Hacks blijven de cryptomarkt teisteren. Deze keer is het de beurt aan de Zuid-Koreaanse cryptobeurs UpBit. De exchange heeft de hack zelf bekend gemaakt middels een statement. Een tot dusver nog onbekende hacker is er in geslaagd om zomaar even 342.000 ether te versturen naar diens eigen wallet. Dit zorgt er voor dat de totale waarde van de hack zo’n 48,7 miljoen dollar bedraagt. Omgerekend is dit zo’n 44,3 miljoen euro.

Opgeslagen in een hot wallet

De 342.000 ethers die buit konden worden gemaakt werden opgeslagen in een zogenaamde hot wallet bij de cryptobeurs. Voor mensen die het nog niet weten, een hot wallet is een wallet die continue in verbinding staat met het internet. Daardoor wordt ze eigenlijk steeds blootgesteld aan de gevaren van een potentiële hack. Een hot wallet staat er dan ook in de praktijk om bekend veel eenvoudiger gehackt te kunnen worden in vergelijking met een cold wallet. Deze wallets beschikken op hun beurt namelijk niet over een continue verbinding met het internet. In de verklaring welke door UpBit bij monde van diens CEO, namelijk Lee Seok-Woo de wereld werd ingestuurd stond het volgende te lezen:

“Om 13h06 op 27 november 2019 werd er 342.000 ETH verzonden van de Upbeat Ethereum Hot Wallet naar een tot dusver nog onbekende wallet. Het onbekende walletadres is 0xa09871AEadF4994Ca12f5c0b6056BBd1d343c029.”

De tijd die door Seok-Woo wordt aangegeven is uiteraard de lokale tijd in Zuid-Korea. Dit betekent dat de hack om 05h06 Nederlandse en Belgische tijd plaats heeft gevonden. Het statement verscheen uiteindelijk zo’n vijf uur later. Een misschien ietwat opmerkelijk feit is dat in het statement ook het adres van de hacker naar voren is gekomen. Dit is misschien wel opvallend, maar in de praktijk vooral ook erg handig. Op moment van schrijven blijkt uit de gegevens van het walletadres dat de gestolen ethers er nog steeds op terug te vinden zijn.

Vergoeding voor getroffen gebruikers

De CEO van UpBit heeft meteen na het in de wereld sturen van het statement ook aangegeven verschillende maatregelen te zullen gaan nemen. Hij belooft onder meer ook dat mensen die zijn getroffen door de hack met zekerheid vergoed zullen worden. Deze vergoeding zal worden betaald door het speciale verzekeringsfonds waar UpBit over beschikt. De resterende cryptomunten die zich nog in de hot wallet bevinden worden volgens Seok-Woo ook meteen doorgestuurd naar een cold wallet. Mensen die gebruikmaken van de diensten van UpBit dienen er wel rekening mee te houden dat ze ongeveer gedurende twee weken geen geld zullen kunnen storten en opnemen.

Laat uw cryptocurrencies niet bij de exchanges staan!

Bovenstaande hack bewijst het nog maar eens, het is echt nooit een goed idee om uw cryptocurrencies zomaar bij een exchange te laten staan. Hoe betrouwbaar het bedrijf ook mag zijn waar u gebruik van maakt, hacks vormen altijd een bedreiging voor uw holdings. Wilt u er zeker van zijn dat uw cryptocurrencies echt ten allen tijde veilig bewaard kunnen worden? In dat geval is het steeds aan te raden om daarvoor gebruik te maken van een hardware wallet zoals met name de Ledger Nano S of Ledger Nano X of de Trezor Wallet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *