Cryptobeginner.nl

Ledger Nano S

Mensen die er voor kiezen om op lange termijn te investeren in bepaalde cryptovaluta’s willen er uiteraard zeker van zijn dat er in tussentijd niets met hun zuur verdiende cryptocurrencies gebeurt. Op het ogenblik dat je er voor kiest om deze cryptovaluta’s gewoon op de exchange te laten staan is deze vatbaar voor  verschillende bedreigingen. Zo kan de exchange er zomaar voor kiezen om er mee op te houden waardoor je de toegang tot je cryptovaluta’s verliest. Je investeringen gaan bovendien eveneens verloren op het ogenblik dat de exchange gehackt wordt. In het verleden hebben zich verschillende pijnlijk voorbeelden van dergelijke hacks geuit. Wil je deze risico’s voorkomen en er ten allen tijde zeker van zijn dat jouw investeringen in cryptocurrencies veilig zijn? In dat geval is het altijd een goed idee om te kijken in de richting van een hardware wallet zoals deze Ledger Nano S.

Wat zit er in de doos?

Wanneer je er voor kiest om een Ledger Nano S aan te kopen krijg je een mooi doosje die veel weg lijkt te hebben van deze van een moderne smartphone. Het lijkt er een beetje naar uit te zien dat Ledger goed heeft gekeken naar de stijlvolle verpakking van met name de iPhone. Daar is natuurlijk niets mis mee, het ziet er allemaal prima uit. Bij het openen van de doos kan je verschillende onderdelen terugvinden, namelijk:

  • De Ledger Nano S hardware wallet;
  • Een USB-A / Micro-USB kabel;
  • Verschillende onderdelen om de hardware wallet als sleutelhanger of ketting te gebruiken;
  • 3 kaartjes waaronder de bijzonder belangrijke ‘recovery sheet’;

De kenmerken van een Ledger Nano S

Het valt meteen op dat de Ledger Nano S een licht en compact toestelletje is. Ze is uitgerust met een klein schermpje evenals twee knopjes. Afhankelijk van de handeling die je wenst uit te voeren dient er één knopje te worden ingedrukt of allebei samen. Je dient er bij het aankopen van een Ledger Nano S hardware wallet bovendien ook rekening mee te houden dat ze, bijvoorbeeld in tegenstelling tot de veel  duurdere ‘Ledger Blue’ niet beschikt over een ingebouwde batterij. Dit betekent dat het toestelletje steeds dient te worden aangesloten op de computer wanneer je ze wil gebruiken. Dat lijkt misschien op het eerste zicht een beetje vervelend, maar in de praktijk valt het echt wel goed mee. Wij hebben het ontbreken van een ingebouwde batterij in ieder geval niet als een probleem ervaren.

De installatie van de Ledger Nano S

Het eerste wat je na het aankopen van een Ledger Nano S zal willen doen is deze installeren. De installatie van deze hardware wallet verloopt bijzonder eenvoudig. In slechts enkele stappen is het mogelijk om de Ledger Nano S klaar te maken voor gebruik. Wel moet je er rekening mee houden dat je tijdens de installatie je aandacht bij de procedure dient te houden. Met name de pincode die je moet kiezen (tussen 4 & 8 cijfers) is van belang, maar nog belangrijker is het om de zogenaamde ‘recovery woorden’ zorgvuldig op te schrijven. Enkel en alleen deze woorden kunnen er namelijk voor zorgen dat je, je portefeuille met cryptocurrencies terug kan krijgen op het ogenblik dat het systeem verloren is gegaan of deze bijvoorbeeld is gestolen. Bedenk ook goed dat de Ledger Nano S zichzelf automatisch wist op het ogenblik dat drie keer de verkeerde pincode wordt ingevoerd. Ook in dit geval heb je de recovery woorden nodig om je portefeuille terug te claimen.

Het installeren van de Ledger Nano S beperkt zich uiteraard niet uitsluitend tot de handelingen die op het toestelletje zelf uitgevoerd dienen te worden. Je zal namelijk ook op je computer een aantal zaken moeten installeren. Ledger heeft er voor gekozen om voor haar hardware wallet gebruik te maken van Chrome of Chromium. Dit betekent dat er bepaalde applicaties in één van deze browsers zullen moeten worden geïnstalleerd. Dat kan een beetje vervelend zijn voor mensen die normaal een andere browser gebruiken, maar het is zeker geen onoverkomelijk probleem. Bovendien verloopt de installatie van de apps zeer eenvoudig en kan je ze indien je dat wenst ook erg eenvoudig terug verwijderen om plaats te maken voor andere wallets op je toestel. Het is misschien niet ideaal en ook wij hadden wij misschien wel liever aparte software gezien, maar het werkt in de praktijk toch vrij prettig.

Wat indien je wallet stuk gaat of ze wordt gestolen?

