Cryptobeginner.nl

Private key

Eén van de belangrijkste zaken waar u bij investeren in de cryptomarkt rekening mee dient te houden is de zogenaamde ‘private key’. De private key is namelijk zoals de naam reeds laat vermoeden de sleutel die toegang geeft tot jouw cryptovaluta. In tegenstelling tot de public key is het belangrijk om de private key ook echt privé te houden. Op het ogenblik dat een derde persoon deze sleutel in handen krijgt moet u er namelijk rekening mee houden dat hij zich tot eigenaar van uw holdings kan maken. Het is in de praktijk mogelijk om op verschillende manieren om te gaan met een private key en deze te beveiligen. Hoe u dat nu precies kunt doen en waar u vooral extra aandacht aan moet spenderen komt u allemaal te weten bij het raadplegen van de informatie welke is terug te vinden hier op deze pagina.

Wat is de private key precies?

De private key doet dienst als een soort van beveiligingslaag. Zonder toegang tot deze sleutel is het dan ook niet mogelijk om met de cryptocurrency van uw keuze een bepaalde transactie uit te voeren. U kunt ze met andere woorden niet gebruiken om te betalen en ook het gewoon versturen van uw coins is niet mogelijk zonder toegang tot de private key. Bovendien is er eveneens een verband tussen enerzijds de private key en anderzijds de public key. Deze laatste wordt dan ook aangemaakt aan de hand van een volledig nieuw algoritme uit de private key. Dit zorgt er overigens in de praktijk niet voor dat een public key kan worden aangewend om een private key te kraken.

Hoe wordt een private key gegenereerd?

Het is mogelijk voor een private key om op verschillende manieren gegenereerd te worden. In eerste instantie is het mogelijk dat er een combinatie wordt gerealiseerd bestaande uit tal van verschillende cijfers en letters. Omwille van het feit dat het genereren van een dergelijke private key geheel willekeurig gebeurt is het voor hackers niet zo voor de hand liggend om deze te kunnen hacken. Het merendeel van de wallets maken gebruik van een reeks welke uit ten minste 21 karakters bestaat. De private key die wordt gegenereerd zorgt er voor dat u toegang krijgt tot de virtuele kluis waar uw cryptomunten in zijn opgeslagen. Verlies van deze key heeft dan ook als gevolg dat u, uw cryptovaluta’s niet meer kunt gebruiken. Dit is wel absoluut een belangrijk (en eigenlijk zelfs cruciaal) punt om rekening mee te houden als investeerder.

De private key als digitale handtekening

Op het ogenblik dat er iemand een bepaalde transactie uitvoert met crypto hoort daar steeds een private key bij. De private key doet op deze manier dan ook dienst als soort van digitale handtekening welke zich onder de transactie bevindt. Het systeem, de zogenaamde ‘blockchain’ zal zelf de private key aanmaken op het ogenblik dat de transactie wordt uitgevoerd. Vervolgens worden deze met elkaar vergeleken. Deze manier van werken zorgt er voor dat er met zekerheid kan worden gesteld dat de beide sleutels bij elkaar horen en het cryptogeld dus echt naar de correcte partij wordt overgemaakt. Mocht de transactie onderweg worden opgeschept zou dat er voor zorgen dat de private key komt te veranderen. Het systeem zal dan meteen weten dat er iets fout is. De transactie zal in dit geval dan ook worden afgebroken. Dit maakt het uitvoeren van transacties met cryptocurrencies zeer veilig.

Hoe uw private key opslaan?

Het opslaan van de private key kan op verschillende manieren gebeuren. Hoe u dit precies gaat doen is deels afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Er zijn op de markt in ieder geval tal van verschillende mogelijkheden terug te vinden. Het gaat hierbij om de volgende:

  • Het gebruik van een zogenaamde paper wallet;
  • Uw private key opslaan in een software wallet;
  • Het aankopen van een hardware wallet;
  • Gebruikmaken van een online wallet;

Het wordt steeds aangeraden om er voor te zorgen dat u en u alleen de private keys voor uw holdings in handen heeft. Dit betekent dat het in de praktijk helemaal niet interessant is om uw cryptocurrencies op te slaan in een online wallet of deze gewoon op de exchange te laten staan. Wanneer u dat wel doet is het namelijk zo dat uw private keys onder het beheer komen te staan van de partij in kwestie. Gaat deze partij op een zeker ogenblik failliet of komt ze in financieel moeilijk vaarwater terecht? In dat geval kan dat er voor zorgen dat uw holdings zomaar als sneeuw voor de zon zullen komen te verdwijnen. Uiteraard is dat niet de bedoeling.

Uw private key in eigen beheer

Wanneer u iemand bent die zeer actief handelt met cryptocurrencies spreekt het voor zich dat u er wellicht de voorkeur aan zult willen geven om uw tokens gewoon bij de exchange te laten staan. Op deze manier kunt u ze bij een potentiële prijsstijging immers eenvoudig(er) verhandelen. Dat is ook correct, maar zolang u deze tokens daar blijft houden spreekt het voor zich dat u wel een bepaald risico loopt. Dit is dan ook zeker iets om rekening mee te houden. Bent u ingestapt in crypto voor de lange termijn? In dat geval zult u er altijd voor willen zorgen dat u de private key in eigen beheer heeft. Op deze manier bent u namelijk op geen enkele wijze meer afhankelijk van derde partijen.

De manier waarop u, uw private key in eigen beheer zult houden is afhankelijk van verschillende factoren. Niet alleen speelt op dit vlak namelijk uw persoonlijke voorkeur een niet onbelangrijke rol, wat bovendien ook te denken van de omvang van uw portefeuille met cryptocurrencies? Kleine investeerders zullen er bijvoorbeeld wellicht de voorkeur aan geven om gebruik te maken van bijvoorbeeld een paper wallet of een software wallet. Beide vormen van wallets kunnen een prima keuze blijken te zijn, maar echt helemaal veilig zijn ze toch niet. In het bijzonder voor grotere investeerders wordt het dan ook aangeraden om gebruik te maken van een hardware wallet. Enkele voorbeelden van dergelijke systemen zijn:

In ieder geval mag het duidelijk zijn, wilt u er zeker van zijn dat uw portefeuille met cryptocurrencies op de meest optimale wijze kan worden beschermd waardoor het risico op verlies tot een absoluut minimum kan worden ingeperkt? In dat geval is het altijd van belang om een zo optimaal mogelijke beveiliging van uw private keys toe te passen.

Wist je dat je jaarlijks tot wel 12% aan rente kunt verdienen met crypto staken?

Kijk snel bij een van de onderstaande crypto exchanges voor de beste rates!

Nieuw in de wereld van crypto? Dan ben je bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo aan het juiste adres!