Cryptobeginner.nl

Wat zijn handelsparen?

Op het ogenblik dat u er voor wil kiezen om een bepaalde cryptocurrency in te wisselen voor een andere digitale valuta krijgt u te maken met een zogenaamd ‘handelspaar’. Voor veel mensen is dit even wennen. Dit is het gevolg van het feit dat er binnen de cryptomarkt sprake is van zeer veel uiteenlopende handelsparen. De keuze van het handelspaar zal voor u niet alleen bepalend zijn voor de cryptovaluta die u in de plaats zult ontvangen, daarnaast moet er ook altijd rekening worden gehouden met de actuele koers. Afhankelijk van de actuele notering van beide cryptovaluta’s is het namelijk mogelijk dat u een extra winst of verlies kunt boeken bij het verhandelen van de cryptocurrencies. Wilt u graag meer te weten komen over het gebruik van handelsparen? Dan bent u daarvoor op deze pagina aan het juiste adres!

Waar rekening mee houden bij het gebruik van handelsparen?

Wanneer u er voor kiest om gebruik te gaan maken van een handelspaar waarbij er geen sprake is van een stablecoin dient u er rekening mee te houden dat beide cryptocurrencies zich zullen laten gelden door de aanwezigheid van een bepaald koersverschil. Buiten de zogenaamde stablecoins is het namelijk zo dat er nooit sprake is bij cryptovaluta’s van een vaste koers. Wanneer de ene cryptovaluta binnen een handelspaar een sterke stijging heeft vertoond over de voorbije 24 uur en de andere token een scherpe daling spreekt het voor zich dat gebruikmaken van dit handelspaar u een extra verlies kan opleveren. Dit is uiteraard iets waar u liever niet mee geconfronteerd wordt. Het is dan ook vooral omwille van deze reden dat een groot aantal populaire handelsparen nog steeds worden gevormd met zogenaamde stablecoins. Dit gezegd zijnde blijft ook het handelspaar met BTC uiteraard erg populair.

Aangeboden handelsparen afhankelijk van de exchange

De handelsparen waar u precies gebruik van kunt maken zijn in de praktijk altijd afhankelijk van de exchange in kwestie. Neem nu bijvoorbeeld de populaire exchange Binance. Deze biedt haar gebruikers niet alleen de mogelijkheid om gebruik te maken van een handelspaar met BTC en ETH (respectievelijk Bitcoin en Ethereum), maar ook met bijvoorbeeld de eigen BNB-token. Bovendien is het ook nog eens zo dat deze exchange er om bekend staat diverse handelsparen met stablecoins aan te bieden. Het spreekt voor zich dat het handelspaar met USDT (Tether) op dit vlak de bekendste is uit het aanbod. In ieder geval, wanneer u een bepaald handelspaar voor uw transactie in gedachten heeft is het altijd de moeite waard om, bijvoorbeeld met behulp van CoinMarketCap even na te gaan welke exchanges het handelspaar in kwestie aanbieden. Hou daarbij ook steeds rekening met het actuele volume dat door middel van het handelspaar in kwestie wordt gerealiseerd.

Wat zijn de populairste handelsparen?

Door de jaren heen zijn er op de markt zeer veel verschillende handelsparen verschenen. Veel mensen stellen zich dan ook de vraag wat nu precies de meest populaire handelsparen zijn. In principe is het vrij eenvoudig mogelijk om dit zelf te controleren. U kunt hiervoor gebruikmaken van een bron zoals bijvoorbeeld CoinMarketCap. Deze website staat er namelijk om bekend de actuele volumes bij de verschillende exchanges en door middel van de diverse handelsparen te monitoren. Op deze manier weet u precies op welk ogenblik u bij welke exchange gebruik kunt maken van het beste handelspaar voor uw transactie.

Wanneer we de grootste volumes bekijken welke door de verschillende handelsparen worden verwerkt kunnen we vaststellen dat in het bijzonder het handelspaar met BTC (Bitcoin) er één is die het sinds jaar en dag uitstekend doet. Dat is echter niet alles. Voor heel wat verschillende cryptocurrencies wordt er namelijk ook een handelspaar aangeboden met ETH (Ethereum). Ook deze handelsparen vertegenwoordigen een enorm aandeel in het globale volume welke door de verschillende cryptocurrency exchanges wordt verwerkt.

Wat maakt handelsparen met stablecoins zo interessant?

Ondanks de alles behalve onaanzienlijke populariteit van handelsparen met Bitcoin en Ethereum moet het gezegd dat het grootste volume bij menig aantal cryptovaluta’s wordt gerealiseerd ten opzichte van de USDT-token van Tether. Ook handelsparen die worden aangeboden met nieuwe stablecoins zoals bijvoorbeeld True USD, Gemini Dollar en Paxos Standard nemen in sneltempo toe op vlak van populariteit.

Dat handelsparen met stablecoins door de jaren heen een zeer aanzienlijk deel van de koek in beslag hebben genomen hoeft niet te verbazen. Een vaak gehoord nadeel van verschillende handelsparen, waaronder ook deze met bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum heeft namelijk te maken met het koersrisico. U kunt perfect een bepaalde digitale valuta verhandelen tegen bijvoorbeeld Bitcoin, maar wat wanneer de BTC-koers meteen daarna raken klappen krijgt? Dan krijgt u af te rekenen met een (extra) verlies. Dit risico heeft u niet wanneer u gebruik maakt van een handelspaar met een stablecoin. Het is dan ook niet voor niets dat de handelsparen met USDT op moment van schrijven de belangrijkste zijn op cryptomarkt.

Waar rekening mee houden bij een handelspaar kiezen?

Denkt u er aan om een bepaalde transactie met cryptocurrencies te doen? In een dergelijke situatie spreekt het voor zich dat u goed zult willen nadenken over het type handelspaar waar u gebruik van gaat maken. U dient zich op dit vlak ook meteen een belangrijke vraag te stellen. Het gaat hierbij om het feit of:

  1. U het resultaat van de transactie wenst aan te houden voor de lange(re) termijn;
  2. U meteen terug verder wenst te handelen met de nieuwe cryptovaluta;

Op het ogenblik dat u bijvoorbeeld een positie in een bepaalde altcoin wenst te verkopen om te investeren in Bitcoin spreekt het voor zich dat u het beste gebruik kunt maken van het respectievelijke handelspaar met de BTC-token. Bent u echter van plan om aan daytraden te doen? In dat geval is het mogelijks vooral interessant om te kijken naar de digitale valuta met het meeste handelsparen. Dan komt al snel de USDT-token van Tether als beste uit de bus.

Hou bij het bepalen van het handelspaar waar u gebruik van gaat maken ook zeker altijd rekening met het koersrisico dat u loopt. Wilt u er zeker van dat de waarde van uw trade in Amerikaanse dollar is gegarandeerd? In dat geval is het altijd interessant om gebruik te maken van een handelspaar met een stablecoin. U kunt dan vervolgens uiteraard alsnog gewoon beslissen wat u met de nieuw verkregen gelden verder gaat doen.

Wist je dat je jaarlijks tot wel 12% aan rente kunt verdienen met crypto staken?

Kijk snel bij een van de onderstaande crypto exchanges voor de beste rates!

Nieuw in de wereld van crypto? Dan ben je bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo aan het juiste adres!