USD Coin (USDC)

Informatie over USD Coin (USDC) les je op Cryptobeginner.nlSinds de lancering van Tether (USDT) op de markt zijn er ook heel wat andere zogenaamde stablecoins verschenen. USD Coin is een stablecoin waar reeds heel wat over is gezegd en geschreven. Dit is voor een groot deel het gevolg van het feit dat ze is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen enerzijds Circle en anderzijds Coinbase. Het feit dat twee dergelijke, partijen betrokken zijn bij de lancering van deze stablecoin laat reeds het beste vermoeden. Kan USD Coin (USDC) binnen de cryptomarkt de strijd aangaan met Tether en kan ze zo als stablecoin een echt significante rol gaan spelen? U ontdekt het op deze pagina!

Wantrouwen van Tether aan basis van potentieel USD Coin

Ondanks het feit dat Tether met haar USDT token op moment van schrijven nog steeds kan rekenen op een indrukwekkend marktaandeel binnen het segment van de stablecoins is het wel zo dat het wantrouwen in de digitale valuta stelselmatig toeneemt. Dit geldt niet in het minst nu recent duidelijk werd dat de tokens die door Tether worden uitgegeven niet alleen zijn gedekt door Amerikaanse dollars, maar mogelijks ook door schuld. Dit biedt heel wat interessante perspectieven, niet in het minst voor een project als deze USD Coin. Het feit dat er twee grote en betrouwbare cryptocurrency bedrijven achter schuilgaan komt het vertrouwen namelijk alleen maar ten goede. Het potentieel van USD Coin richting de toekomst lijkt dan ook in ieder geval meer dan aanzienlijk te zijn.

Samenwerking tussen Coinbase en Circle Inernet Financial

Voor de geboorte van deze bijzondere stablecoin moeten we even terug in de tijd, meer bepaald naar 23 oktober van het jaar 2018. Het was namelijk op dit moment dat één van de belangrijkste exchanges ter wereld, namelijk Coinbase bekendmaakte dat ze op haar platform ondersteuning zou gaan bieden voor een nieuwe stablecoin genaamd ‘USD Coin (USDC). Het zou hierbij gaan om een stablecoin welke op de markt is gebracht in samenwerking met Circle International Financial. Dat beide partijen er voor hadden gekozen om de handen in elkaar te slaan voor het lanceren van een eigen stablecoin mag op het eerste zicht best een beetje verbazingwekkend lijken. Het is namelijk zo dat Circle Internet Financial bekend staat als de eigenaar van de populaire Poloniex exchange.

Bovenstaande gezegd zijnde is het natuurlijk wel zo dat beide ondernemingen bekend staan omwille van hun solide bedrijfsvoering evenals aanzienlijke financiële mogelijkheden. Specifiek voor Circle Internet Financial geldt dan ook dat ze over een waarde beschikt op moment van schrijven van meer dan 3 miljard dollar. Bovendien heeft ze verschillende, indrukwekkende investeerders aan boord weten te halen. Het gaat hierbij niet alleen om Goldman Sachs, maar ook om Baidu. Dergelijke berichtgeving is uiteraard uitstekend voor het vertrouwen. Op dit vlak lijkt USD Coin dan ook over een structureel voordeel te beschikken ten opzichte van bijvoorbeeld Tether’s USDT-token. Of dit vertrouwen ook naar de toekomst toe nog stand zal weten te houden valt uiteraard nog maar af te wachten.

Ontwikkeling door Center Consortium

De USD Coin stablecoin werd ontwikkeld door het Center Consortium. Het betreft hier uiteraard de naam welke is gegeven aan het samenwerkingsverband welke is opgesteld tussen de twee bedrijven. Het is wel Circle die is belast met het daadwerkelijk uitgeven van de virtuele munten. Elke USDC token welke wordt uitgegeven is gedekt door een Amerikaanse dollar. Deze wordt op reservebankrekeningen aangehouden. In totaal zou er sprake zijn van een volledig aanbod van iets meer dan 190 miljard aan tokens.

