Bitcoin Cash (BCH)

Hoe interessant Bitcoin ook mag zijn, het oorspronkelijke systeem was (of beter gezegd is?) vatbaar voor één of meerdere verbeteringen. Dat vonden ook de mensen die er voor kozen om Bitcoin Cash op te richten. Deze afsplitsing van de originele Bitcoin is ontstaan op 1 augustus van het jaar 2017 en onderscheidt zich ten opzichte van de ‘originele’ Bitcoin door een grotere blockgrootte. In vergelijking met BTC bedraagt de blockgrootte bij BCH namelijk 8 MB. Dit zorgt er voor dat er binnen een korte termijn veel meer transacties kunnen worden bevestigd.

Benieuwd naar bitcoin cash verwachting? Onze experts leggen het uit…

Wat is Bitcoin Cash?

In eerste instantie spreekt het voor zich dat Bitcoin en Bitcoin Cash grote gelijkenissen vertonen. Beide systemen zijn dan ook in het leven geroepen om betalingen uit te kunnen voeren zonder dat er daarvoor inmenging is vereist van een centrale autoriteit. Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven kan er worden gesteld dat Bitcoin Cash (BCH) een afsplitsing is van de klassieke Bitcoin (BTC). Deze stelling wordt bewezen door het feit dat beide cryptovaluta’s dezelfde waren tot en met de blockchain blok 478558. Iedereen die voor de afsplitsing eigenaar was van BTC kreeg automatisch ook eenzelfde hoeveelheid BCH toegekend.

Grotere schaalbaarheid met Bitcoin Cash

De belangrijkste reden waarom er voor werd gekozen om Bitcoin Cash in het leven te roepen is terug te vinden in de onenigheid die ontstond tussen Bitcoin miners of mining pools over de schaalbaarheid van Bitcoin. Een niet onaanzienlijke groep vond dat de schaalbaarheid van de klassieke Bitcoin moest worden vergroot. Daar valt iets over te zeggen, want sinds de lancering van Bitcoin in 2009 is er uiteraard heel wat veranderd. De toegenomen populariteit heeft niet alleen maar voordelen met zich meegebracht, in tegendeel. Het grote aantal Bitcoin transacties konden op een zeker ogenblik bijvoorbeeld niet meer worden opgenomen in de blockchain. Het was vooral de beperkte blokgrootte van amper 1 MB welke hiervan aan de basis lag.

De beperkte blokgrootte van de originele Bitcoin bracht twee vervelende nadelen met zich mee. In eerste instantie was het bijvoorbeeld zo dat de verwerkingstijd aanzienlijk begon op te lopen. Dat was echter niet alles, want ook de transactiekosten stegen aanzienlijk waardoor een investering in Bitcoin vooral voor de kleine(re) investeerders minder interessant werd. Dit probleem werd door de community achter Bitcoin opgelost met de introductie van BIP-141 evenals SegWit2x. Stapsgewijs werd hiermee de blokgrootte opgewaardeerd tot 2 MB. Ondanks het feit dat deze upgrades wel degelijk hun nut hebben bewezen bleef een niet onaanzienlijk deel van de community niet echt vertrouwen hebben in de toekomst van de BTC blockchain. Omwille van deze reden besloten zij om hun visie door te drukken en Bitcoin Cash te lanceren.

Blokgrootte van 8 MB

Het wantrouwen van een deel van de Bitcoin community had niet in het minst betrekking tot de implementatie van Segregated Witness. Zij kozen er bijgevolg voor om te onderzoeken op welke andere manier de schaalbaarheid van Bitcoin kon worden vergroot. Op dit vlak was een zeer belangrijke rol weggelegd voor de cryptocurrency mining pool ViaBTC. Het resultaat was een compleet nieuwe blockchain welke uiteraard over een eigen cryptovaluta beschikt. Ondanks het feit dat Bitcoin Cash er voor heeft gekozen om geen gebruik te maken van SegWit beschikt ze wel over een blokformaat van zomaar even 8 MB.

Bitcoin Cash kopen iDeal

Bitcoin Cash kopen is mogelijk op tal van verschillende manieren. Eén van de eenvoudigste mogelijkheden voor Nederlanders en Belgen is om deze aan te kopen bij Litebit. Deze aanbieder maakt het namelijk mogelijk voor haar klanten tot kopen BCH iDeal (Nederland) of Bancontact (België). Je kan er voor kiezen om voor Bitcoin Cash kopen met iDeal, maar het is ook een mogelijkheid om op voorhand een bepaalde hoeveelheid credits aan je account toe te voegen. Met deze credits kan je dan vervolgens op eender welk gewenst ogenblik een investering doen in BCH. Andere mogelijkheden om BCH tokens in handen te krijgen is uiteraard om ze te wisselen met een andere cryptovaluta bij één van de verschillende exchanges die er tegenwoordig bestaan.

Koop nu Bitcoin Cash (BCH) met iDeal bij Litebit!

Veilig je BCH tokens bewaren

Heb je er voor gekozen om een investering te doen in BCH tokens? In dat geval spreekt het natuurlijk voor zich dat je deze op een echt veilige manier zal willen opslaan. Voor het opslaan van je BCH tokens dien je uiteraard de beschikking te hebben over een zogenaamde wallet. Op dit vlak zijn er meerdere mogelijkheden waar je een beroep op kan doen. Zo kan je er voor kiezen om gebruik te maken van een online wallet zoals deze van Litebit, maar is het eveneens een optie om de voorkeur te geven aan een hardware wallet. Sla je, je BCH tokens op in een online wallet? In dat geval is het altijd van belang om deze zo goed mogelijk te beveiligen. Het activeren van twee-staps-verificatie is bijvoorbeeld een absolute must.

Een veiliger alternatief voor het opslaan van je BCH tokens is kiezen voor een zogenaamde hardware wallet. De Trezor Wallet is op dit vlak zeer geschikt. Hetzelfde kan ook worden gezegd van de Ledger Nano S hardware wallet. Deze laatste staat er om bekend zeer gebruiksvriendelijk te zijn, maar werkt met applicaties van Google Chrome. Het grote voordeel van een hardware wallet is in ieder geval dat je portefeuille uitstekend is beschermd tegen mogelijke hackpogingen. Bovendien ben jij als enige verantwoordelijk voor jouw collectie BCH tokens. In het bijzonder voor de echt serieuze BCH investeerder is het dan ook steeds aan te raden om te kiezen voor één van de verschillende hardware wallets die er op de markt zijn terug te vinden.