wereldwijde markten, waaronder Amerikaanse, Britse, Europese, Australische, Japanse, Hongkongse en andere markten.

✔️ Er is geen minimum storting vereist.

eToro

eToro staat bekend om de mogelijkheid tot social trading waarmee gebruikers de handelsstrategieën van ervaren beleggers kunnen volgen en kopiëren. Het biedt een gebruiksvriendelijk platform dat zowel beginners als ervaren traders aanspreekt.

Voordelen van eToro

✔️ Een gebruiksvriendelijk platform geschikt voor zowel beginners als ervaren traders.

✔️ Social trading-functies waarmee gebruikers de handelsactiviteiten van ervaren beleggers kunnen volgen en kopiëren.

✔️ Een breed aanbod aan investeringsproducten, waaronder aandelen en EFTs.

Beide platforms bieden een veilige en gereguleerde omgeving voor het investeren in Bitcoin EFTs. Welk platform je kiest, hangt af van je individuele beleggingsdoelen en risicotolerantie

Het is altijd verstandig om onderzoek te doen en indien nodig advies in te winnen bij een financieel adviseur voordat je begint met beleggen.

Conclusie: is een Bitcoin ETF kopen de beste keuze voor jou?

Of het al dan niet kopen van een Bitcoin ETF de juiste keuze voor jou is, hangt af van jouw persoonlijke beleggingsstrategie en doelen. Deze EFTs bieden gemakkelijke toegang tot Bitcoin via bekende beleggingsplatforms, maar het is belangrijk om rekening te houden met factoren zoals kosten, beperkte handelstijden en het feit dat je geen directe eigendom hebt van Bitcoin. 

 

Dus welke ETF zou jij kopen in 2024? Platforms zoals DeGiro en eToro zijn goede opties om toegang te krijgen tot deze EFTs en hier succesvol in te handelen. Zoals altijd wordt geadviseerd om je eigen onderzoek te doen en eventueel professioneel advies in te winnen voordat je een beslissing neemt.

Picture of Tim
Tim

Ik ben Michael, een gepassioneerde schrijver en fervent analist op het gebied van crypto en financiën. Mijn reis begon met een diepe nieuwsgierigheid naar de wereld van digitale valuta en investeringen. Als zelfstandige schrijver heb ik me gespecialiseerd in het delen van mijn inzichten en meningen door middel van doordachte reviews. Mijn pen is mijn kracht, waarmee ik complexe financiële concepten vertaal naar begrijpelijke stukken voor mijn lezers. Door mijn onophoudelijke toewijding aan het ontrafelen van de geheimen van de markt, hoop ik anderen te inspireren en informeren op hun eigen financiële ontdekkingsreis.