Eerder dit jaar raakte bekend dat niet alle USDT-tokens daadwerkelijk zijn ingedekt door echte, Amerikaanse dollars. Een significant deel van het aantal uitgegeven USDT-tokens zou dan ook zijn gebackt door schuld. Tot dusver was het gissen naar hoeveel tokens daadwerkelijk waren ingedekt met dollars op een bankrekening, maar nu is daar verandering in gekomen. Een jurist van Tether heeft nu namelijk aangegeven dat slechts 74 procent van USDT-tokens ook daadwerkelijk zijn ingedekt door Amerikaanse dollars. Dat betekent meteen ook dat 26 procent van de tokens zijn gedekt door schuld. Iets wat toch een niet onaanzienlijk aantal is. 

“Geen probleem voor fondsen van gebruikers” 

Gebaseerd op de aangegeven reserves heeft de jurist van Tether bevestigd dat de fondsen van de gebruikers van USDT geen risico lopen. Echter heeft het verleden duidelijk gemaakt dat gebruikers van cryptocurrencies geen fan zijn van stablecoins die niet honderd procent door fiat zijn ingedekt. Toen in het verleden bekend raakte dat een deel van de USDT-tokens van Tether niet ingedekt zouden zijn door echte Amerikaanse dollars leidde dat nagenoeg meteen tot een aanzienlijke verkoop van USDT-tokens. Daarnaast zette dit nieuws ook steevast de koers van USDT onder druk. Het absolute dieptepunt op dit vlak vond plaats in oktober 2018. Toen was de waarde van de USDT-token immers gedaald naar 0,85 dollar. 

Tether gebruikt voor indekken Bitfinex verliezen 

Bij monde van de “New York Attorney General” werd gesteld dat Bitfinex gebruik zou hebben gemaakt van Tether om een verlies in te dekken met een waarde van 850 miljoen dollar. Hiermee kon meteen een link worden gelegd met het ontbrekende deel aan USDT-tokens welke aldus niet is ingedekt door fiat. Bovendien dook er inmiddels ook een document op welke duidelijk maakt dat Tether een lening heeft gegeven aan Bitfinex voor een waarde van 900 miljoen Amerikaanse dollar. 

TRON USDT reward programma uitgesteld 

Eerder werd door TRON vol trots aangekondigd dat haar blockchain dienst zou gaan doen voor het draaien van Tether’s USDT-token. Meteen daarna werd eveneens bekend gemaakt dat er een reward programma zou volgen, maar nu heeft Justin Sun via Twitter laten optekenen dat deze is uitgesteld. De mede-oprichter en CEO van TRON stuurde dan ook de volgende tweet de wereld in: 

“Ik heb besloten om ons #USDT rewards programma uit te stellen tot er nieuwe updates zijn met betrekking tot de zaak tussen Bitfinex & Tether. Dit gezegd zijnde blijf ik echter een sterke gelover in het feit dat stablecoins een cruciale rol vertegenwoordigen binnen het blockchain universum.” 

Wat als Tether (USDT) valt? 

Het moet gezegd worden dat deze hele zaak rond Tether, Bitfinex, en het nu naar buiten brengen dat slechts 74 procent van USDT-tokens zijn gedekt door fiat USD, een zeer negatieve impact kan hebben op de cryptomarkt in haar totaliteit. Het marktaandeel van Tether’s USDT-token op vlak van stablecoins is enorm. Op het ogenblik dat ‘s werelds eerste en grootste stablecoin zou vallen zou dat een schokgolf veroorzaken door de cryptomarkt. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat verschillende, nieuwere stablecoins aan marktaandeel winnen. Dit geldt niet in het minst voor de TrueUSD-token. Heeft u dus met andere woorden een aanzienlijk deel van uw kapitaal in stablecoins staan? Dan geldt ook op dit vlak dat diversifiëren en niet al uw eieren in dezelfde mand leggen van cruciaal belang is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *