Cryptobeginner.nl

Wat zijn cryptocurrencies?

Cryptocurrencies maken tegenwoordig een vast deel uit van ons leven. Toch is dit niet vanzelf gekomen. Toen Bitcoin werd gelanceerd in het jaar 2009 maakte de wereld voor het eerst echt kennis met het begrip ‘cryptocurrencies’. Samen met de introductie van ‘s werelds eerste cryptocurrency werd meteen ook het enorme potentieel duidelijk dat schuilgaat in blockchaintechnologie. We zien het namelijk vaak over het hoofd, maar een cryptocurrency zijn eigenlijk niets meer (maar ook niets minder) dan een digitaal betaalmiddel welke is vereist om bepaalde acties binnen een blockchain uit te kunnen voeren. Bent u ook zo benieuwd naar wat nu precies de mogelijkheden en de voordelen zijn van cryptocurrencies? Lees dan snel verder, want we vertellen u alles over cryptocurrencies op deze pagina!

Het gedecentraliseerde karakter van cryptocurrencies

Met de lancering van Bitcoin werd er eigenlijk voor het eerst terug voor gezorgd dat mensen de mogelijkheid krijgen om zelf hun financiën in eigen hand te nemen. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om te investeren in zilver en goud, maar betalen met deze edelmetalen is tegenwoordig uiteraard niet meer zo voor de hand liggend. Dat is anders met cryptocurrencies. Betalen met een digitale zoals bijvoorbeeld Bitcoin is perfect mogelijk en gebeurt bovendien razendsnel. In principe hebben de verzender en de ontvanger dan ook alleen maar een wallet of portefeuille nodig waar de tokens heen kunnen worden gestuurd. Er is geen centrale partij vereist omdat het netwerk in stand wordt gehouden door ‘miners’, ‘nodes’ of andere systemen. Het unieke aspect van een cryptocurrency is dat er steeds een actuele kopie van de blockchain bij al deze verschillende partijen is terug te vinden. Elke transactie die gebeurt is bovendien volledig uniek waardoor blockchaintechnologie niet alleen efficiënt, maar ook veilig is.

Cryptocurrencies in de praktijk

In de theorie zijn cryptocurrencies natuurlijk fantastisch. Ze maken het mogelijk om rechtstreeks tussen verschillende partijen betalingen uit te voeren zonder dat er daarvoor een centrale autoriteit zoals een bank aan te pas komt. Dit zorgt er logischerwijs ook voor dat er bij internationale transacties geen sprake meer is van een wisselkoers. Hierdoor kunnen een groot aantal kosten worden voorkomen. Het feit dat cryptocurrencies een gedecentraliseerd karakter hebben en het blockchainnetwerk in stand wordt gehouden door bijvoorbeeld miners of nodes maakt het bovendien tot een uiterst solide betaalsysteem. Dit niet alleen op vandaag, maar zeker ook met het oog op de toekomst.

Wat maakt cryptocurrencies zo bijzonder?

Wanneer we het hele systeem van cryptocurrencies meer in detail gaan bekijken kunnen we vaststellen dat er vijf concrete en algemene voordelen aan verbonden zijn. We hebben deze verschillende voordelen even in het onderstaande overzicht geplaatst.

