NEM (XEM)

NEM staat voor ‘New Economy Movement’. Het betreft hier een blockchain en cryptoplatform welke verschillende innovatieve eigenschappen heeft toegevoegd aan de blockchaintechnologie. De token van NEM is de zogenaamde ‘XEM’. NEM zag het levenslicht in 2015 en moest er voor zorgen dat transacties niet alleen sneller, maar bovendien ook efficiënter konden worden verwerkt in vergelijking met andere blockchainnetwerken. In eerste instantie was het de bedoeling om NEM te lanceren als vork van een andere cryptocurrency genaamd ‘NXT’. Uiteindelijk werd er echter voor gekozen om dit toch maar niet te doen en NEM volledig van nul af aan op te bouwen met behulp van Java en Javascript.

Beniewd naar NEM verwachting? Onze experts leggen het uit…..

Kennismaking met NEM

Wanneer we het eenvoudig zouden zeggen beschikt NEM eigenlijk over twee concrete functies. In eerste instantie is het bijvoorbeeld een blockchainplatform welke kan worden gebruikt om betalingen mee uit te voeren door middel van de publiekelijk toegankelijke blockchain. Daarnaast is het echter eveneens een platform om binnen gesloten omgevingen private blockchain transacties uit te kunnen voeren. Het realiseren van een dergelijke private blockchain van NEM kan gebeuren door gebruik te maken van de software ‘Mijin’. NEM kan op dit vlak als een geschikt platform worden aanzien omdat niet alleen haar systeem, maar ook paar processen weten te voldoen aan het merendeel van de richtlijnen evenals de geldende, wettelijke verplichtingen welke zijn opgesteld door de financiële sector.

Geen “mining”, maar wel “harvesting”

In tegenstelling tot Bitcoin maakt NEM geen gebruik van mining, maar wel van harvesting. De zogenaamde “harvesters” welke deel uitmaken van het netwerk van NEM ontvangen een beloning voor het zogenaamde “harvesten” van een nieuwe block op de NEM blockchain. Deze vergoeding wordt aan de “harvesters” toegekend met behulp van de transactiekosten welke worden door betaald door de gebruikers van het NEM netwerk die een bepaalde transactie uitvoeren. Iedereen welke over meer dan 10.000 XEM beschikt in diens wallet kan starten met harvesten. U dient er wel rekening mee te houden dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen twee verschillende soorten van harvesters, namelijk:

1.) De gedelegeerde harvesters
In eerste instantie zijn er de gedelegeerde harvesters. Zij staan er om bekend te kunnen genieten van de voordelen die de harvesting van NEM met zich meebrengt zonder dat ze daarvoor online hoeven te zijn op het NEM netwerk. Het merendeel van de harvesters maakt gebruik van deze optie. Dit uiteraard omdat er op deze manier geen elektriciteit hoeft te worden verbruikt. Om erkend te worden als een gedelegeerde harvester is het echter belangrijk om uw “Importance Score” aan een Supernode toe te wijzen. Het is dan ook uiteindelijk deze Supernode welke voor u zal harvesten. Het spreekt voor zich dat er in dit geval slechts een kleinere beloning zal worden toegekend dan wanneer u er voor zou kiezen om zelf te harvesten. De kostprijs van de elektriciteit moet echter ook mee worden opgenomen in de overweging welke u hierbij maakt.

2.) De lokale harvesters
Het spreekt voor zich dat niet alle harvesters van NEM zogenaamde ‘gedelegeerde harvesters’ zijn. Er zijn dan ook wel degelijk ook lokale harvesters welke deel uitmaken van het NEM netwerk. In dit geval betreft het natuurlijk mensen die er voor kiezen om met behulp van hun eigen computer te harvesten. Dit is eenvoudig mogelijk via de browser zonder dat er daarvoor speciale apparatuur moet worden aangekocht. Ondanks het feit dat u in dit geval dus uw computer aan moet laten staan en u bijgevolg geconfronteerd zult worden met bepaalde elektriciteitskosten, is het wel zo dat de opbrengsten heel wat hoger liggen dan wanneer u als gedelegeerde harvester zou fungeren.

Het ‘Proof of Importance’ protocol van NEM

Daar waar Bitcoin gebruik maakt van het zogenaamde ‘Proof of Work‘ algoritme geldt voor NEM dat ze gebruik maakt van ‘Proof of Importance’. Dit is een zeer interessant algoritme. Hierbij spelen namelijk tal van verschillende factoren een niet onbelangrijke rol om te bepalen hoe belangrijk een bepaalde harvester nu precies is. Het gaat hierbij om:

  1. Het aantal transacties welke de harvester in kwestie reeds heeft uitgevoerd;
  2. De grootte van de investering die de harvester heeft gedaan;

Met andere woorden, bent u iemand die veel handelt met de XEM-token en heeft u bovendien ook heel wat van deze tokens in uw wallet zitten? In dat geval is de kans groot dat u door het netwerk aanzien zult worden als een belangrijke schakel. Hoe groter de belangrijkheidsfactor van u is, over des te meer mogelijkheden u beschikt om bijvoorbeeld mee te bepalen hoe de besluitvorming van het NEM netwerk er uit komt te zien.

NEM (XEM) kopen

Wilt u XEM-tokens kopen? Dan kan dat op verschillende manieren gebeuren. Heeft u reeds cryptocurrencies in uw bezit en wilt u deze graag gebruiken voor het aankopen van XEM-tokens? In dat geval kunt u er voor kiezen om daarvoor gebruik te maken van de mogelijkheden die worden aangeboden door cryptocurrency exchanges zoals Binance, HitBTC, Bithumb, Poloniex en Huobi Global. Dit uiteraard alleen maar wanneer u reeds in het bezit bent van cryptocurrencies. Bent u een nieuwe investeerder of wilt u gewoon instappen met vers fiat-geld? In dat geval is het mogelijk om daarvoor een beroep te doen op een partij zoals LiteBit. Zij maakt het mogelijk om meteen XEM-tokens aan te kopen met euro’s. In ieder geval mag het duidelijk zijn, NEM kopen is op tal van verschillende manieren mogelijk.

Welke NEM wallet gebruiken?

Het is mogelijk om uw XEM-tokens in tal van verschillende wallets op te slaan. In eerste instantie is het natuurlijk mogelijk om te kiezen voor de software wallet welke door NEM op de markt is gebracht. Deze software wallet is eigenlijk verkrijgbaar in twee verschillende uitvoeringen. In eerste instantie is er aldus de wallet welke kan worden geïnstalleerd op een desktop of laptop, maar daarnaast is er ook een speciale, mobiele wallet gelanceerd. Deze laatste is zowel beschikbaar voor iOS als voor Android gebruikers. Bent u iemand die graag zijn of haar XEM-tokens op een veilige manier op wil kunnen slaan voor de langere termijn? Wilt u er bovendien voor zorgen dat de private key in uw handen is zonder dat u verder nog veel risico’s hoeft te lopen? In dat geval is het ook mogelijk om gebruik te maken van een hardware wallet. Zowel de Trezor One als de Trezor T staan er om bekend NEM te ondersteunen. Op moment van schrijven geldt dit evenwel (nog) niet voor de Ledger Nano S en Ledger Nano X.