Cryptobeginner.nl

Wat is een ICO?

Mensen die investeren in cryptocurrencies hebben ongetwijfeld al eens gehoord van de term ‘ICO’. Deze afkorting staat voluit voor ‘Initial Coin Offering’ wat zoveel betekent als een initiële muntdistributie. In principe zouden we dan ook kunnen stellen dat een ICO eigenlijk het beste kan worden omschreven als een soort van crowdsale voor cryptocurrencies. ICO’s hebben sinds het ontstaan van cryptocurrencies vaak voor heel wat ophef gezorgd. Zo staan ze bekend als zeer risicovolle investeringen, maar moet het gezegd dat er in het verleden toch enkele zeer indrukwekkende winsten mee zijn gerealiseerd. Het bekendste voorbeeld van een project dat is gestart middels een ICO en is uitgegroeid tot een ware topper van formaat is natuurlijk Ethereum. Het is op vandaag moeilijk voor te stellen, maar bij de uitgave van de ICO in 2014 bedroeg de prijs van één ETH-token slechts (ongeveer) 31 cent. Bent u ook wel geïnteresseerd in ICO’s, maar is het voor u nog niet helemaal duidelijk wat dit nu precies zijn en hoe u er zelf in kunt participeren? In dat geval is de informatie op deze pagina voor u zeker een aanrader!

ICO als financiering voor nieuwe projecten

Op het ogenblik dat een bepaalde partij er voor kiest om een blockchain-project op te starten spreekt het voor zich dat er daarvoor een bepaald kapitaal voor handen moet zijn. Vaak is dat echter niet het geval waardoor er een bepaalde instroom van financiële middelen moet worden gerealiseerd. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, maar de meest typische voor de cryptowereld is het lanceren van een ICO. In principe kunnen we dan ook stellen dat dit een soort van crowdfunding is voor blockchain-projecten. Investeren in de ICO is uitsluitend mogelijk middels bestaande cryptocurrencies. In de praktijk wordt hiervoor vooral gebruik gemaakt van ether. Voor investeerders is participeren in een ICO potentieel interessant omdat er ronduit indrukwekkende rendementen mee kunnen worden behaald op het ogenblik dat er een succesvolle lancering van het project heeft plaatsgevonden.

Hoe weet u welke ICO’s er worden gelanceerd?

Verschillende websites die op het internet zijn terug te vinden hebben zich gespecialiseerd in het oplijsten van ICO’s. Door een bezoek te brengen aan dergelijke websites zult u meteen kunnen vaststellen welke huidige ICO’s voor u mogelijks interessant kunnen zijn om te overwegen en welke niet. Enkele bekende voorbeelden van dergelijke websites die u zeker eens kunt bezoeken zijn:

Bovenstaande websites staan er om bekend over een uitstekende expertise te beschikken op vlak van ICO’s. Deze expertise reikt zelfs zo ver dat ze een soort van rating toekennen aan de verschillende ICO’s. Zo worden ICO’s op verschillende vlakken getoetst. Het gaat hierbij niet alleen om de white paper waarover ze beschikken, maar ook om bijvoorbeeld het team dat er achter is terug te vinden evenals de toegevoegde waarde die ze biedt ten opzichte van andere projecten die reeds op de markt zijn gelanceerd. Bijzonder belangrijk is ook dat er rekening wordt gehouden met de haalbaarheid van het project. Een mooi concept is één ding, maar wanneer het praktisch niet realiseerbaar is heeft het ook weinig nut om ze te lanceren.

Zelf investeren in een ICO?

De kans is bijzonder groot dat u op deze pagina terecht bent gekomen omdat u zelf ook van plan bent om te investeren in een bepaalde ICO. Vooraleer te investeren is het altijd belangrijk om grondig uw onderzoek te doen. Er zijn heel veel ICO’s die worden gelanceerd die eigenlijk nauwelijks kans op slagen hebben. Wanneer u er de juiste tussenuit weet te halen is het echter zomaar mogelijk dat u daar een aardige euro aan kunt verdienen. In ieder geval, wilt u zelf graag participeren in een ICO? Dan is het altijd interessant om het onderstaande stappenplan eens goed door te nemen!