  1. Cryptocurrencies kunnen worden gebruikt door iedereen. Omwille van het feit dat er geen derde partijen bij zijn betrokken is het mogelijk voor iedereen om diens eigen (virtuele) portefeuille met cryptocurrencies te beheren en er uiteraard ook betalingen mee uit te voeren. Op deze manier hoeft er geen rekening te worden gehouden met bijvoorbeeld een bank die failliet kan gaan of een overheid die geldtransacties kan onderscheppen. Het geld terug in de handen van de mensen, dat is misschien wel de belangrijkste drijfveer welke schuilgaat achter de lancering van cryptocurrencies.
  2. Betalingen kunnen niet worden teruggedraaid. Op het ogenblik dat een bepaalde transactie wordt bevestigd kan deze niet meer ongedaan worden gemaakt, door niemand. Wanneer u dus met andere woorden een bepaald bedrag aan cryptocurrencies heeft overgemaakt zal niemand dit bedrag terug kunnen claimen of kunnen wijzigen.
  3. De veiligheid wordt binnen een blockchainnetwerk gewaarborgd door middel van cryptografie. Dit betekent concreet dat zowel fondsen als transacties worden versleuteld. Dit geldt niet alleen voor fondsen die worden verzonden, maar ook voor fondsen die worden opgeslagen. De versleuteling van de data wordt uitgevoerd op basis van encryptie met zogenaamde ‘public key cryptography’. Het betreft hier een uitermate geavanceerde cryptografie welke het systeem nagenoeg onhackbaar maakt. Op deze manier blijven uw fondsen in principe altijd veilig zolang u de toegang tot uw portemonnee maar niet verliest en uit de buurt houdt van mensen met slechte bedoelingen.
  4. Betalingen die gebeuren met cryptocurrencies zijn in principe anoniem. Dit heeft alles te maken met het feit dat rekeningnummers of transacties van blockchain betaalsystemen niet zijn gekoppeld aan uw identiteit. Dit neemt evenwel niet weg dat er wel degelijk bepaalde gegevens worden getoond, afhankelijk van de cryptocurrency in kwestie. Voor transacties die gebeuren met behulp van Bitcoin en Litecoin geldt bijvoorbeeld dat de waarde van de transactie wordt weergegeven evenals de partijen waartussen de transactie in kwestie gebeurt. Dat is dan weer niet het geval bij op privacy gefocuste cryptocurrencies zoals Monero, Verge en Bytecoin.
  5. Gebruikmaken van cryptocurrencies zorgt er voor dat internationale betalingen in sneltempo kunnen gebeuren. Dat is echter niet alles. Het is namelijk ook zo dat er door internationale transacties uit te voeren met behulp van cryptocurrencies geen sprake meer is van een wisselkoers. Concreet betekent dit dat heel wat hoge kosten kunnen worden uitgespaard. Ondanks het feit dat elke transactie binnen een blockchain een zeker prijskaartje met zich meebrengt wordt internationaal betalen op deze manier toch een flink stuk toegankelijker en betaalbaarder gemaakt.

Zijn er ook nadelen verbonden aan cryptocurrencies?

Het staat als een paal boven water dat er aan het gebruik van cryptocurrencies heel wat interessante voordelen verbonden zijn. Dit neemt evenwel niet weg dat er ook enkele nadelen van toepassing zijn waar u graag rekening mee zal willen houden. In eerste instantie is er bijvoorbeeld het volatiele karakter waar de meeste cryptovaluta’s over beschikken. Zowel ‘s werelds eerste cryptocurrency Bitcoin als cryptocurrencies die pas later op het toneel zijn verschenen door middel van bijvoorbeeld een hard fork beschikken over een volatiele koers welke ze niet meteen geschikt maakt als een betaalmiddel voor in alle situaties.

Een tweede nadeel heeft betrekking tot de veiligheid van cryptocurrencies. Ondanks het feit dat blockchaintechnologie werkelijk kan rekenen op een uitstekende beveiliging betekent dit niet dat er geen enkel gevaar om de hoek loert, in tegendeel. Het is namelijk zo dat de manier waarop u cryptocurrencies opslaat niet altijd even veilig is. Menig aantal investeerders kiezen er bijvoorbeeld voor om hun cryptovaluta’s gewoon op de exchange (het handelsplatform) te laten staan waarbij ze, ze hebben aangekocht. Echter doet dit het gedecentraliseerde karakter enigszins teniet. Wordt de exchange gehackt of sluit ze de deuren? Dan ziet u al uw cryptocurrencies in één klap in rook opgaan. Gebruikmaken van een speciale hardware wallet kan dit veiligheidsrisico gelukkig wel aanzienlijk inperken.

Tot slot is het zo dat een investering in cryptocurrencies altijd risico’s met zich meebrengt. De cryptomarkt is op moment van schrijven ongereguleerd wat betekent dat er geen duidelijke richtlijnen of wetten voor gelden. Dit maakt ze vatbaar voor partijen of mensen met minder goede bedoelingen. Daarnaast is er ook nog het koersrisico. Het volatiele karakter van cryptocurrencies kan er namelijk voor zorgen dat ze de ene dag een mooie waarde vertegenwoordigen terwijl ze de volgende dag waardeloos zijn. Denk dus goed na vooraleer te investeren in cryptocurrencies en investeer nooit meer dan u kunt missen!

Wist je dat je jaarlijks tot wel 12% aan rente kunt verdienen met crypto staken?

Kijk snel bij een van de onderstaande crypto exchanges voor de beste rates!

Nieuw in de wereld van crypto? Dan ben je bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo aan het juiste adres!