Wat er reeds enige tijd zat aan te komen lijkt nu te zijn bevestigd. Facebook zal haar eigen cryptocurrency lanceren genaamd ‘GlobalCoin’. De lancering van de nieuwe cryptovaluta staat gepland voor het jaar 2020. Volgens de BBC werden er reeds verschillende concrete stappen ondernomen met betrekking tot de lancering van Facebooks cryptocurrency. Zo zouden vertegenwoordigers van Facebook reeds contact hebben opgenomen met de Bank of England. Alles wat we tot dusver weten over GlobalCoin wijst in de richting van een stablecoin. De cryptovaluta zou dan ook één op één gedekt worden door de Amerikaanse dollar. 

Wettelijke vereisten 

In principe is het voor elk bedrijf tegenwoordig reeds mogelijk om uit te pakken met een blockchain gebaseerde oplossing. Echter zijn het vooral de wettelijke vereisten die gelden die menig aantal ondernemingen afschrikken. Inmiddels raakte bijvoorbeeld voor de cryptomunt van Facebook bekend dat er geen volledige anonimiteit aan verbonden zal zijn. Daarnaast zullen er ook duidelijke limieten worden opgelegd voor wat het aantal transacties die kunnen worden uitgevoerd betreft. De gesprekken die Facebook heeft gevoerd hebben niet alleen betrekking tot de Bank of England. Zo raakte eerder al bekend dat Facebook rond de tafel heeft gezeten met Western Union. Beide partijen zouden samen mogelijkheden onderzoeken om mensen zonder bankrekening de mogelijkheid aan te bieden om voordeliger geld de wereld rond te kunnen sturen. Uiteraard is dit één van de fundamenten van cryptocurrencies. 

Facebook bekijkt oplossingen tegen volatiliteit 

Dat Facebook reeds enige tijd bezig is met het onderzoeken van de mogelijkheden van een eigen Facebook cryptocurrency blijkt eveneens uit met name gesprekken die zijn gevoerd over de veiligheid van de gebruikers van de toekomstige GlobalCoin. Bovendien worden er ook volop mogelijkheden onderzocht om prijsvolatiliteit te voorkomen of het hoofd te kunnen bieden. 

Belangrijk stap richting massale adoptie van cryptocurrencies? 

De komst van GlobalCoin kan niet alleen een zege zijn voor het sociale netwerk Facebook, maar ook voor de cryptomarkt in totaliteit. Op moment van schrijven telt Facebook naar verwachting maandelijks zo’n slordige 2,4 miljard actieve gebruikers. De lancering van GlobalCoin zal er voor zorgen dat al deze gebruikers in aanraking zullen komen met cryptocurrencies. Dit kan ook de weg richting een massale adoptie van andere digitale valuta’s zoals bijvoorbeeld Bitcoin (BTC) openen. Om even een kleine vergelijking te maken, op dit ogenblik zouden naar verwachting ongeveer 30 miljoen gebruikers wereldwijd gebruikmaken van een bepaalde cryptovaluta. Dat is toch best een significant verschil! 

Eerst lancering voor interne doeleinden 

Op het moment dat GlobalCoin op de markt wordt gelanceerd zal de focus daarbij zijn gelegen op interne toepassingen. Dit betekent dat gebruikers van Facebook wellicht nog niet meteen met de Facebook cryptocurrency aan de slag zullen kunnen gaan. De algemene verwachting is nu dat GlobalCoin in het jaar 2020 zal worden gelanceerd. Nogmaals, dit dus uitsluitend voor intern gebruik. Tot op moment van schrijven is er nog geen deadline bekend gemaakt voor een publieke lancering van de token. 

Concurrentie voor XLM & XPR? 

In welke mate GlobalCoin concurrentie kan gaan vormen voor andere, bestaande cryptocurrencies valt uiteraard nog af te wachten. Zeker is wel dat ze mainstream adoptie als één van de belangrijkste doelstellingen zal stellen. Op dit vlak is ze dan ook enigszins vergelijkbaar met andere projecten zoals bijvoorbeeld de XRP-token van Ripple en XLM van Stellar Lumens. Gezonde concurrentie kan de cryptomarkt echter alleen maar goed doen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Automatisch geld verdienen met cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande crypto platformen:

Wil jij Bitcoin of Ethereum kopen? Bekijk dan nu jouw mogelijkheden op de Nederlandse crypto exchange Bitvavo