Litecoin (LTC)

Eén van de vaakst vernoemde alternatieven voor de Bitcoin is ongetwijfeld Litecoin. Deze digitale munt kan worden ingezet voor het uitvoeren van betalingen zonder dat er daarvoor een tussenkomst is vereist van een centrale autoriteit. Uiteraard gebeuren deze transacties door gebruik te maken van de mogelijkheden van de blockchain. Litecoin wordt vaak vergeleken met het edelmetaal zilver, niet alleen omdat ze over een uitstekend potentieel beschikt, maar ook omdat ze sinds haar bestaan een betrouwbare en solide cryptomunt is gebleken. Ben jij ook van plan om een bepaalde investering te doen in Litecoin? In dat geval is het de moeite waard om eerst even de informatie op deze pagina na te lezen!

Wat is Litecoin?

De grote man achter de Litecoin is Charles Lee. De kans is bestaande dat deze naam je bekend in de oren klinkt. Lee was namelijk een technisch medewerker van Google. De Litecoin werd gelanceerd in het jaar 2011. Dit betekent dat ze een achterstand van twee jaar goed te maken heeft op de Bitcoin. Deze laatste werd uiteraard ontwikkeld door Satoshi Nakamoto. Binnen de wereld van de cryptovaluta’s wordt er niet zelden naar Bitcoin verwezen als het goud van de edelmetaalmarkt terwijl Litecoin wordt vergeleken met zilver.

Dat er steevast verschillende vergelijkingen worden uitgevoerd tussen Litecoin en Bitcoin is niet zo vreemd. In de basis beschikken beide cryptomunten dan ook over een aantal gelijkaardige kenmerken. Dit neemt niet weg dat de Litecoin absoluut niet moet worden aanzien als een kopie van de Bitcoin. In vergelijking met de eerste cryptocurrency is het dan ook zo dat de Litecoin over enkele structurele verschillen beschikt, namelijk:

  • De Litecoin blockchain beschikt over de mogelijkheid om elke 2,5 minuten een nieuw blok te generen. Dit in vergelijking met de Bitcoin blockchain die er niet minder dan 10 minuten over doet.
  • Het proces om Bitcoins te minen staat er om bekend een enorme hoeveelheid rekenkracht te vereisen vanuit zogenaamde GPU’s. Bij Litecoin is dit niet het geval en speelt vooral het RAM geheugen een zeer belangrijke rol.

De hogere frequentie op vlak van blokgeneratie zorgt er in de praktijk als vanzelfsprekend voor dat transacties met de Litecoin blockchain sneller kunnen worden gevalideerd. Miners worden met deze blockchain beloont met zomaar even 50 nieuwe LTC per blok die wordt gegenereerd. Miners moeten er wel rekening mee houden dat dit aantal elke 4 jaar halveert. De totale hoeveelheid LTC welke op het einde van de rit in omloop zal zijn bedraagt 84.000.000. Dit is aanzienlijk meer (namelijk 4 keer) in vergelijking met het maximale aantal BTC.

Een belangrijke toevoeging aan de blockchain van Litecoin kwam er met de introductie van SegWit. Deze zorgt er niet alleen voor dat het netwerk beter schaalbaar werd, bovendien konden er ook nog eens heel wat meer transacties binnen dezelfde tijdspanne worden verwerkt.

De geschiedenis en evolutie van Litecoin

De LTC cryptovaluta werd in het leven geroepen in het jaar 2011. Daarmee is het één van de oudste cryptocurrencies op de markt. Van LTC kan er vooral worden gezegd dat het één van de meest stabiele cryptovaluta is gebleken. In het jaar 2017 kende ze wel een spectaculaire stijging binnen een korte periode waar ze stelselmatig op heeft verder gebouwd. Een niet onbelangrijk voordeel van de Litecoin ten opzichte van bijvoorbeeld Bitcoin is dat de ontwikkelaar van het betaalsysteem nog altijd actief is binnen de community. De impact van deze keuze is duidelijk merkbaar. Lee, welke er om bekend stond actief te zijn bij Coinbase koos er op een zeker ogenblik voor om zich terug te trekken uit het bedrijf en zich terug bezig te houden met de (verdere) ontwikkeling van de LTC. Dit gaf de koers van de cryptovaluta meteen een stevige boost.

