Cryptobeginner.nl

Wat zijn stablecoins?

Eén van de belangrijkste redenen waarom zoveel mensen bijzonder enthousiast zijn over cryptocurrencies is terug te vinden in het extreem volatiele karakter waar deze virtuele munten over beschikken. Neem deze volatiliteit weg en al het potentieel van een cryptomunt verdwijnt als sneeuw voor de zon… toch? Absoluut niet! Sterker nog, eigenlijk zorgt het volatiele karakter van een cryptomunt er voor dat ze in de basis eigenlijk helemaal niet geschikt is als (virtueel) betaalmiddel. Stelt u zich bijvoorbeeld maar eens voor dat u morgen een huis verkoopt en u daarvoor een bepaalde hoeveelheid Bitcoin in de plaats krijgt. Meteen na het ontvangen van de BTC-tokens keldert de prijs waardoor de opbrengst van uw huis plots sterk is gedaald. Dit neemt echter niet weg dat blockchain en dus ook crypto in de vastgoedsector een niet onbelangrijke meerwaarde met zich mee kan brengen. Om ook in dergelijke omstandigheden een sluitende oplossing te kunnen aanbieden werd er gekeken in de richting van een cryptocurrency wiens koers eigenlijk altijd min of meer gelijk zou staan aan deze van een fiat-munteenheid. Het resultaat? Dat noemen we een stablecoin!

Kennismaking met stablecoins

Hoe interessant het volatiele karakter van cryptocurrencies ook mag zijn, het moet gezegd dat er ook enorme gevaren mee gepaard gaan. Uiteraard kan de koers van de door u net aangekochte tokens stevig de hoogte in schieten, maar ook de omgekeerde beweging is mogelijk. Op het ogenblik dat u van plan bent om voor de langere termijn te investeren in crypto hoeft dit nog niet meteen een probleem te betekenen. Wilt u ze echter gebruiken om een bepaalde vaste waarde op te slaan zonder dat u daarbij wenst geconfronteerd te worden met een speculatief karakter? In dat geval vallen de meeste cryptocurrencies meteen uit de boot. Om toch een concrete oplossing aan te kunnen bieden in dergelijke situaties koos Bitfinex er als eerste partij ter wereld voor om een stablecoin op de markt te brengen. Het gaat hierbij uiteraard om Tether (USDT). Met de komst van deze stablecoin werd het niet alleen mogelijk om fiat-geld tegen een gelijke waarde weg te zetten op de blockchain, daarnaast werd ook de handel in crypto flink eenvoudiger gemaakt.

Waarom zijn stablecoins noodzakelijk?

Toen er nog geen gebruik kon worden gemaakt van stablecoins was u als handelaar in cryptocurrencies verplicht om bij elke verkoop de coins weg te zetten in fiat-geld. Dit was niet alleen erg omslachtig, daarnaast bracht dit veelal de nodige extra kosten met zich mee welke uiteraard flink knabbelden aan het rendement dat u had weten te realiseren. Met de komst van stablecoins is daar verandering in gekomen. Op elke exchange zijn er één of meerdere handelsparen terug te vinden waar een stablecoin bij betrokken is. Het bekendste handelspaar op dit vlak is uiteraard BTC/USDT. Zou u op een bepaald ogenblik een gedeelte van uw positie in Bitcoin op een efficiënte manier willen wegzetten zonder dat u daarbij nog rekening dient te houden met een eventueel koersrisico? Dan is kiezen voor een handelspaar met een stablecoin veruit de meest voor de hand liggende optie.

Op het ogenblik dat er nieuwe technologieën of mogelijkheden hun intrede doen op de markt is het altijd van belang dat deze bruikbaar zijn. Een bepaalde technologie mag nog zo veelbelovend zijn, op het ogenblik dat ze in de praktijk niet bruikbaar is, is ze niets waard. Wanneer er na elke transactie een uitbetaling naar fiat-geld moet gebeuren om het koersrisico te ontlopen is dat uiteraard weinig praktisch. Omwille van deze reden wordt de komst van stablecoins niet zomaar aanzien als een vernieuwing binnen de cryptomarkt, maar wel als een cruciaal aspect van de volledige cryptowereld. Mocht Tether (USDT) op een zeker ogenblik komen te vallen, dan zal dat ongetwijfeld een schokgolf door de cryptomarkt sturen. Hier schuilt echter op haar beurt terug een niet te onderschatten gevaar in.

De (on)betrouwbaarheid van stablecoins

De aard van stablecoins zorgt er voor dat er op een zeker ogenblik enorme bedragen op weggezet kunnen worden. Dit geldt niet in het minst voor ‘s werelds eerste stablecoin Tether (USDT). Echter zijn ook andere stablecoins stevig aan een opmars bezig. Het gaat hierbij onder andere om:

  • TrueUSD (TUSD);
  • USD Coin (USDC);
  • Paxos Standard Token (PAX);
  • Gemini Dollar (GUSD);
  • Dai (DAI);

Ondanks het feit dat Tether (USDT) in principe alle verwachtingen die betrekking hebben tot een stablecoin weet in te lossen zou het bijzonder gevaarlijk zijn om slechts één stablecoin te blijven gebruiken binnen een waardevolle markt zoals de cryptomarkt. Mocht er op een zeker ogenblik iets met deze stablecoin gebeuren zouden de gevolgen niet te overzien zijn. Dit is een zeer reële dreiging, want er bestaat eigenlijk sinds de lancering van Tether onduidelijkheid over de financiële reserves waarover ze beschikt. Zo stellen menig aantal experts zich de vraag of Tether wel degelijk dezelfde hoeveelheid aan dollars op een bankrekening heeft staan als ze USDT-tokens heeft uitgegeven. Mocht op een zeker ogenblik blijken dat, dat niet het geval is, dan kan de stablecoin zomaar gaan vallen. Omwille van deze reden is het goed dat er op vandaag meerdere mogelijkheden op de cryptomarkt zijn terug te vinden.

Conclusie

Stablecoins vormen een onbetwistbare meerwaarde voor de cryptomarkt
Of u nu fan bent van de link tussen stablecoins en fiat-geld of niet, over één ding kunnen we het eigenlijk allemaal wel eens zijn. Dit is dat stablecoins een onbetwistbare meerwaarde vormen voor elke handelaar of investeerder in cryptocurrencies. Snel een investering in crypto wegzetten tegen lage kosten en zonder koersrisico was nog nooit eerder zo eenvoudig als met stablecoins. Het blijft evenwel belangrijk om de gouden beleggersregel in het achterhoofd te houden. Nu er verschillende stablecoins op de markt zijn terug te vinden is het altijd een goed idee om uw geïnvesteerde (of afwachtende) kapitaal in crypto in verschillende stablecoins weg te zetten. Blijkt op een zeker ogenblik dat een bepaalde stablecoin over onvoldoende reserves in fiat-geld beschikt? Dan kan dat zomaar het einde van de coin en van uw tokens betekenen. Ondanks het feit dat stablecoins dus een zekere mate aan veiligheid bieden mogen ze absoluut niet worden aanzien als onfeilbare instrumenten.

Wist je dat je jaarlijks tot wel 12% aan rente kunt verdienen met crypto staken?

Kijk snel bij een van de onderstaande crypto exchanges voor de beste rates!

Nieuw in de wereld van crypto? Dan ben je bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo aan het juiste adres!