Bitfinex heeft bekend gemaakt dat het handelsparen heeft gelanceerd voor haar nieuwe LEO-token. De lancering komt er na afloop van de succesvolle ‘initial exchange offering‘ die de voorbije weken heeft plaatsgevonden. De token, welke de volledige naam ‘UNUS SED LEO’ draagt is in eerste instantie te verhandelen tegen Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en EOS (EOS). Bovendien is er ook een fiat-handelspaar beschikbaar met de Amerikaanse dollar en mag uiteraard ook een handelspaar met de USDT-token van Tether niet ontbreken.
1 miljard dollar opgehaald met IEO
Tijdens de IEO is de exchange er in geslaagd om voor in totaal 1 miljard Amerikaanse dollar aan fondsen te verwerven. Dit gebeurde in slechts enkele dagen tijd. De nominale waarde van de token tijdens de IEO bedroeg 1 Amerikaanse dollar. De lancering van de IEO kwam er nadat bekend raakte dat de exchange de toegang had verloren tot zomaar even 850 miljoen dollar. De blokkering van de gelden kwam er naar aanleiding van een onderzoek welke wordt uitgevoerd naar de payment provider CryptoCapital.
Scepticisme blijft bestaan
Na het publiceren van de whitepaper op vrijdag 10 mei kon de LEO-token eigenlijk al vrij snel op heel wat interesse rekenen. Bitfinex is er dan ook wonderbaarlijk genoeg in geslaagd om binnen de vooropgestelde termijn 1 miljard op te halen voor het project. Ondanks het feit dat dit het potentiële succes van een IEO eens temeer in de verf zet blijft er ook sprake van heel wat scepticisme binnen de markt ten opzichte van het project.
In het bijzonder de grootte van het bedrag welke in een korte tijd kon worden opgehaald doet de wenkbrauwen fronzen. Dit bovendien niet in het minst omdat het zwaard van Damocles nog steeds boven het hoofd van Bitfinex blijkt te hangen. Ook de reden voor het organiseren van de IEO is er eentje die is blijven hangen. De nood aan de extra fondsen ontstond namelijk naar aanleiding van een aanvraag voor een kredietlijn bij Tether door de iFinex exchange. De toekenning van die kredietlijn heeft er voor gezorgd dat werd bevestigd wat iedereen eigenlijk reeds geruime tijd weet, namelijk dat de USDT-token niet voor de volle honderd procent is ingedekt door fiat op een bankrekening.
Bovenstaande zorgt er voor dat er duidelijk een extra risico hangt in het wegzetten van een deel van je kapitaal op de blockchain met behulp van de USDT-token van Tether. Andere stablecoins waaronder bijvoorbeeld de USDC-token hebben inmiddels een veel transparantere aanpak uitgerold. Dit zorgt er voor dat steeds meer investeerders nieuwe oorden lijken op te zoeken. Het enorme aanbod aan handelsparen met de USDT-token van Tether blijft evenwel een factor om rekening mee te houden.
Poging om verdere verliezen in te perken?
Verschillende investeerders hebben inmiddels aangegeven in de IEO een poging te zien om verdere verliezen in te dijken. Het aantal gebruikers van de exchange neemt dan ook stelselmatig af. De lancering van de LEO-token als een soort van “schuld token” heeft er voor gezorgd dat mensen vermoeden dat Bitfinex haar openstaande schuld wil verspreiden over de hele cryptomarkt. Ondanks het feit dat de IEO dus in eerste instantie behoorlijk succesvol is geweest is het nog maar zeer de vraag of investeerders er ook naar de toekomst toe aan vast zullen houden. Ook de koers blijft een punt om wakker over te liggen. Naarmate het wantrouwen in de exchange mogelijks verder zal toenemen zal dat ook een directe impact hebben op de koers van de LEO-token.