Cryptobeginner.nl

Wat is een exchange?

Op het ogenblik dat u wenst te handelen in cryptocurrencies zult u daarvoor gebruik moeten maken van een bepaalde ‘exchange’. Een exchange is eigenlijk een handelsplatform die het mogelijk maakt om bepaalde cryptocurrencies te verhandelen tegen andere cryptovaluta’s of door het inbrengen van vers ‘fiat-geld’. De manier waarop u uiteindelijk zult handelen evenals de exchange waar u een beroep op zult gaan doen is in de praktijk steeds afhankelijk van het feit of u bijvoorbeeld reeds eerder heeft geïnvesteerd in een bepaalde cryptocurrency of u wenst in te stappen met vers geld. In ieder geval, wilt u graag meer te weten komen over wat een exchange nu precies is en waar u allemaal rekening mee dient te houden? In dat geval is het steeds een goed idee om de informatie op deze pagina even grondig door te nemen!

Hoe werkt een exchange precies?

Een exchange maakt altijd gebruik van zogenaamde ‘markten’ of ‘handelsparen’. Dit betekent in de praktijk dat een cryptovaluta in principe steeds wordt verhandeld tegen een andere cryptocurrency. Verder op deze pagina zal blijken dat u er bij verschillende partijen eveneens voor kunt kiezen om in te stappen vers fiat-geld zoals euro’s en Amerikaanse dollars, maar eigenlijk is dit niet de standaard manier waarop er wordt gehandeld, in tegendeel. Om gebruik te kunnen maken van de diensten van een exchange dient u dan ook veelal reeds in het bezit te zijn van één van de ‘veteranen cryptocurrencies’ die de belangrijkste handelsmarkten vertegenwoordigen. Het gaat hierbij dan vaak om bijvoorbeeld:
· Bitcoin (BTC)
· Ethereum (ETH)
· Tether (USDT)
· Litecoin (LTC)

Buiten bovenstaande is het vaak ook zo dat exchanges er voor kiezen om handel in hun eigen digitale valuta mogelijk te maken. Een bekend voorbeeld op dit vlak is de bekende en populaire exchange ‘Binance’. Zij maakt het bijvoorbeeld voor potentiële investeerders mogelijk om cryptocurrencies ook te verhandelen tegen haar BNB-token. Bovendien geniet u als houder van deze token ook nog eens van een korting van 50 procent op de handelskosten op het ogenblik dat deze met behulp van de BNB-token worden voldaan.

Worden alle cryptocurrencies door alle exchanges aangeboden?

Een belangrijke vraag die vooral heel wat beginnende investeerders in cryptocurrencies zich stellen heeft betrekking tot het feit of elke cryptocurrency door elke exchange wordt aangeboden. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, dat is niet het geval. Elke exchange heeft voor zichzelf een lijst opgemaakt met vereisten waar een cryptovaluta aan moet voldoen vooraleer ze door haar kan worden gelist. De ene exchange hanteert op dit vlak al wat strengere eisen in vergelijking met een andere. Omwille van deze reden is het dan ook zo dat een listing van een coin bij een bepaalde, ‘strenge’ exchange uiteindelijk kan zorgen voor een aanzienlijke koerssprong. Wilt u graag een goed beeld hebben van de verschillende exchanges die de cryptocurrency waarin u wenst te investeren hebben gelist? In dat geval is het de moeite waard om even een kijkje te nemen op de website CoinMarketCap.

Instappen met vers fiat-geld, vaak niet mogelijk

Wanneer u er voor kiest om zich aan te melden bij een bepaalde exchange is het altijd van belang om u bewust te zijn van de handelsparen of markten die worden ondersteund. Deze kunnen sterk verschillen afhankelijk van de exchange in kwestie. Het is in de praktijk wel zo dat handel met BTC, ETH en LTC bij het merendeel van de exchanges wordt ondersteund. In het bijzonder beginnende investeerders in cryptocurrencies geven er echter de voorkeur aan om in te stappen met vers fiat-geld. Dat is echter lang niet bij elke exchange mogelijk, in tegendeel. Vaak bent u dan ook aangewezen op een partij zoals LiteBit, Bitvavo of AnyCoinDirect om bijvoorbeeld Bitcoin aan te kopen met euro’s en deze vervolgens naar de door u gekozen exchange te sturen. Hou er hierbij wel steeds rekening mee dat een stukje van uw aankoop reeds verloren gaat aan de transactiekosten. Dit betekent dat er bij de exchange altijd minder zal aankomen dan u oorspronkelijk heeft verzonden.

Waar rekening mee houden bij een exchange kiezen?

Zoals reeds aangegeven zal elke investeerder in cryptocurrencies op een bepaald ogenblik een account moeten aanmaken bij een exchange. Voor welke exchange u uiteindelijk zult kiezen is altijd afhankelijk van verschillende factoren. Bent u benieuwd waar u allemaal rekening mee dient te houden bij het uitkiezen van een exchange? Dan is het absoluut de moeite waard om stil te blijven staan bij de hieronder terug te vinden aandachtspunten:

1. Is de exchange in kwestie betrouwbaar of niet?
2. Welke cryptocurrencies worden er door de exchange precies aangeboden?
3. Is het mogelijk om in te stappen met vers fiat-geld of niet?
4. Beschikt de exchange in kwestie mogelijks over een eigen token?
5. Is de exchange gebruiksvriendelijk voor beginnende investeerders?
6. Op welke manier wordt de exchange beveiligd?

Alle bovenstaande punten zijn bijzonder belangrijk om bij stil te blijven staan op het ogenblik dat u zich wenst aan te melden bij een bepaalde cryptocurrency exchange. Veiligheid staat boven alles, maar ook het gebruiksvriendelijke karakter is absoluut een factor om rekening mee te houden. Verschillende exchanges zijn dermate complex dat ze heel veel interessante troeven met zich meebrengen voor ervaren handelaars, maar net daardoor ook heel wat minder interessant zijn voor beginnende investeerders.

Laat uw cryptocurrencies niet zomaar op de exchange staan!

Tot slot nog een belangrijke tip. Hoe betrouwbaar een cryptocurrency exchange ook mag zijn, het is in de praktijk altijd van belang om er rekening mee te houden dat u er goed aan doet om uw cryptocurrency tokens niet op de exchange zelf te laten staan. Dit is het geval omdat u op deze manier het risico loopt om ze te verliezen. Verschillende gebeurtenissen kunnen dan ook tot direct verlies van uw cryptocurrencies leiden. Het gaat hier om de volgende situaties:

· Het moment waarop de exchange in kwestie failliet gaat;
· Het ogenblik waarop er een hack plaatsvindt;

In het bijzonder wanneer u wenst te investeren in cryptocurrencies voor de langere termijn wordt het sterk aangeraden om uw tokens weg te zetten op bijvoorbeeld een hardware wallet. Op deze manier wordt u de enige persoon die verantwoordelijk is voor de tokens in kwestie. Sluit de exchange waarbij u zich heeft aangemeld plots de deuren of wordt ze gehackt? Dan staan uw cryptocurrencies veilig en kunt u ze indien u dat wenst naar een andere partij sturen.

Wist je dat je jaarlijks tot wel 12% aan rente kunt verdienen met crypto staken?

Kijk snel bij een van de onderstaande crypto exchanges voor de beste rates!

Nieuw in de wereld van crypto? Dan ben je bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo aan het juiste adres!