Qtum (QTUM)

Qtum, (uitgesproken als ‘quantum’) is een blockchain technologie welke is gevestigd in Singapore. De technologie geniet een aanzienlijke support vanuit China en heeft als het ware een brug gecreëerd tussen de smart contracts van Ethereum enerzijds en Bitcoin’s stabiele blockchain anderzijds. Bovendien werd er bij Qtum voor gekozen om gebruik te maken van het ‘proof of stake’ algoritme. Mede hierdoor hoopt men er voor te kunnen zorgen dat de integratie en het gebruik van smart contracts kan worden uitgebreid, niet in het minst bij bedrijven en voor institutionele doeleinden. Dat Qtum vooral kijkt in de richting van ondernemingen blijkt onder meer uit het feit dat ze verschillende functionaliteiten gaat implementeren zoals tools, templates en tal van andere plug-and-play smart contract opties. Hierdoor moet het voor bedrijven aanzienlijk eenvoudiger worden om smart contracts te gaan bouwen en uit te voeren.

Benieuwd naar Qtum verwachting? Onze experts leggen het uit…

Eenvoudigere en veiligere smart contracts

Het hele idee achter Qtum is eigenlijk terug te vinden in het feit dat het toepassen van zogenaamde smart contracts een stuk eenvoudiger en bovendien ook veiliger moet kunnen verlopen. Daar waar bijvoorbeeld Ethereum een werkelijk fantastisch platform is moet het gezegd dat ze ook algemeen bekend staat als bijzonder complex. Door het gebruik van smart contracts te vereenvoudigen en een link te behouden met zowel Ethereum als de Bitcoin blockchain is het voor Qtum mogelijk om van meerdere walletjes te eten. Ondanks het feit dat Qtum namelijk oorspronkelijk is gebaseerd op de Bitcoin blockchain hebben de ontwikkelaars er voor gekozen om layers toe te voegen die het mogelijk maken om de smart contracts van Ethereum bovenop de Bitcoin kern te draaien. Hierdoor is een fantastisch en zeer compleet geheel ontstaan die niet alleen op vandaag, maar zeker ook naar de toekomst toe nog heel wat interessante mogelijkheden met zich mee zal brengen.

Zakelijke applicaties met smart contracts

Ondanks het feit dat iedereen de mogelijkheden van het platform kan benutten moet het gezegd dat de nadruk van de Qtum Foundation wel degelijk zeer sterk neigt in de richting van zakelijke applicaties die gebruikmaken van smart contracts. Het ultieme doel van de Qtum Foundation is dan ook om organisaties de mogelijkheid te bieden enerzijds hun automatische processen te verbeteren (of nieuwe processen te implementeren), maar anderzijds ook om de kosten te verlagen. In de praktijk kan dit er voor zorgen dat het een vereiste is voor het bedrijf in kwestie om gebruik te maken van een eigen token voor diens diensten en goederen.

Bovenstaande zal bij veel mensen als muziek in de oren klinken, maar tot op moment van schrijven is er geen enkel platform die hier concreet in slaagt. Voor Ethereum geldt bijvoorbeeld nog steeds dat er sprake is van problemen met de stabiliteit en vooral de schaalbaarheid van het netwerk. Bitcoin mag daarnaast dan wel de meest stabiele en betrouwbare blockchain zijn die er bestaat, ook zij krijgt af te rekenen met enkele niet onaanzienlijke obstakels. Eén daarvan is het feit dat het programmeren van smart contracts direct op de Bitcoin blockchain niet tot de mogelijkheden behoort.

Dit alles zorgt er voor dat we kunnen concluderen dat Qtum eigenlijk het beste van twee werelden biedt. Er is de stabiliteit en veiligheid van de Bitcoin blockchain enerzijds en anderzijds de enorme mogelijkheden die door middel van de smart contracts van Ethereum worden gecreëerd. Om haar platform zo toegankelijk mogelijk te maken heeft Qtum er voor gekozen om niet alleen verschillende hulpmiddelen, maar ook blueprints evenals pre-built smart contracts te voorzien. Hierdoor is het mogelijk om op efficiënte wijze nieuwe, gedecentraliseerde applicaties en andere op blockchain gebaseerde mogelijkheden voor bedrijven te realiseren.