Geen hoge transactiekosten

Eén van de belangrijkste voordelen van Litecoin ten opzichte van Bitcoin is terug te vinden in het feit dat LTC eigenlijk nooit af te rekenen heeft gekregen met hoge transactiekosten. Ook problemen die betrekking hadden tot de schaalbaarheid konden steeds voorkomen worden. Dit is uiteraard ook deels te wijten aan het feit dat betalingen met LTC op moment van schrijven nog minder zijn omarmd in vergelijking met transacties met BTC.

Wat is de beste Litecoin wallet?

Op het ogenblik dat je wenst over te gaan tot het aankopen van een bepaalde hoeveelheid LTC zal je daarvoor uiteraard over een bepaalde wallet moeten beschikken. Je kan er op dit vlak onder andere voor opteren om gebruik te maken van de originele Litecoin wallet. Deze is te gebruiken op nagenoeg alle platformen en is door de jaren heen een kwalitatieve en veilige wallet gebleken. Wil je liever niet gebruikmaken van deze wallet en ben je bijgevolg op zoek naar een interessant alternatief? In dat geval kan je voor LTC ook kijken in de richting van Coinbase. Deze online wallet heeft een uitstekende reputatie en je kan via het Coinbase platform uiteraard ook meteen LTC aankopen.

Een andere mogelijkheid dan bovenstaande twee opties is terug te vinden in het aankopen van een zogenaamde hardware wallet. Een zeer populaire hardware wallet is de Ledger Nano S. Deze wallet biedt ondersteuning voor een groot aantal cryptocurrencies waaronder ook LTC. De aankoopprijs van deze hardware wallet is met iets meer dan 70 euro misschien een beetje pittig te noemen, maar dat neemt niet weg dat ze voor de serieuze investeerder in cryptomunten eigenlijk een echte must is.

Litecoins kopen

LTC kopen kan gebeuren bij verschillende partijen. Wij van Cryptobeginner.nl hebben er voor gekozen om een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met enkele van de beste en tevens ook meest betrouwbare partijen binnen de sector. Het gaat hierbij Litebit en Coinbase. Wij hebben de voordelen van beide partijen alvast even voor jou op een rijtje gezet. Uiteraard is het ook mogelijk om door te klikken op één van de onderstaande links om meteen een account aan te maken bij deze services.

1.) Litebit 
Deze aanbieder staat er om bekend haar klanten niet alleen de mogelijkheid aan te bieden om te investeren in Bitcoin en Litecoin, daarnaast behoren ook een enorme hoeveelheid andere altcoins tot de mogelijkheden. Eén van de belangrijkste voordelen van Litebit is bovendien terug te vinden in het feit dat deze aanbieder ook betalingen accepteert met onder meer iDeal. Dit is voor het merendeel van de Nederlanders nog altijd de meest toegankelijke en vertrouwde betaalmethode op de markt. Daarnaast is het voor heel wat beginnende investeerders in cryptomunten niet helemaal duidelijk hoe de zogenaamde wallets nu precies werken. Ook dat is bij Litebit zeer eenvoudig. Zij beschikt namelijk over een zelf gehoste online wallet waar je eenvoudig een groot aantal altcoin en uiteraard ook Bitcoin heen kan sturen. Dit alles maakt Litebit tot één van de meest toegankelijke aanbieders op de hedendaagse cryptomarkt.
Klik hier om meteen Litecoins te kopen bij Litebit!

2.) Coinbase
Een tweede zeer betrouwbare, maar meer internationaal gerichte aanbieder van cryptocurrencies is Coinbase. Coinbase biedt op moment van schrijven slechts een select aantal cryptomunten aan. Het gaat hierbij om Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC) en Ethereum (ETH). Coinbase staat er niet alleen om bekend een prima platform te zijn om onder meer LTC bij te kopen, daarnaast heeft ze ook een volledig gratis online wallet. Ook Coinbase kan dus beslist een aanrader zijn om enkele van je cryptomunten bij aan te kopen.


Litecoin Links