Op de cryptomarkt zijn er meer dan 15.000 coins. Deze coins zijn grofweg in drie categorieën te verdelen. Bitcoin is de meest bekende coin, waar tevens het meeste geld in omgaat. De in 2009 opgerichte cryptocurrency is één van de oudste coins, die de motor achter de cryptomarkt is. Daarom wordt Bitcoin als een aparte categorie gezien.

Daarnaast zijn er stablecoins. Deze coins zijn de minst volatiele cryptocurrencies op de cryptomarkt. Stablecoins bootsen fiat valuta na. Zo zijn er crypto coins die de Amerikaanse dollar, Britse pond of de euro nabootsen. Het staken van deze coins wordt als de investering met het minste risico gezien, terwijl je toch een leuk rendement kunt maken.

De cryptocurrencies die buiten de Bitcoin en stablecoins vallen, worden altcoins genoemd. Altcoins is een afkorting voor alternatieve coins. De meeste coins op de cryptomarkt zijn altcoins. De altcoin met de meeste invloed op de cryptomarkt is Ethereum. Ook deze coin bestaat al bijna 10 jaar en is binnen de blockchain technologie een grote partij.

Ethereum wordt na Bitcoin als de meest stabiele cryptocurrency gezien. Ethereum heeft een eigen blockchain, waar veel projecten graag gebruik van maken. De meeste crypto projecten bouwen op de blockchain van Ethereum, maar ook grote bedrijven zoals Samsung en Microsoft maken gebruik van de technologie.

Ethereum kopen? Dit kan bij Bitvavo.

bitcoin-altcoins

Populaire Altcoins van 2023

Het jaar 2023 is voor verschillende altcoins een zeer succesvol jaar gebleken. Waar in de bullrun van 2017 coins zoals XRP, Litecoin en Zcash de show stalen, was dit vier jaar later anders. 2023 is het jaar van de metaverse, memecoins, exchange coins en alternatieven voor Ethereum gebleken.

Memecoins

In het voorjaar van 2023 ontstond er een enorme hype rondom memecoins. Bij de start van de hype was het vooral Dogecoin die flink in waarde steeg. Elon Musk verstuurde enkele tweets over de memecoin, waardoor de koers explodeerde. Vervolgens sloeg de interesse over in andere memecoins, zoals SafeMoon en Shiba Inu.

Na een rustige zomer, kwam in het najaar de interesse in memecoins weer terug. Shiba Inu nam hierbij het voortouw, maar ook Floki Inu steeg explosief. Naast de grote memecoins, waren er dagelijks kleine memecoins die flinke prijsstijgingen zagen. Elke coin met Inu, Doge, Shiba, enzovoort in de naam, werden door investeerders bijna blind gekocht.

Memecoins zoals Dogecoin of Shiba Inu kopen? Dit kan bij Bitvavo.

Ethereum alternatieven

Doordat veel projecten gebruik maken van de blockchain technologie van Ethereum, is de coin de op één na grootste cryptocurrency in de cryptomarkt. Echter zijn er enkele problemen met Ethereum. Zo zijn de transactiekosten hoog en zijn er problemen met de schaalbaarheid van het netwerk.

Andere projecten spelen hierop in, door deze problemen met hun eigen blockchain op te lossen. Er zijn tientallen projecten die de technologie van Ethereum willen verbeteren, wat door veel investeerders als een grote kans gezien wordt. Door de voordelen voor ontwikkelaars en de potentiële rendementen voor investeerders, stegen de concurrenten van Ethereum in 2023 aanzienlijk.

Cardano is misschien wel de meest bekende uitdager van Ethereum, maar ook concurrenten zoals Avalanche, Luna, Solana en Fantom zagen flinke rendementen voor hun coin. Daarnaast kende Polkadot een enorme prijsstijging in het najaar, omdat zij de hun parachains plannen lanceerden. De parachain technologie van Polkadot is een oplossing voor de problemen van Ethereum.

Altcoins van exchanges

Ook de coins van gecentraliseerde handelsplatformen hebben opvallende stijgingen doorgemaakt. De meest bekende coin op dit gebied is de Binance Coin (BNB), die van enkele euro´s naar meer dan 500 euro steeg. Maar ook de coins van Crypto.com (CRO) en FTX hebben een flinke stijging in de koers gezien.

Doordat er steeds meer investeerders op de cryptomarkt komen, wordt er meer gebruik gemaakt van exchanges. Deze exchanges bieden steeds meer diensten aan, waarvoor de token van de exchange nodig is. Vaak geeft de betreffende coin korting op de handelskosten en heb je een bepaalde hoeveelheid coins nodig om extra voordelen vrij te spelen.

Doordat steeds meer mensen hun coins vastzetten, neemt het aanbod af. Bij een toenemende vraag zal de koers van exchange coins hierdoor een grote stijging doormaken. Ook het staken van de betreffende coins zorgt voor een minder groot aanbod, omdat investeerders hun investering vastzetten voor het ontvangen van rendement.

BNB of CRO kopen? Dit kan bij Bitvavo.

Metaverse crypto coins

Ook de komst van de metaverse bracht wereldwijd, zeker binnen de cryptomarkt, een hoop teweeg. Nadat Facebook de metaverse plannen bekend maakte, stegen de cryptocurrencies die zich richten op de metaverse enorm in waarde. 

De coins van The Sandbox, Decentraland en Enjin waren onderdeel van deze hype. Daarnaast steeg de waarde binnen deze metaverses ook. Zo werden landgoederen, verpakt als NFT, voor miljoenen verkocht.

