EOS (EOS)

EOS is een cryptocurrency welke op de markt werd gelanceerd in het jaar 2017. Meteen bij de lancering werd ze vaak omschreven als een absolute Ethereum killer. Nu moet het gezegd dat er wel meerdere cryptocurrencies bestaan die dit zeggen, maar dat even terzijde. Er zijn echt wel een aantal niet onbelangrijke voordelen verbonden aan dit project. In eerste instantie staat ze er bijvoorbeeld om bekend geen transactiekosten in rekening te brengen. Daarnaast is het ook nog eens zo dat ze net als Ethereum ondersteuning biedt voor smart contracts en worden transacties bijzonder snel verwerkt. Dit zijn stuk voor stuk alvast voldoende goede redenen om even meer in detail in te gaan op de cryptocurrency ‘EOS’!

Beniewd naar EOS verwachting? Onze experts leggen het uit…..

De oprichting van EOS

EOS verscheen op de markt in het jaar 2017. De oprichter is ‘Dan Larimer‘. De kans bestaat dat u hier als (nieuwe) investeerder in cryptocurrencies nog nooit eerder van heeft gehoord. Toch heeft Larimer in het verleden heel wat bekend voor Bitshares. De 1 miljard tokens die voor EOS zijn uitgegeven werden gedistribueerd tot juli 2018. Voor de ontwikkeling van de tokens wordt gebruik gemaakt van een technologie die sterke gelijkenissen vertoont met Ethereum. De cryptomunt wordt dan ook in de praktijk aanzien als een combinatie van het beste van Bitshares en Steemit in één platform. Ondanks het feit dat beide projecten uiteindelijk (tot dusver) nog niet zo succesvol zijn geworden gaat er wel nog steeds een uitstekend potentieel in schuil. Van Bitshares is bijvoorbeeld bekend dat ze het mogelijk maakt om zonder probleem zomaar even honderdduizenden transacties per seconde uit te kunnen voeren. In een tijd waarin de schaalbaarheid van een cryptovaluta van cruciaal belang is weet men hier dus duidelijk meer dan uitstekende punten te scoren.

Het ontbreken van transactiekosten

Een bijzonder belangrijk voordeel welke is verbonden aan EOS heeft betrekking tot het feit dat er in vergelijking met andere cryptocurrencies geen transactiekosten in rekening worden gebracht. Het gebeurt niet zelden dat de transactiekosten er voor zorgen dat een cryptovaluta zich niet leent voor het uitvoeren van bijvoorbeeld kleine betalingen. Dat is een factor waar door het ontbreken van transactiekosten geen rekening mee dient te worden gehouden. Let wel, het blijft belangrijk om steeds goed te kijken naar de mogelijke kosten die worden aangerekend door cryptocurrency exchanges. Het is namelijk niet omdat EOS er zelf niet voor kiest om transactiekosten in rekening te brengen dat een exchange dat niet kan doen. Dit zorgt er voor dat het alsnog perfect mogelijk is dat u tijdens het handelen in EOS alsnog zal worden geconfronteerd met bepaalde kosten.

Ondersteuning voor smart contracts

Een niet onbelangrijk punt dat dit project gelijk heeft met bijvoorbeeld Ethereum en ook het Chinese NEO is de ondersteuning voor zogenaamde ‘smart contracts’. Het gebruik van smart contracts zorgt er voor dat er automatische transacties uitgevoerd kunnen worden die zijn gebaseerd op vooraf vastgelegde voorwaarden. Een rechtstreeks gevolg van het gebruik van smart contracts is uiteraard ook dat transacties veel sneller kunnen worden uitgevoerd in vergelijking met cryptocurrencies die geen gebruikmaken van deze slimme contracten.

Welke voordelen zijn er verbonden aan EOS?

Toen EOS op de markt werd gelanceerd werd de cryptovaluta door heel wat mensen aanzien als één van de meest prominente kandiaten om de strijd aan te gaan met Ethereum. Ondanks het feit dat de concurrentiestrijd met Ethereum door EOS (nog) niet werd gewonnen moet het gezegd dat ze toch een prominente plaats te pakken heeft gekregen in de top 10 met meest waardevolle cryptocurrencies ter wereld. Bovendien is ook het 24-uurs volume dat door EOS gaat alles behalve onaanzienlijk te noemen. Potentiële investeerders kunnen in ieder geval rekening houden met de hieronder aangegeven voordelen.

  1. Er worden door EOS geen transactiekosten in rekening gebracht;
  2. Er wordt ondersteuning geboden voor smart contracts;
  3. EOS combineert het beste van Bitshares en Steemit in één project;
  4. Het 24-uursvolume dat door EOS gaat is meer dan aanzienlijk te noemen;

Met welke potentiële nadelen moet u rekening houden?

Bent u van plan om te investeren in EOS? In dat geval spreekt het voor zich dat er ook enkele niet onbelangrijke nadelen zijn waar u rekening mee dient te houden. Ondanks het feit dat EOS bijvoorbeeld in eerste instantie door veel partijen werd aanzien als een potentiële Ethereum killer heeft ze deze verwachting niet waar kunnen maken. Dit zet toch een klein beetje een domper op het project. Daarnaast is het ook zo dat er weliswaar door EOS zelf geen transactiekosten worden aangerekend, daar staat tegenover dat cryptocurrency exchanges die de cryptovaluta aanbieden dit uiteraard wel gewoon kunnen doen. Op deze manier gaat toch een cruciaal voordeel van EOS alsnog vaak verloren. Dit gezegd zijnde liggen de transactiekosten bij EOS wel nog steeds heel wat lager in vergelijking met het merendeel van de alternatieven die op de markt terug te vinden zijn.

EOS kopen

EOS kopen kan gebeuren bij tal van verschillende cryptocurrency exchanges. In eerste instantie kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om te investeren bij een exchange zoals HitBTC. Daarnaast hebben ook andere grote partijen zoals met name Huobi er voor gekozen om EOS te listen. Opmerkelijk is dat de verschillende handelsparen die door Binance met EOS worden aangeboden een (voor Binance dan) relatief beperkt volume met zich meebrengen. Bij Binance worden er handelsparen aangeboden voor EOS met onder meer USDT, BTC, ETH evenals PAX en natuurlijk de eigen BNB-token.

EOS kopen met iDeal

Wilt u liever niet EOS kopen bij één van de verschillende cryptocurrency exchanges? Of heeft u bijvoorbeeld nog geen andere cryptocurrencies in portefeuille waardoor EOS op deze manier kopen sowieso geen optie is? In dat geval is EOS kopen met iDeal uiteraard ook een optie. Dit kan onder meer gebeuren bij de Nederlandse partij Bitvavo.

Welke EOS wallet gebruiken?

Vooraleer u EOS tokens gaat kopen spreekt het voor zich dat u ook even zal willen nadenken over het soort wallet waar u gebruik van wenst te maken. U zou er natuurlijk voor kunnen kiezen om uw EOS tokens gewoon bij de exchange te houden waar u ze bij heeft aangekocht, maar dat is zeker niet de meest veilige keuze. Een mogelijks alternatief is de zogenaamde ‘Atomic Wallet’ die ondersteuning biedt voor EOS. Ziet u uw EOS-tokens vooral als een investering voor de lange(re) termijn? In dat geval kunt u er ook voor kiezen om deze op te slaan op een hardware wallet. De Ledger Nano S staat er om bekend ondersteuning te bieden voor EOS. Dit geldt uiteraard ook voor de Ledger Nano X.