Stellar (XLM)

Stellar is een gedecentraliseerd financieel netwerk welke het mogelijk maakt om bijzonder snel internationale betalingen op uit te voeren. Bovendien kan dit gebeuren in verschillende valuta’s en uiteraard ook zonder dat er daarvoor hoge kosten dienen te worden betaald. De omzetting van de valuta’s tussen de verzender en ontvanger gebeurt binnen dit netwerk door middel van de eigen XLM token. Het systeem welke Stellar aan de wereld wil aanbieden moet er op termijn voor zorgen dat betalingen naar waar dan ook ter wereld niet alleen bijzonder snel, maar ook veel voordeliger kunnen worden afgehandeld. Wil jij graag meer te weten komen over Stellar? Lees dan snel verder!

Beniewd naar Stellar verwachting? Onze experts leggen het uit…..

Kennismaking met Stellar Lumens

Stellar is zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven een gedecentraliseerd netwerk welke aan zichzelf als primair doel heeft gesteld om een veilig, snel en bovendien ook betaalbaar alternatief aan te bieden voor het huidige, financiële stelsel. De blockchain technologie waar het project op is gebaseerd moet het in de praktijk dan ook mogelijk maken om verschillende vormen van waarde uit te wisselen. Dit betekent in de praktijk dat een overboeking die gebeurt vanuit Nederland, in euro’s bijvoorbeeld, in ‘no-time’ in Japan in de lokale munteenheid bijgeschreven moet kunnen worden.

Ondersteuning van verschillende valuta’s

Op het ogenblik dat er binnen het netwerk van Stellar een bepaalde transactie wordt uitgevoerd wordt deze afgetrokken van de wallet van de verzender en nagenoeg meteen bijgeschreven in de wallet van de ontvanger. Zoals reeds aangegeven kan dit ook gebeuren in verschillende valuta’s. We maken op dit vlak een onderscheid tussen niet alleen BTC en USD, maar ook tussen EUR, JPY en GBP. Het omwisselen tussen de verschillende valuta’s gebeurt altijd door middel van de XLM-token welke Stellar op de markt heeft gelanceerd.

Snel en goedkoop transacties afhandelen

Eén van de mogelijks sterkste troeven van Stellar is terug te vinden in de snelheid waarmee alle transacties worden afgehandeld. Op moment van schrijven wordt elke transactie welke op de blockchain wordt uitgevoerd dan ook bevestigd binnen de 2 tot 5 seconden. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de kosten. Iedereen die er al ooit voor heeft gekozen om een internationale transactie uit te voeren tussen twee verschillende munteenheden heeft wel kunnen vaststellen dat er hier niet onaanzienlijke kosten mee gepaard gaan. Door gebruik te maken van het netwerk is het mogelijk om deze kosten aanzienlijk te beperken. Op dit ogenblik bedragen de kosten per transactie dan ook slechts 0.00001 Lumens. Concreet betekent dit dat het mogelijk is om met 1 XLM-token tot wel 100.000 transacties te betalen.

De onderverdeling van het aantal XLM-tokens

Bij de lancering van het Stellar netwerk in 2014 was er sprake van een voorraad bestaande uit 100 miljard XLM-tokens. Lang niet al deze tokens werden meteen in circulatie gebracht, in tegendeel. Het zou de bedoeling zijn volgens het team achter Stellar om dit geleidelijk aan te doen verspreid over een periode van 10 jaar. Bovendien is het zo dat de XLM-tokens ook in onderverdelingen zijn gereserveerd voor verschillende doelgroepen, namelijk:

  1. 50% is gereserveerd voor individuen die Lumens willen hebben of gebruiken;
  2. 25% wordt gedoneerd aan verschilende non-profit organisaties;
  3. 20% werd door Stellar.org verdeeld onder houders van Bitcoin en Ripple;

Stellar (XLM) kopen

De populariteit welke Stellar geniet heeft er voor gezorgd dat heel wat grote exchanges er inmiddels voor hebben gekozen om ze op te nemen in hun aanbod. De op moment van schrijven belangrijkste exchange om Stellar en dan meer bepaald haar XLM-token bij te verhandelen is Binance. Ben je niet van plan om met bestaande cryptocurrencies uit je portefeuille in te stappen in Stellar, maar wil je dat het liefst van allemaal doen met vers fiat-geld? Ook dat is natuurlijk een mogelijkheid. De Nederlandse partij LiteBit heeft er namelijk in het voorjaar van 2018 eveneens voor gekozen om Stellar in haar aanbod op te nemen. Zo koop je meteen een door jou gewenste hoeveelheid aan XLM-tokens met behulp van iDeal of Bancontact.

Welke Stellar wallet gebruiken?

Ondanks het feit dat het bij een partij als LiteBit vaak mogelijk is om je tokens lokaal op te slaan geldt dat helaas niet voor de XLM-tokens. Dit betekent dat je deze ofwel naar een exchange zal moeten sturen of je deze op een andere manier zal moeten bijhouden. Een interessant(er) alternatief voor het bijhouden van je tokens op een exchange is terug te vinden in het gebruik van een zogenaamde hardware wallet. Met name de Ledger Nano S biedt ondersteuning voor de XLM-token. Door gebruik te maken van een dergelijke hardware wallet biedt je jouw aandeel in Stellar meer dan waarschijnlijk de beste bescherming voor zowel de korte als de middellange tot lange termijn.

Heb je er nog niet voor gekozen om een Ledger Nano S aan te kopen en ben je dat ook niet meteen van plan? In dat geval bestaan er nog verschillende alternatieven voor wat het opslaan van jouw XLM-tokens betreft. Zo zijn er op moment van schrijven niet minder dan 4 desktop wallets beschikbaar en kan er een keuze worden gemaakt uit meer dan 6 mobiele wallets. Ook wanneer je eerder de voorkeur geeft aan een web wallet zijn er ruim voldoende exemplaren verschenen waar jij gebruik van kan maken. Een overzicht van alle Stellar wallets is terug te vinden op deze pagina.


Stellar Links