Metaverse coins zoals The Sandbox of Decentraland kopen? Dit kan bij Bitvavo.

verschillende-altcoins

Beste Altcoins om te kopen in 2023

Om de juiste coins te vinden, zal je eerst moeten kijken naar de toekomstige trends. De metaverse lijkt een ontwikkeling, die mede door de plannen van Facebook een trend kan blijven. Omdat items op de metaverse NFTs zijn, kan deze trend zich ook blijven ontwikkelen.

Indien je uit eigen onderzoek tot dezelfde conclusie komt, is het raadzaam om coins te zoeken die passen bij deze trends. Er zijn verschillende ecosystemen, die een eigen metaverse en NFT marktplaats hebben. Solana en Ethereum zijn hier de meest bekende voorbeelden van.

Altcoin season – Wat is dit?

Naast de volatiele koersbewegingen op de cryptomarkt, zijn er ook periodes waarin de koers van diverse coins parabolisch stijgt. Verschillende altcoins maken in een relatief korte periode een flinke groei door. Dit is voor altcoins de periode waar er het meeste rendement gemaakt kan worden.

Vaak komt altcoin season, wat ook altseason genoemd wordt, nadat Bitcoin zijn piek in de bullrun bereikt heeft. Vooraf corrigeert de koers van Bitcoin, maar in de nieuwe opwaartse beweging stijgen de altcoins explosief. Deze uptrend van Bitcoin zal niet zorgen voor een nieuwe all time high, maar zal eerder de weg naar beneden opzoeken.

Er zijn uitzonderingen op de regel. Voorheen is het voorgekomen dat er een altseason tijdens de bullrun van Bitcoin plaatsvond. Dit gebeurde toen de stijging van Bitcoin stagneerde, waardoor altcoins de ruimte kregen. Het voorjaar van 2023 is hiermee te vergelijken. Toen bleef de prijs een periode rond de $60.000 hangen, terwijl verschillende altcoins explosief stegen. 

altcoin-season

Welke Altcoins nu kopen?

Vele beginnende investeerders maken vaak de fout om altcoins te kopen die flink zijn gestegen. Alles wat omhoog gaat, komt ook weer naar beneden. Ga dus op zoek naar altcoins die een correctie hebben gehad. Er zijn uitzonderingen op de regel, zoals memecoins zonder een community en toekomstvisie.

Verschillende trends uit 2023 kunnen doorgezet worden. Zo kunnen coins van exchanges en metaverse projecten nog steeds interessant zijn, maar pas op wanneer de koers in de afgelopen tijd al flink is gestegen. Er zijn altijd kansen op de cryptomarkt, dus de kunst is om een coin te vinden waar je laag kan instappen.

Ook grote altcoins, die al een behoorlijke periode rond dezelfde prijs manoeuvreren, kunnen kansen zijn. Voorbeelden hiervan zijn Ripple (XRP) en Cardano. Beide coins kampen met enkele problemen, maar hebben grote toekomstplannen of belangrijke gebeurtenissen op komst, die de koers positief kunnen beïnvloeden. 

Voor- en nadelen van Altcoins

Altcoins hebben verschillende voor- en nadelen. Zo is de volatiliteit van altcoins een voordeel, maar ook een nadeel. Het voordeel van de volatiliteit zijn de grote koersbewegingen, die kunnen zorgen voor een mooi rendement over je investering. Echter zorgt de volatiliteit ook voor emoties, die nadelig uitpakken wanneer je hierdoor op een ongunstig moment verkoopt. 

Een ander voordeel van altcoins zijn de rendementen voor het staken. Platformen waar je kan staken bieden voor sommige altcoins enorme rendementen aan, die zeer lucratief kunnen zijn. Denk bij het staken ook aan je verwachting van de koers. Het kan gebeuren dat het staken je portfolio qua coins groter maakt, maar een koersdaling zorgt voor een lagere waarde van de coin.

Een nadeel van altcoins is het fundament. Projecten achter de altcoins kunnen grootse plannen hebben, maar indien deze plannen niet van de grond komen, heeft de coin ook geen waarde. Hierdoor kan een coin met 99% dalen en hier niet van herstellen. Het risico van altcoins is een stuk hoger dan bijvoorbeeld Bitcoin.

Ook de altcoins met toekomstperspectief zijn risicovol. Er zijn genoeg investeerders die in 2017 voor de hoofdprijs altcoins hebben gekocht. Deze investeerders konden vervolgens ruim vier jaar wachten, voordat hun investering weer breakeven stond. Om dit te voorkomen is het verstandig om vooraf verschillende verkoopprijzen te bepalen, zodat je emoties niet mee gaan met het enthousiasme van de markt.

Altcoins kopen op een exchange

Wanneer je wil investeren in altcoins, zul je deze ergens moeten aanschaffen. Het kopen van coins is mogelijk op exchanges. Op deze platformen is het mogelijk om je coins te kopen en verkopen. Zo zijn er Nederlandse aanbieders, zoals Bitvavo, die deze dienst verleend. Naast het kopen en verkopen, kun je op Bitvavo ook je coins gaan staken.

Ook wereldwijd wordt er door miljoenen investeerders gebruik gemaakt van verschillende exchanges. Bitvavo en Binance zijn op dit gebied de grootste partijen, die tientallen miljoenen investeerder de mogelijkheid geven om te handelen in cryptocurrencies. Beide platformen hebben een zeer groot aanbod van coins. Binance heeft zelfs meer dan 200 verschillende coins in het assortiment.

Lees ook ons laatste artikel: Welke crypto kopen in 2024?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *