Cardano (ADA)

Cardano is een platform welke gebruik maakt van blockchain technologie en bekend staat omwille van haar focus op niet alleen de schaalbaarheid, maar ook de interoperabiliteit evenals duurzaamheid. Een opvallend gegeven is dat Cardano tot stand is gekomen door een smeltkroes van technische kennis van de ontwikkelaars gecombineerd met wetenschappelijk onderzoek. Dit heeft er voor gezorgd dat het Cardano platform over een uiterst solide basis beschikt waar op verder kan worden gebouwd. Nu reeds kan er worden vastgesteld dat de veilige, flexibele en schaalbare technologie van Cardano het mogelijk maakt voor miljoenen mensen om er gebruik van te maken.

Het ontstaan van Cardano

Cardano is een platform welke in het leven werd geroepen door het technologisch bedrijf IOHK. Dit bedrijf werd opgericht in het jaar 2015 door Charles Hoskinson en Jeremy Wood. De basisgedachte achter Cardano is om een gebalanceerd blockchain systeem te ontwikkelen welke de voordelen van verschillende ‘veteranen’ uit de cryptowereld combineert. Het zou hierbij in de praktijk gaan om het veilige opslaan van waarde van Bitcoin, de beperkte kosten voor het uitvoeren van een transactie van Litecoin en de smart contracts van Ethereum.

Opgebouwd uit twee verschillende lagen

De ontwikkelaars achter het Cardano platform hebben gesteld dat deze eigenlijk is opgebouwd uit twee verschillende lagen. Deze lagen worden door het bedrijf zelf de ‘Cardano Settlement Layer’ en de ‘Cardano Computation Layer’ genoemd. Het feit dat er gebruik wordt gemaakt van twee verschillende lagen lijkt op het eerste zicht misschien een beetje vreemd, maar in de praktijk is er wel een uitstekende reden voor aan te halen.

De drijfveer achter het implementeren van deze twee lagen is namelijk terug te vinden in de scheiding tussen de transacties die worden uitgevoerd op de blockchain en de logica en voorwaarden die betrekking hebben tot diezelfde transactie. We kunnen dan ook concluderen dat de scheiding eigenlijk een zeer logische keuze is, niet in het minst omdat de logica van de smart contracts niet samen dient te worden opgeslagen met de transactiehistorie. Door beide zaken ten opzichte van elkaar te scheiden kan er dan ook heel wat ruimte worden bespaard.

De finale doelstelling van het bedrijf IOHK is in ieder geval om door middel van haar Cardano platform een volwaardig blockchain platform te realiseren welke niet alleen op een veilige, maar bovendien tevens op een eerlijke manier de functies van een juridisch en een financieel ecosysteem weet te combineren.

De Cardano ICO

Voor de lancering van de ADA token op het Cardano platform werd er in het jaar 2015 voor gekozen om gebruik te maken van een zogenaamde ICO. Het was opvallend dat deze ICO over een zeer lange periode werd uitgespannen. Ze liep dan ook pas af bij aanvang van het jaar 2017 in de maand januari. Toen de ICO was afgelopen konden investeerders alleen maar vaststellen dat de koers van de ADA token behoorlijk stabiel bleef. In oktober van het jaar 2017 raakte bekend dat Cardano werd opgenomen op Bittrex wat de koers een zetje richting de 3 cent gaf. Aan het einde van de maand november van 2017 explodeerde de koers van Cardano waardoor ze zich tot één van de tien meest waardevolle cryptovaluta’s op de markt mocht rekenen. Cardano heeft er bovendien voor gekozen om haar ADA token te voorzien van een zogenaamde ‘hard cap’. Deze is vastgesteld op een maximale hoeveelheid van 45.000.000.000 ADA tokens.

Cardano kopen

Ben je geïnteresseerd in het Cardano platform en het potentieel die zij in zich heeft? In dat geval kan het de moeite waard zijn om er voor te kiezen om zogenaamde ADA tokens te kopen. Deze tokens kunnen worden aangekocht door gebruik te maken van een exchange zoals bijvoorbeeld Binance. Vooraleer je in het bezit kan zijn van ADA tokens zal je echter eerst gebruik moeten maken van een andere cryptovaluta die je bij deze exchange moet hebben staan. Wil je het allemaal net wat eenvoudiger en sneller voor elkaar kunnen krijgen om ADA-tokens toe te voegen aan jouw portefeuille? In dat geval kan het mogelijks interessant zijn om gebruik te maken van een partij als LiteBit. Dit geldt uiteraard niet in het minst voor zij die met vers fiat-geld willen instappen.

Cardano kopen met iDeal

Voor de beginnende investeerders evenals voor zij die willen investeren in Cardano met vers fiat-geld zoals met euro’s kan het een aanrader zijn om daarvoor te kijken in de richting van een partij als LiteBit. Zij bieden hun klanten namelijk de mogelijkheid aan om in te stappen door middel van een betaalmethode als iDeal of Bancontact. Op deze manier kan je bijzonder snel jouw ADA-tokens aankopen. Je dient er wel rekening mee te houden dat LiteBit op moment van schrijven (nog) geen ingebouwde wallet heeft. Dit betekent dat je jouw aangekochte ADA-tokens meteen richting een exchange of een andere wallet zal moeten versturen.

Klik hier om meteen DASH te kopen bij Litebit!

Veilig je ADA tokens opslaan

Wanneer je van plan bent om ADA tokens aan te kopen zal je als vanzelfsprekend ook over een veilige wallet moeten beschikken om ze in op te slaan. De ontwikkelaars van het bedrijf IOHK hebben er voor gekozen om een speciale Cardano ADA wallet te ontwikkelen. De wallet kreeg de naam ‘Daedalus’ en beschikt over een open source karakter. De ontwikkelaars van Cardano hebben reeds aangegeven dat het de bedoeling is dat de wallet in de toekomst nog meer cryptocurrencies gaat ondersteunen. De Daedalus wallet kan zowel worden geïnstalleerd op een Windows als en MacOS systeem. Op moment van schrijven is er nog geen mobiele versie van deze wallet beschikbaar.


Cardano Links