Slecht nieuws voor de Koreaanse exchange ‘Bithumb’ en haar klanten. De exchange blijkt namelijk opnieuw het slachtoffer te zijn geworden van een hack. Sterker nog, eigenlijk is er sprake van niet één, maar wel van twee inbreuken. Uit de berichten die zijn verschenen blijkt namelijk dat er zowel een niet onaanzienlijke hoeveelheid aan EOS, maar ook aan XRP is gestolen. Het is niet voor het eerst dat Bithumb het slachtoffer is van een hack. In de zomer van 2018 werd bijvoorbeeld duidelijk dat ze het slachtoffer werd van een inbreuk waarbij voor zomaar even 30 miljoen dollar aan crypto werd gestolen.

Significante hoeveelheid aan EOS en XRP gestolen

De eerste berichten over de hack doken op toen een gebruiker op Twitter liet uitschijnen dat er funds van EOS werden verplaatst uit één van de bekende wallets van Bithumb. Er werd melding gemaakt van zomaar even 3 miljoen aan EOS-tokens. Er was sprake van verschillende transacties die de tokens verplaatsten naar de ChangeNow exchange. Het betreft hier een relatief kleine partij welke voor cybercriminelen interessant is, mede omwille van het ontbreken van een uitgebreide know-your-customer procedure.

Niet alleen gebruikers die EOS bij Bithumb hadden staan zijn getroffen door de hack, dit geldt ook voor investeerders in de XRP-token van Ripple. Volgens de laatste waarneming zouden er dan ook voor zomaar even 20 miljoen XRP-tokens buitgemaakt zijn. Totale prijskaartje hiervan? Zo’n slordige 6 miljoen dollar volgens de huidige koers van de XRP-token.

Hack gecoördineerd door een medewerker van de exchange?

In eerste blogartikel welke door Bithumb de wereld in werd gestuurd verschenen meteen de nodige verontschuldigingen. Bovendien werd er ook meteen gehint in de richting van een medewerker die verantwoordelijk zou zijn voor het coördineren van de hack. Een uitgebreid onderzoek met betrekking tot deze kwestie is op moment van schrijven nog volop bezig. Wel liet Bithumb meteen optekenen dat de rest van de funds die bij de exchange zijn ondergebracht geen gevaar lopen.

Impact van hack op koers blijft vooralsnog beperkt

Op het ogenblik dat er een hack plaatsvindt is het altijd een beetje bang afwachten naar wat de koers van de geïnfecteerde cryptocurrencies gaat doen. Dat blijkt in dit geval gelukkig nog redelijk goed mee te vallen. De XRP-token van Ripple heeft in principe niet aan waarde ingeleverd en blijft dan ook rond de 0,31 dollar hangen. De prijs van EOS kreeg wel een kleine tik te verduren, maar behield met een daling tot 4,19 dollar (van oorspronkelijk 4,65 dollar) eveneens vrij goed haar waarde.

Exchanges blijven doelwit, bescherm uw investeringen!

De hack bij Bithumb is niet het eerste incident van het jaar waarbij er tokens buit zijn gemaakt bij een exchange. Recent werd bijvoorbeeld nog duidelijk dat de Nieuw-Zeelandse exchange Cryptopia was gehackt. Het totale kostenplaatje van die hack liep bij die exchange op tot zomaar even 17 miljoen dollar. Ook DragonEx was het slachtoffer van een hack waarbij de focus kwam te liggen op Maximine Coin (MXM) evenals Tether (USDT). De nieuwe hacks die plaats hebben gevonden bewijzen eens temeer de absolute noodzaak van hardware wallets. Laat uw tokens niet te lang bij de exchange staan en zorgt er voor dat u altijd zelf de controle heeft over de private key van uw assets! Zo kunt u het risico op verlies sterk beperken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *