Cryptobeginner.nl

Wat is een hardware wallet?

We maken tegenwoordig op de markt een onderscheid tussen verschillende soorten wallets. Zo zijn er bijvoorbeeld de door velen (terecht) gevreesde paper wallets, maar wat bovendien ook te denken van online wallets en software wallets? Het type wallet waar u uiteindelijk gebruik van gaat maken is altijd afhankelijk van verschillende factoren, maar in het bijzonder het doel van uw investeringen in crypto. Gaat u bijvoorbeeld daghandelen of bent u van plan om te investeren voor de middellange tot lange termijn? Wanneer u aan day trading wil doen kunt u er voor kiezen om uw tokens gewoon op de exchange te laten staan, maar wanneer u in crypto zit voor een langere periode is dat geen goed idee. De keuze voor een hardware wallet is voor veel mensen dan ook al snel gemaakt. Wat is een hardware wallet nu echter precies, hoe werkt het en waarom kan een dergelijk toestel aankopen ook voor u interessant zijn?

Hoe werkt een hardware wallet?

In principe werkt een hardware wallet op dezelfde manier als een andere wallet met één belangrijk verschil. Een hardware wallet realiseert namelijk een volledige isolatie tussen uw private key en bijvoorbeeld een computer of telefoon. Deze isolatie zorgt er voor dat een hardware wallet in de praktijk niet vatbaar is voor bijvoorbeeld hacks, virussen evenals spyware. Daarnaast is het ook nog eens zo dat een hardware wallet niet alleen een virtuele, maar ook een fysieke bescherming weet te realiseren van uw cryptocurrency tokens. Iemand die bijvoorbeeld uw Ledger Nano S in handen krijgt kan niet zomaar de private keys aflezen. Deze staan immers opgeslagen op een speciale chip welke we het ‘secure element’ noemen. De herstelwoorden die u bij het installeren van uw hardware dient te noteren zorgen er bovendien voor dat u steeds de mogelijkheid heeft om uw portefeuille met cryptocurrencies te restoren op een ander toestel. Zo zult u bij diefstal van uw hardware wallet in principe nooit ook daadwerkelijk uw volledige cryptoportefeuille verliezen.

Wat zijn de voordelen van een hardware wallet?

Elk type wallet welke op de markt is terug te vinden beschikt over diens eigen, specifieke voordelen. Dit geldt zeker ook voor een hardware wallet. Investeerders in cryptocurrencies zijn steeds weer op zoek naar interessante en vooral veilige manieren om hun tokens op te kunnen slaan, in het bijzonder voor de middellange tot lange termijn. Geldt dat ook voor u? Dan biedt gebruikmaken van een hardware wallet u de volgende, interessante voordelen:

  1. Een exchange die wordt gehackt heeft geen invloed meer op uw portefeuille;
  2. Uw tokens worden opgeslagen los van het internet;
  3. Een hardware wallet kan altijd worden hersteld, bijvoorbeeld bij diefstal;
  4. Het betreft een toegankelijke opslagmethode, ook voor de beginnende investeerders;
  5. U heeft de mogelijkheid om een groot aantal verschillende cryptocurrencies op één en dezelfde locatie op te slaan;

Veel mensen stappen in crypto omdat ze geloven in het concept voor de middellange tot lange termijn. Bovendien hebben de verschillende pieken op de cryptomarkt in het verleden reeds aangetoond dat er ook zeker financieel voordeel kan worden gehaald door te investeren voor een langere termijn. Mensen die in eerste instantie in de beginjaren Bitcoin kochten hadden waarschijnlijk ook nooit gedacht dat de cryptomunt op een bepaald ogenblik meer dan 18.000 dollar waard zou worden. In het bijzonder wanneer ook u er aan denkt om te investeren voor een langere periode is het beslist de moeite waard om over te gaan tot het aankopen van een hardware wallet zoals bijvoorbeeld een Ledger Nano S of een Trezor Wallet.

Hoeveel kost een hardware wallet?

Veel mensen die er aan denken om een hardware wallet aan te kopen stellen zich de vraag hoeveel een dergelijk toestel nu precies kost. Dit valt in de praktijk bijzonder goed mee. De populairste hardware wallets welke op de markt verkrijgbaar zijn zoals de Ledger Nano S en de Trezor Wallet hebben beiden (op moment van schrijven) een prijskaartje van minder dan 100 euro. Veel mensen trachten om te besparen op de aankoop van hun hardware wallet door ze aan te kopen via tweedehands websites, maar dat is nooit een goed idee. Op deze manier wordt u namelijk blootgesteld aan een zogenaamde ‘man in the middle attack’ waardoor u, uw volledige portefeuille met cryptocurrencies kunt verliezen. Het mag dan ook duidelijk zijn dat het steeds is aangeraden om een hardware wallet rechtstreeks bij de fabrikant aan te kopen.

Wanneer gebruikmaken van een hardware wallet?

Het wordt in het bijzonder aangeraden om gebruik te maken van een hardware wallet wanneer u over een grote portefeuille beschikt en / of wanneer u heeft geïnvesteerd in cryptocurrencies voor de middellange tot lange termijn. De kans dat er iets fout loopt bij één of meerdere exchanges waar u tokens bij heeft geplaatst is namelijk meer dan aanzienlijk te noemen. Wanneer u er voor heeft gekozen om uw tokens dan naar een hardware wallet te sturen en deze daarop bij te houden heeft een hack of bijvoorbeeld het omvallen van een bepaalde exchange geen directe impact op uw portefeuille. Ondanks het feit dat u dus een bepaalde (kleine) kostprijs dient te betalen voor het aankopen van een hardware wallet is deze slechts een fractie van het verlies waarmee u wordt geconfronteerd indien al uw tokens verloren gaan.

Conclusie; is een hardware wallet een goede investering of niet?

Van zodra u over een degelijke waarde aan cryptocurrencies beschikt is het in principe de moeite waard om over te gaan tot het aankopen van een hardware wallet. De enige uitzondering op deze regel wordt gevormd door mensen die er uitsluitend voor kiezen om aan daytrading te doen. Zij laten hun tokens doorgaans toch bij de exchange staan omdat ze op die manier het eenvoudigst te verhandelen zijn. Bent u echter iemand die over een gevarieerde portefeuille met cryptocurrencies beschikt en wilt u er zeker van zijn dat uw tokens niet alleen op vandaag, maar ook in toekomst op de meest optimale wijze beschermd kunnen worden? Dan kunt u eigenlijk niet om het aankopen van een hardware wallet heen.

Lees ook nog onze artikelen over de:

Wist je dat je jaarlijks tot wel 12% aan rente kunt verdienen met crypto staken?

Kijk snel bij een van de onderstaande crypto exchanges voor de beste rates!

Nieuw in de wereld van crypto? Dan ben je bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo aan het juiste adres!