Het leek er naar uit te zien dat 2019 het jaar zou gaan worden waarin ‘s werelds eerste Bitcoin ETF’s op de markt werd gelanceerd. Echter is inmiddels bekend geworden dat VanEck haar aanvraag voor een Bitcoin ETF heeft ingetrokken. Bovendien raakte eerder ook al bekend dat de Amerikaanse derivaten- evenals futurebeurs ‘CBOE’ eveneens af ziet van het noteren en verhandelen van het ETF bitcoinfonds Van Eck. Dit nieuws raakte bekend naar aanleiding van een document dat werd vrijgegeven door de Amerikaanse toezichthouder ‘SEC’.

Afkeuring van Bitcoin ETF hing in de lucht

De beslissing van de CBOE lijkt pro-actief te zijn. Voor 27 februari moest de Amerikaanse toezichthouder ‘SEC’ zich uitspreken over het toestaan van de Bitcoin ETF’s of niet. De derivatenbeurs in Chicago diende naar aanleiding van de Bitcoin ETF’s ook al een aanvraag in voor het doorvoeren van een regelwijziging. Zij moest enkele aanpassingen doorvoeren om Bitcoin ETF’s te kunnen noteren en te mogen verhandelen. Deze aanvraag, welke was ingediend in juni van vorig jaar werd voorbije dinsdag ingetrokken.

Verwachtingen waren hooggespannen

Ondanks het feit dat de verwachtingen hooggespannen waren lijkt de goedkeuring van een Bitcoin ETF van VanEck en SolidX verder weg dan ooit. Dat is jammer, want experts binnen de cryptomarkt hadden zonder twijfel de hoogste verwachtingen van deze ETF. Dit niet in het minst omdat ze als enige daadwerkelijk zou worden ondersteund door middel van echte Bitcoin tokens die als onderpand zouden gelden. Bij het merendeel van de andere fondsen die in aanvraag zijn of zijn geweest is dat niet zo. In een reactie heeft de CEO van VanEck, namelijk ‘Jan van Eck’ te kennen gegeven weinig hoopvol te zijn over een goedkeuring van de ETF en meer tijd nodig te hebben. Hij benadrukte wel dat het intrekken van de ETF-aanvraag geen definitieve beslissing is. Er zal dus in de (nabije?) toekomst een nieuwe aanvraag worden ingediend. Dit gezegd zijnde lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat er dit jaar nog een Bitcoin ETF op de markt zal worden gelanceerd.

Reactie van koersen bleef even uit

In eerste instantie viel het op dat de koers van Bitcoin niet of nauwelijks reageerde op het nieuws van de ingetrokken ETF-aanvraag. Dit deed het vermoeden ontstaan dat er vanuit de markt eigenlijk reeds rekening werd gehouden met de intrekking of de weigering van de ETF. De koersen vertonen op vandaag echter wel een negatief karakter. De koers van Bitcoin ging bijvoorbeeld met 3,48 procent achteruit over de voorbije 24 uur. Dit brengt de waarde van de BTC-token naar een bedrag van 3.463,61 dollar. Ook de rest van de top 10 kleurt rood.

De Ripple, XRP-koers dook 6,50 procent in het rood, de koers van Ethereum ging er 8,80 procent op achteruit en ook Bitcoin Cash levert 10 procent van haar waarde in. De koers van Litecoin, het kleine broertje van Bitcoin ging er ook met 5,60 procent op achteruit. De absolute topper van de voorbije weken was ongetwijfeld TRON. In de aanloop naar de aangekondigde airdrop van de BitTorrent token kende de koers een enorme stijging van meer dan 100 procent. Vandaag gaat ze echter met ruim 10 procent achteruit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *