Bitcoin (BTC)

Bitcoin cryptomunt

Gedurende lange tijd bleef de Bitcoin (BTC) onder de radar hangen. Daar kwam verandering in op het ogenblik dat de cryptomunt haar eerste sterke stijgingen wist te realiseren. Ondanks het feit dat het voor veel mensen ondertussen wel duidelijk is wat Bitcoin nu precies is en waarom het de moeite waard kan zijn om er in te investeren geldt dit uiteraard nog niet voor iedereen. De Bitcoin is in ieder geval de allereerste decentrale digitale valuta welke tegenwoordig beter bekend staat als ‘cryptocurrency’. Denk jij er ook aan om over te gaan tot het aankopen van één of meerdere Bitcoins, maar wil je er eerst absoluut zeker van zijn dat je over alle informatie beschikt die betrekking heeft tot deze cryptomunt? In dat geval is het doornemen van de informatie op deze pagina ongetwijfeld de moeite meer dan waard.

Benieuwd naar Bitcoin verwachting? Onze experts leggen het uit…

Wat is Bitcoin precies?

Bitcoin is een cryptovaluta waarmee het mogelijk is om onderling transacties uit te voeren zonder dat er daarvoor tussenkomst moet zijn van een derde partij zoals een bank of een andere financiële instelling of dienst. Bitcoin (BTC) is er door de jaren heen bekend om geworden over een zeer volatiele koers te beschikken. Enorme koersschommelingen binnen een periode van 48 uur zijn dan ook meer regelmaat dan uitzondering. Bitcoin maakt gebruik van een decentraal betaalnetwerk welke over de karakteristieken van een grootboek beschikt. We noemen dit grootboek de ‘blockchain’.

In principe is het voor iedereen die beschikt over een digitale portefeuille, ook wel een BTC wallet genoemd, mogelijk transacties uit te voeren die worden geregistreerd in de blockchain. Dergelijke transacties worden toegevoegd in groepen welke beter bekend staan als ‘blokken’. Dit zorgt er voor dat we eigenlijk kunnen stellen dat het grootboek uit een verzameling van groepen of blokken met transacties bestaat. Omwille van deze reden is er dan ook sprake van de zogenaamde ‘block-chain’.

Eén van de belangrijkste voordelen van deze technologie is terug te vinden in het feit dat de blockchain van Bitcoin (BTC) niet één specifiek bestand is welke centraal is opgeslagen bij een bepaald bedrijf of onderneming, in tegendeel. Voor iedereen die dat wenst is het namelijk mogelijk om een volwaardige Bitcoin wallet te installeren. Deze wallet zal in de praktijk ook een kopie bewaren in de blockchain. Deze informatie kan in principe continue worden aangepast of geüpdate doordat informatie slechts in kleine groepen wordt toegevoegd. Deze blokken hebben een bestandsgrootte van 1 MB. Deze technologie zorgt er voor dat elk apparaat welke deel uitmaakt van het netwerk steeds op de hoogte is van de transacties die zijn uitgevoerd.

Bitcoin als betaalmethode

Bitcoin is door de jaren heen op steeds uitgebreidere schaal geaccepteerd als betaalmiddel. Verwacht wordt dat de Bitcoin (BTC) ook naar de toekomst toe verder als betaalmiddel zal blijven groeien. De manier waarop Bitcoins bewaard dienen te worden is in zekere zin vergelijkbaar met gewone euro’s. In tegenstelling tot deze laatste bestaat er voor cryptovaluta zoals de Bitcoin geen echte, fysieke portefeuille, maar wel een digitale wallet. Vanuit deze wallet is het mogelijk om bepaalde transacties uit te voeren, maar je kan ze er uiteraard gewoon in laten zitten als investering.