1.) Met welke cryptocurrency moet u investeren?

Het eerste waar u moet naar kijken is het soort cryptocurrency waarmee u, uw participatie in de ICO moet gaan betalen. Het merendeel van de ICO’s worden uitgegeven op het Ethereum-netwerk. Dit gezegd zijnde is het echter ook zo dat andere blockchain-platformen deze mogelijkheid aanbieden. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan NEO, Waves, Stratis en natuurlijk ook Ethereum Classic. Omwille van deze reden is het steeds van belang om eerst even grondig na te gaan met welke coin u dient te investeren in de ICO in kwestie.

2.) Hou rekening met de extra kosten

Op het ogenblik dat u gaat investeren in een ICO is het altijd van belang om er rekening mee te houden dat u zult geconfronteerd worden met allerhande (extra) kosten zoals bijvoorbeeld transactiekosten. Bovendien is het ook nog eens zo dat er voor bepaalde ICO’s een zekere minimale inleg is vereist. Gaat u investeren in een ICO die is gelanceerd op het Ethereum-netwerk? Zorg er dan in ieder geval voor dat u voldoende ethers in de wallet heeft staan. Zo wordt voorkomen dat u tijdnood komt met alle mogelijke vervelende gevolgen van dien.

3.) Controleer goed de voorwaarden van de ICO

De voorwaarden evenals de instructies om te kunnen participeren in een ICO staan doorgaans altijd vermeld op de webpagina van de ICO in kwestie. Echter is het ook mogelijk dat deze op andere kanalen zijn geplaatst. In ieder geval is het bijvoorbeeld een mogelijkheid dat een ICO bijvoorbeeld geïnteresseerden op de hoogte houdt door middel van een topic die is aangemaakt op het forum Bitcointalk.org. Vaak is het eveneens een mogelijkheid om u in te schrijven voor een soort van nieuwsbrief waardoor u automatisch alle nieuwtjes met betrekking tot de ICO in uw mailbox zult ontvangen.

4.) Controleer alle informatie over de ICO

Heeft u besloten om te investeren in een bepaalde ICO? In dat geval doet u er steeds goed aan om alle informatie netjes te verzamelen en op een rijtje te zetten. Dit betekent concreet dat u er goed aan doet om de volgende gegevens achter de hand te houden:

  • De naam van de ICO waarin u wenst te investeren;
  • Het ontvangstadres waar de tokens heen moeten worden gestuurd;
  • De startdatum en tijd van de ICO;
  • Het eerste bloknummer;
  • Uw bod;
  • De link naar de instructies met betrekking tot de ICO;
  • De logingegevens van uw wallet;

Investeren in een ICO of niet?

Rest uiteraard nog één belangrijke vraag, namelijk of u er nu wel of niet voor moet kiezen om te investeren in een ICO. Dat is eigenlijk een vraag waar wij geen antwoord op kunnen geven. U dient voor uzelf uit te maken of ICO’s passen binnen het (investerings)profiel dat u voor uzelf heeft opgesteld. U dient er zich in ieder geval altijd van bewust te zijn dat ICO’s bijzonder volatiele investeringsproducten zijn waarbij u dus met andere woorden altijd uw volledige inleg kunt verliezen. Anderzijds is uit het verleden ook meermaals gebleken dat ICO’s bijzonder succesvol kunnen zijn waardoor u een ronduit indrukwekkende winst kunt realiseren. Het is dus een beetje afwegen wat voor u de uiteindelijke doorslag zal geven. Door goed onderzoek te doen naar de aard van een ICO evenals het team dat er achter schuilgaat kunt u bepaalde risico’s wel enigszins beperken. Helemaal risicoloos is investeren in een ICO echter nooit.

Wist je dat je jaarlijks tot wel 12% aan rente kunt verdienen met crypto staken?

Kijk snel bij een van de onderstaande crypto exchanges voor de beste rates!

Nieuw in de wereld van crypto? Dan ben je bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo aan het juiste adres!