Er zijn zojuist weer belangrijke ratings-wijzigingen voor belangrijke cryptocurrencies vrijgegeven.
Dat is altijd handig om hier een beetje naar te kijken want er zit veel beweging in de markt en veel volatiliteit. We willen echter nu hier niet de nadruk op leggen, maar het feit bespreken dat er tegenwoordig een groot probleem is waar je op moet letten: hoe en waar moet je je crypto opslaan om hacks te voorkomen en wat is veiliger: crypto of fiat geld?.
Laten we om te beginnen over één ding duidelijk zijn: er is niets inherent mis met blockchain-technologieën. De reden dat hacks gebeuren, is strikt omdat beleggers hun cryptocurrency op een exchange achterlaten. En exchanges zijn meestal behoorlijk nalatig als het gaat om het beschermen van hun crypto-portefeuilles.
Onthoud: Cryptocurrencies zijn oorspronkelijk ontworpen om mensen in staat te stellen effectief hun eigendom terug te nemen.
Dus als je crypto opslaat in een wallet waarvan je als enige de enige private key hebt, is die crypto echt van jou. Niemand anders bezit het en niemand anders kan het in handen krijgen.
Fiat geld op de bank veilig?
Het fiat geld dat je op een bank hebt staan is heel anders. Wanneer je een storting doet, verleen je de instelling effectief het recht om controle over jouw vermogen te nemen. De bank leent jouw geld uit aan derden. En ja, je kunt op een dag wakker worden en ontdekken dat het er niet meer is.
Klinkt dit vergezocht? In grote ontwikkelde landen misschien. Maar stel dezelfde vraag aan inwoners van Argentinië, Brazilië, Uruguay, Oekraïne, Rusland, of zelfs Griekenland en Cyprus. Zij zullen je vertellen hoe hun spaargeld is vernietigd, in beslag is genomen en in feite recht onder hun neus vandaan is gestolen.
Overweeg daarnaast ook het feit dat de grootste economieën de grootste tekorten hebben gekend, het meeste fiat-geld hebben geprint, en niet onkwetsbaar zijn voor een monetaire crisis of banken crises. Sommigen beweren zelfs dat de belangrijkste aspecten van het banksysteem sinds de financiële crisis van 2008 breekbaar zijn. Dat er, ondanks alle schijn, niets is veranderd; niets is opgelost. Ze hebben gewoon geld geprint en zijn verder gegaan.
Dit is de context waarin Bitcoin is geboren, en als cryptocurrencies het traditionele banksysteem op zijn kop dreigen te zetten: krijg je alle voordelen van een elektronische vorm van geld PLUS alle voordelen van het bezitten van harde contanten. De activa zijn echt van jouw. Niemand anders controleert ze. En ze zullen er morgen zijn, hoe rommelig een toekomstige crisis ook mag zijn … op voorwaarde dat je ze goed opslaat.
Waarom het opslaan van je currency op exchanges problematisch kan zijn
Als je crypto op een exchange bewaart, wie denk je dan wie deze activa beheert? Als je denkt dat jij het bent heb je het mis!
In de crypto-wereld is het de entiteit die eigenaar is van de private key van een wallet, die het eigendom beheert van die wallet … samen met ALLE crypto die het bevat.
- Als jij je geld buiten een exchange in je eigen wallet opslaat, ben jij dat;
- Als je je geld opslaat op de exchange zelf, zijn zij het
Op een dag zul je plotseling ontdekken dat een anoniem genie met een laptop erin slaagde om het te hacken en je geld te stelen.
Exchanges zijn grote, vette doelen voor hackers. De hackers weten dat exchanges de private keys van duizenden, zo niet miljoenen crypto-adressen bevatten die soms voor miljarden dollars aan crypto bevatten. Het enige dat ze hoeven te doen is het masterbestand in handen te krijgen, alle keys te pakken en de crypto over te dragen naar een wallet die zij bezitten. Als ze dat éénmaal hebben gedaan, is er niets meer dat iemand kan doen. Het geld is weg.
Mt. God & Coincheck hacks
Dit is wat er gebeurde in de Mt. Gox-hack van 2014. En het is net weer gebeurd in de geweldige Coincheck-hack van 2018, toen hackers op de loop gingen met bijna $ 500 miljoen aan digitaal geld.
Welke was groter? De diefstal van Coincheck was de grootste dollar-hack ooit. Maar als een percentage van de totale marktkapitalisatie, was het één twintigste van de Mt. Gox-ramp-hack (0,25% versus 5%).
Er is niemand die troost biedt aan degenen die hun crypto-fortuin hebben verloren! Dus ongeacht de grootte, is er geen reden om jezelf bloot te stellen aan deze Wilde Westen taferelen.
Volg daarom de volgende stappen:
- Stap 1. Ga naar de website van de coin/currency en controleer of ze bepaalde wallets aanbevelen.
- Stap 2. Download en installeer de wallet. Synchroniseer de blockchain indien nodig. In de meeste gevallen duurt het maar een paar minuten.
- Stap 3. ZORG ERVOOR DAT JE DE PRIVATE-KEY OP EEN VEILIGE LOCATIE BEWAART. Zonder de private-key hebt je geen toegang meer tot die fondsen. Maak verschillende back-ups en sla deze indien mogelijk offline op.
- Stap 4. Ga naar de exchange, selecteer “Opnemen” en wanneer je wordt gevraagd naar welk adres je het geld wilt verzenden, gebruikt je het adres dat in je wallet wordt weergegeven.
- Stap 5. Je bent helemaal klaar! Het geld moet binnen de kortste keren naar je privé wallet worden overgemaakt; de crypto is nu effectief jouw bezit.
Het wordt ook aanbevolen om voor het gebruiksgemak de Exodus Wallet te downloaden. Maar dit is niet de meest veilige oplossing. Maar het stelt je in staat om meerdere crypto-activa op te slaan in één gemakkelijk te gebruiken platform.
Als alternatief kunt je het beste een “Hardware Wallet” overwegen, zoals de Ledger Nano S. Hardware wallets zijn de ultieme oplossing op het gebied van beveiliging: het apparaat slaat de privé sleutels op. Wanneer een transactie wordt verzonden, wordt het apparaat gebruikt om de transactie te ondertekenen, maar deze sleutels worden nooit ergens buiten dit apparaat opgeslagen. Zorg ervoor dat je het ergens veilig bewaart en bewaar ALTIJD een back-up van de key!