Cryptobeginner.nl

Wat is een wallet?

Wanneer u wenst over te gaan tot het aankopen van bepaalde cryptocurrencies spreekt het voor zich dat u de mogelijkheid moet hebben om deze tokens ergens op te slaan of bij te houden. Dit is ook het geval wanneer u er voor kiest om gebruik te maken van fiat-geld zoals euro’s en Amerikaanse dollars. In dit geval kiezen we er voor om de munten en bankbiljetten in bijvoorbeeld onze portefeuille mee te nemen waardoor we er betalingen mee kunnen doen. Min of meer hetzelfde systeem wordt ook toegepast ook bij cryptocurrencies. Echter wordt er in dit geval gebruik gemaakt van een virtuele portefeuille welke we een ‘wallet’ noemen. Wat is zo’n wallet nu echter precies, welke verschillende exemplaren bestaan er en hoe maakt u er nu eigenlijk gebruik van? We vertellen het u graag allemaal op deze pagina!

Welke wallets bestaan er?

In eerste instantie is het belangrijk om te weten dat de ene cryptocurrency wallet de andere niet is. We maken dan ook in de praktijk steeds een onderscheid tussen:

1. Een online wallet
2. Een software wallet
3. Een paper wallet
4. Een hardware wallet

Bovendien zijn er binnen de verschillende soorten wallets ook nog eens varianten mogelijk. Het is bijvoorbeeld zo dat een online wallet betrekking kan hebben tot een dienst welke specifiek als cryptocurrency wallet werd opgezet, maar daarnaast kan ze bijvoorbeeld ook verwijzen naar een wallet die wordt aangeboden door exchanges of handelsplatformen. In ieder geval mag het wel duidelijk zijn dat u er bij een online wallet voor kiest om uw tokens via het internet toegankelijk te maken, waar u zich ook mag bevinden. Dat kan behoorlijk praktisch zijn (zeker als u snel moet verkopen), maar het brengt ook de nodige risico’s met zich mee.

Het merendeel van de nieuwe investeerders die instappen in de cryptomarkt kiezen er voor om hun tokens gewoon bij de exchange onder te brengen waar ze bij handelen. Dat lijkt op het eerste zicht een logische keuze, maar in de praktijk zijn er toch ook enkele niet te onderschatten risico’s aan verbonden. Het is namelijk zo dat een exchange bijzonder vatbaar is voor allerhande gevaren die er voor kunnen zorgen dat uw zuurverdiende tokens in rook opgaan. Ondanks het feit dat u dit risico enigszins kunt temperen door gebruik te maken van een ervaren en betrouwbare exchange kunt u ze nooit helemaal het hoofd bieden. Dit is dan ook zeker een niet onbelangrijk gegeven om rekening mee te houden.

Waar rekening mee houden bij een wallet uitkiezen?

Vooraleer u er voor kiest om gebruik te gaan maken van een bepaalde, specifieke wallet is het altijd belangrijk om met een aantal factoren rekening te houden. U doet er goed aan om uzelf op dit vlak een aantal duidelijke vragen te stellen, namelijk:

1. Gaat u actief handelen met cryptocurrencies of ziet u ze vooral als investering?
2. Wilt u dat u altijd en overal toegang heeft tot uw cryptocurrency tokens of niet?
3. Bent u bereid om eventueel extra kosten te maken voor een hardware wallet?
4. Over welke concrete kennis met betrekking tot de cryptomarkt beschikt u?

De antwoorden die worden gegeven op de bovenstaande vier vragen zullen in principe reeds duidelijk maken welke van de verschillende soorten wallets op de markt voor uw situatie nu precies het meest geschikt is. Wanneer u iemand bent die van plan is om actief te handelen met cryptocurrencies, bijvoorbeeld door middel van daytrading is het aangewezen om uw tokens op exchange te laten staan. Althans het deel waarmee u daadwerkelijk wil gaan handelen. Bent u van plan om een deel van uw portefeuille bij te houden als investering voor de lange termijn? In dat geval haalt u deze bij voorkeur bij de exchange vandaan en stuurt u ze richting een hardware wallet. Zo bent u de enige die verantwoordelijk is voor uw coins.

De risico’s van een online wallet

Zoals reeds aangegeven lijkt gebruikmaken van een online wallet voor veel mensen de meest voor de hand liggende keuze. We kunnen het ze eigenlijk ook niet kwalijk nemen, want een online wallet is niet alleen erg praktisch, daarnaast vereist ze over het algemeen ook vrij weinig tot bijna geen technische kennis. Toch moet het gezegd dat een online wallet of een exchange wallet in de praktijk bijzonder onveilig is. U wordt door gebruik te maken van een dergelijke wallet dan ook blootgesteld aan allerhande gevaren zoals:

• De exchange of online wallet dienst kan failliet gaan;
• De online wallet kan worden gehackt;

Bovenstaande situaties (die slechts het puntje van de ijsberg zijn) kunnen er voor zorgen dat de coins die u in uw online wallet heeft opgeslagen voorgoed verloren zijn. Omwille van deze reden wordt het dan ook sterk aangeraden om uitsluitend die coins in uw online wallet te houden waar u echt daadwerkelijk actief mee wenst te gaan handelen. De andere coins? Die bewaart u het best op een plaats weg van het internet waar alleen u toegang toe heeft.

Wanneer is kiezen voor een hardware wallet interessant?

De populariteit van cryptocurrencies heeft er voor gezorgd dat verschillende bedrijven er voor hebben gekozen om een speciaal toestel op de markt te brengen die in het bijzonder is bedoeld om uw cryptocurrencies op op te slaan. Bekende voorbeelden van zo’n toestel zijn:

1. De Ledger Nano S
2. De TREZOR wallet

In eerste instantie stonden weinig mensen te springen om een dergelijk systeem aan te kopen. Is het namelijk wel veilig in gebruik? Werkt het zonder dat u over een aanzienlijke technische kennis dient te beschikken? En vooral is het de kostprijs die u er voor moet betalen wel waard? Op al deze vragen kan er eigenlijk positief worden geantwoord.

Een hardware wallet is helemaal niet lastig in gebruik, ze is bijzonder veilig en het is de (beperkte) aankoopprijs zeker waard. Door gebruik te maken van een hardware wallet zorgt u er namelijk voor dat niemand anders buiten uzelf toegang heeft tot uw cryptocurrency portefeuille. U moet er alleen voor zorgen dat u de hardware wallet op een veilige plaats legt en de security woorden ergens anders (bijvoorbeeld in een kluis) opbergt waar niemand ze kan vinden. Bewaar ook nooit de hardware wallet en de security woorden op dezelfde plaats!

Uw cryptocurrencies afdrukken met een paper wallet

Tot slot is er uiteraard ook nog de paper wallet. Een paper wallet maakt het eigenlijk mogelijk om uw cryptocurrencies op te slaan op een fysiek document en dus weg van het internet. Dit is een vorm van ‘cold storage’. In principe betekent het gebruik van een paper wallet dat zowel de private als de public key op een blaadje worden afgedrukt waardoor ze nergens meer online zijn terug te vinden. Op zich is dit een prima manier om uw portefeuille te beschermen tegen bijvoorbeeld hackers en een eventueel faillissement van exchanges, maar in de praktijk loopt u wel het risico op diefstal of verlies van het document. Bovendien is en blijft het natuurlijk slechts papier waardoor ze onderhevig kan zijn aan slijtage of andere vormen van schade. In de praktijk kan er dan ook worden vastgesteld dat er steeds minder vaak voor wordt gekozen om gebruik te maken van een paper wallet. Dit niet in het minst omdat heel wat mensen bij het gebruik van zo’n wallet tegen vervelende problemen aanlopen. Gebruikmaken van een hardware wallet vormt dan ook een veel interessanter alternatief.

Wist je dat je jaarlijks tot wel 12% aan rente kunt verdienen met crypto staken?

Kijk snel bij een van de onderstaande crypto exchanges voor de beste rates!

Nieuw in de wereld van crypto? Dan ben je bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo aan het juiste adres!