USD Coin is in de praktijk in ieder geval een stablecoin in de pure zin van het woord. Haar connectie met de Amerikaanse dollar zorgt er dan ook uiteraard voor dat het niet de bedoeling is dat er bij deze cryptovaluta sprake zal zijn van aanzienlijke fluctuaties in koers, in tegendeel. De voornaamste functie van USD Coin heeft dan ook betrekking tot het aanbieden van de mogelijkheid aan cryptocurrency investeerders om een stukje van hun holdings tijdelijk weg te zetten met (relatieve) koersbescherming. Dit maakt ze uiteraard niet geschikt als investeringsobject, maar toch claimt ze een cruciale rol binnen de cryptomarkt.

Een ERC-20 token

De USDC-token is gecreëerd op de blockchain van Ethereum. Dit betekent dat ze kwalificeert als een zogenaamde ERC-20 token. Dit is een bewuste keuze geweest. Op deze manier is het namelijk mogelijk om snelle overdrachten van USDC mogelijk te maken op het Ethereum netwerk. Bovendien is het ook nog eens zo dat gebruikers van de token meteen ook kunnen rekenen op de uitstekende beveiliging die op de Ethereum blockchain kan worden gerealiseerd. Nog een extra voordeel heeft betrekking tot het feit dat het op deze manier ook eenvoudiger mogelijk wordt om USDC op te slaan evenals uit te wisselen.

De unieke kenmerken van USD Coin (USDC)

In de basis is het karakter van USD Coin natuurlijk niet uniek. Ze vertoont dan ook grote gelijkenissen ten opzichte van de andere stablecoins op de markt en bovendien is het een ERC-20 token. Dit gezegd zijnde is het wel degelijk zo dat verschillende eigenschappen deze cryptovaluta een bijzonder plaatsje geven binnen de cryptomarkt. Zo was het de eerste stablecoin die officieel door Coinbase werd ondersteund. Op moment van schrijven is het vertrouwen in deze stablecoin bovendien reeds zo aanzienlijk toegenomen dat ze standvastig over een positie in de top 100 van meest waardevolle cryptocurrencies volgens marktwaarde beschikt. Ook dit bewijst terug het niet te onderschatten potentieel van deze stablecoin.

De uitgave van deze stablecoin gebeurt zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven door Circle. Coinbase doet op haar beurt dienst als platform welke gebruikers de mogelijkheid biedt om stortingen te doen in fiat en deze om te zetten in de USDC-token. Op deze manier wordt het nog eenvoudiger mogelijk gemaakt om op een weinig risicovolle manier (in ieder geval voor wat mogelijke directe koersschommelingen betreft) te investeren in andere cryptocurrencies. Het spreekt voor zich dat Coinbase tot slot door middel van de USDC-token haar gebruikers eveneens de mogelijkheid biedt om heen en weer te schakelen tussen fiat geld en crypto. Zo slaat men met USD Coin in de praktijk twee vliegen in één klap.

USD Coin kopen

Het spreekt voor zich dat de USDC-token van USD Coin niet langer alleen maar wordt ondersteund door Coinbase. Ook tal van verschillende andere cryptocurrency exchanges hebben er inmiddels reeds voor gekozen om deze token te listen. Het gaat hierbij niet alleen om Binance en (hoe kan het ook anders) Poloniex, maar wat ook te denken van HitBTC evenals Hotbit? Ook KuCoin Exchange heeft de token inmiddels gelist. Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat de invloed van USD Coin binnen de cryptomarkt aanzienlijk toeneemt. Het is dan ook zeer interessant om te ontdekken hoe deze invloed zich naar de toekomst toe verder zal gaan ontvouwen. In ieder geval kan het zeker geen kwaad om uw tijdelijke savings in crypto te spreiden over verschillende stablecoins. Ook USD Coin kan dan zeker een mooie keuze zijn.