Dat Bitcoin over een aanzienlijk potentieel beschikt voor wat haar karakter als cryptovaluta betreft blijkt onder meer uit het feit dat een internationale betaling met Bitcoin niet alleen zeer eenvoudig, maar ook nog eens snel en voordelig is. Wil je bijvoorbeeld een bepaald bedrag in Bitcoin (BTC) overmaken naar iemand die in Nieuw-Zeeland woont? In dat geval kan deze het bedrag reeds binnen enkele minuten ontvangen. Hiermee behoren niet alleen de vaak tergend lange wachttijden, maar ook de hoge transactiekosten van banken definitief tot het verleden. Daarnaast is het zo dat de veiligheid van elke verrichting die gebeurt wordt gewaarborgd door de blockchain.

De Bitcoin of BTC koers

Sinds het ontstaan is de waarde van de Bitcoin (BTC) aanzienlijk gestegen en eigenlijk is dat nog een understatement. De continue toename in waarde heeft er voor gezorgd dat de Bitcoin op vandaag algemeen geaccepteerd is als interessante investering. Dit neemt echter niet weg dat de koers van deze cryptovaluta enorm kan fluctueren. Dit zorgt er voor dat een investering in Bitcoin enigszins kan worden vergeleken met een beleggen in bijvoorbeeld risicovolle aandelen die over een volatiel karakter beschikken.

In vergelijking met traditionele betaalmiddelen is het zo dat er bij Bitcoin geen sprake is van inflatie. Dit komt omdat er maximaal 21.000.000 volledige BTC eenheden in omloop zijn. Betalingen dienen evenwel niet in volledige eenheden te gebeuren. Elke BTC kan dan ook worden ingedeeld in 100.000.000 eenheden. Deze luisteren naar de naam ‘Satoshi’. In werkelijkheid zorgt dit er voor dat het totale aantal BTC eenheden uitkomt op een slordige 2.100.000.000.000.000 exemplaren.

Welke Bitcoin wallet gebruiken?

Het feit dat de Bitcoin (BTC) de eerste, echte cryptovaluta was op de markt zorgt er voor dat er inmiddels zeer veel verschillende wallets voor verkrijgbaar zijn. Er wordt op dit vlak een onderscheid gemaakt tussen zogenaamde ‘online wallets‘ en ‘hardware wallets‘. Enkele interessante voorbeelden van Bitcoin wallets zijn de Ledger Nano S (een hardware wallet), de online wallet van Coinbase (gratis), de TREZOR Bitcoin Wallet en de Stroncoin Wallet. Veel mensen die voor het eerst investeren in cryptocurrencies willen de drempel zo laag mogelijk houden. Dit zorgt er voor dat er vooral in Nederland veelvuldig voor wordt gekozen om een beroep te doen op de diensten van bijvoorbeeld Litebit. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat deze aanbieder van cryptocurrencies het mogelijk maakt om Bitcoins te kopen met onder meer iDeal. Bovendien kunnen deze ook meteen worden opgeslagen in de eigen wallet waar Litebit over beschikt. Bitcoins kopen en bewaren was nog nooit zo eenvoudig!

Bitcoins kopen

De populariteit van de Bitcoin (BTC) heeft er voor gezorgd dat het aantal aanbieders door de jaren heen stelselmatig is toegenomen. Waar je uiteindelijk Bitcoins gaat kopen is een beetje afhankelijk van de ervaring waarover je reeds beschikt evenals van de gewenste betaalmethode. Veel Nederlanders geven op dit vlak de voorkeur aan Litebit, maar er zijn ook nog tal van andere opties beschikbaar. Indien je er toch voor kiest om jouw Bitcoins bij Litebit aan te kopen zal je kunnen vaststellen dat het aankoopproces zeer laagdrempelig is en je bovendien de aangekochte cryptovaluta’s meteen in de online wallet van Litebit kan opslaan. Het is onnodig om te zeggen dat deze werkwijze voor de crypto beginner zeker en vast een aanrader is.

Klik hier om meteen Bitcoins te kopen bij Litebit!