Proof of Stake

Ondanks het feit dat Qtum dus duidelijk het beste van Bitcoin en Ethereum tot één geheel heeft versmolten valt het op dat er geen gebruik wordt gemaakt van het ‘proof of work‘ algoritme. In plaats daarvan heeft Qtum de voorkeur gegeven aan ‘proof of stake‘. Dit heeft er voor gezorgd dat Qtum de eerste partij is die smart contracts in combinatie met het PoS algoritme mogelijk maakt. Dit lijkt op het eerste zicht misschien geen baanbrekend gegeven, maar toch moet het ook niet worden onderschat. Het staat als een paal boven water dat de blockchain technologie heel wat efficiënte upgrades kan aanleveren voor zakelijke gebruikers.

Deze vaak innovatieve features worden echter in de praktijk niet zelden ondermijnd door het inefficiënte proof of work algoritme. Omwille van deze reden heeft het team achter Qtum verschillende meetings gehad met stakeholders uit niet alleen de financiële, maar ook de logistieke en fabricage sectoren. Het doel van deze meetings was om te achterhalen op welke manieren proof of stake in de praktijk een meerwaarde kon bieden ten opzichte van proof of work. Vooral de efficiëntie evenals de veiligheid waren twee belangrijke issues waar het team mee werd geconfronteerd bij proof of work.

Support vanuit China

China is in vele opzichten een bijzonder land. Ze staat er onder meer om bekend cryptocurrencies met de nodige regelmaat het vuur aan de schenen te leggen. De impact die dit heeft op de koers zorgt er voor dat de Chinese (crypto)markt absoluut niet mag worden onderschat. Helaas zijn er slechts een handvol cryptocurrencies die door de Chinese overheid worden ondersteund… of moeten we zeggen ‘getolereerd’? Het gaat hierbij uiteraard om NEO, maar ook Qtum lijkt heel wat (grote) investeerders uit China voor zich te hebben gewonnen. Het is absoluut niet ondenkbaar dat deze support uiteindelijk mee aan de basis zal liggen van de groei die Qtum zal weten te realiseren.

Welke Qtum wallet gebruiken?

Op het ogenblik dat jij geïnteresseerd bent in het aankopen van QTUM tokens zal je natuurlijk eerst over een bepaalde wallet moeten beschikken. Wat dit betreft kan je een keuze maken uit een groot aantal verschillende mogelijkheden. In eerste instantie is er natuurlijk de officiële Qtum Core wallet. Deze kan worden gedownload op de officiële website van Qtum en wel via deze link.

Het gebruik van deze wallet op een beveiligde en niet gecompromitteerde computer kan interessant zijn. Je dient er wel rekening mee te houden dat je bij het gebruik van een dergelijke wallet altijd een back-up dient te maken van je wallet.dat bestand. Doe je dat niet en gaat er iets fout met je systeem, dan zijn je coins onherroepelijk verloren.

Een tweede mogelijkheid voor je tokens is gebruikmaken van de Ledger Nano S hardware wallet. Dit toestel zorgt er voor dat je op misschien wel de meest veilige manier jouw tokens kan opslaan. Ben je iemand die vooral wil investeren in QTUM om aan daytrading te doen? Dan is dit wellicht een minder interessante optie.

Eén van de partijen die het mogelijk maakt om QTUM tokens aan te kopen is LiteBit. Deze zeer toegankelijke partij (daarover hieronder meer) biedt haar gebruikers bovendien de mogelijkheid om voor Qtum gebruik te maken van een zelf gehoste online wallet. Het enige wat je hoeft te doen om hiervan gebruik te kunnen maken is even de LiteBit wallet aanklikken tijdens het aankoopproces en je QTUM tokens worden opgeslagen bij de partij zelf. Zeer eenvoudig, maar vergeet niet om je twee-factor-authenticatie aan te zetten!

QTUM kopen

QTUM tokens kunnen bij heel veel verschillende partijen worden aangekocht. Enkele betrouwbare partijen waarvoor je zou kunnen kiezen zijn LiteBit (zeer toegankelijk voor beginners) evenals Binance & Bittrex. Zou je graag QTUM tokens willen kopen met behulp van iDeal? In dat geval is LiteBit de enige partij waar je op dit ogenblik bij terecht kan.


Qtum Links

  • Qtum.org (de officiële website van Qtum);