Net zoals ook geldt voor andere hardware wallets maakt de Ledger Nano S gebruik van zogenaamde ‘Hierarchial Deterministic’ technologie. Het betreft hier een technologie welke in staat is om de privésleutels af te leiden aan de hand van een zogenaamde seed-waarde. Zolang jij als eigenaar van de portefeuille in het bezit bent van deze seed-waarde heb je altijd de mogelijkheid om je portefeuille terug te krijgen. Voor de Ledger Nano S geldt dat deze seed-waarde is opgebouwd uit 24 verschillende woorden. Het zijn deze woorden welke je bij de installatie van je wallet krijgt meegedeeld en die je moet opschrijven op de recovery list. Wat veel mensen niet weten is bovendien dat de Ledger Nano S over een open standaard beschikt. Deze maakt het mogelijk om je portefeuille met cryptocurrencies zelfs op een ander systeem te herstellen. Dat kan belangrijk zijn, want je weet maar nooit dat Ledger er op een zeker ogenblik voor kiest om de stekker uit haar bedrijf te trekken. We zien het niet te snel gebeuren, maar je weet maar nooit…

Hoeveel kost de Ledger Nano S?

Wanneer je geïnteresseerd bent in het aankopen van een Ledger Nano S hardware wallet moet je rekening houden met een kostprijs van 79 euro excl. BTW. Dat lijkt op het eerste zicht misschien een beetje duur, in het bijzonder omdat er maar vier applicaties op het toestel kunnen worden geïnstalleerd. We kunnen deze stelling van veel mensen begrijpen, alleen hoeft dit geen probleem te zijn. Het feit dat er slechts vier applicaties tegelijkertijd op de Ledger Nano S kunnen staan betekent niet dat je, je als investeerder moet beperken tot uitsluitend deze cryptocurrencies. Je kan er namelijk steeds voor kiezen om applicaties terug te verwijderen, uiteraard zonder dat je portefeuille daarmee verloren gaat. Al je transacties worden steeds opgeslagen in de blockchain wat er voor zorgt dat je nooit iets verliest wanneer je applicaties naar keuze verwijderd en terug installeert.

Voordelen van de Ledger Nano S

Er zijn verschillende zeer interessante voordelen verbonden aan het aankopen van de Ledger Nano S. In het bijzonder mensen die willen investeren in cryptocurrencies voor de middellange tot lange termijn doen er goed aan om dit systeem aan te kopen. Wij hebben in ieder geval even alle verschillende voordelen van de Ledger Nano S voor jou op een rijtje gezet:

  1. Je cryptocurrencies worden opgeslagen los van het internet waardoor ze niet meer vatbaar zijn voor hacks of exchanges die er mee ophouden;
  2. Er wordt gebruik gemaakt van een open standaard waardoor je portefeuille ook op andere systemen kan worden hersteld;
  3. De eenvoudige bediening door slechts twee knopjes op het toestel en de applicaties in Chrome maakt deze hardware wallet zeer toegankelijk;
  4. Er wordt een uitgebreide ondersteuning aangeboden voor niet alleen Bitcoin, Litecoin en Ethereum, maar ook tal van andere altcoins;

Nadelen van de Ledger Nano S

Ondanks de verschillende, zeer interessante voordelen die er verbonden zijn aan de Ledger Nano S moet het uiteraard gezegd dat er ook rekening moet worden gehouden met enkele nadelen. Om er zeker van te zijn dat je geen miskoop begaat is rekening houden met de onderstaande nadelen eveneens van groot belang:

  1. Een hardware wallet zoals de Ledger Nano S is niet gratis, dit maakt ze iets minder geschikt voor de kleine investeerders in cryptocurrencies;
  2. Het gebruik van Chrome applicaties kan voor sommige gebruikers een doorn in het oog zijn;

Conclusie; is de Ledger Nano S het kopen waard?

Elke serieuze investeerder in cryptocurrencies die zich wil indekken tegen een eventuele hack en / of een faillissement of stopzetting van een exchange zou er voor moeten kiezen om minstens één hardware wallet aan te kopen. De Ledger Nano S is een prima hardware wallet die kan worden aangekocht tegen een goede prijs en die ondersteuning biedt voor heel wat mooie coins. Het gaat hierbij niet alleen om Bitcoin, Litecoin en Ethereum, maar ook om Dash, Ubiq, Ripple en nog tal van andere cryptocurrencies. Het feit dat er gebruik wordt gemaakt van een open standaard biedt een extra zekerheid voor gebruikers en dan hebben we het nog niet gehad over de seed-waarde bestaande uit 24 woorden. Tel daar de prima gebruiksvriendelijkheid van het toestel bij op en het mag duidelijk zijn dat het aankopen van een Ledger Nano S hardware wallet het overwegen absoluut meer dan waard is!

INTERESSE IN DE LEDGER PRODUCTEN?
KLIK DAN OP DE BANNER HIERONDER EN GA NAAR DE LEDGER WEBSITE!

Ledger Nano S - The secure hardware wallet

Wist je dat je jaarlijks tot wel 12% aan rente kunt verdienen met crypto staken?

Kijk snel bij een van de onderstaande crypto exchanges voor de beste rates!

Nieuw in de wereld van crypto? Dan ben je bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo aan het juiste adres!