Een enorme hoeveelheid cryptocurrencies die op de wereld worden losgelaten draaien op het netwerk van Ethereum. Bovendien steken er af en toe ook unieke projecten de kop op zoals bijvoorbeeld de ‘Cryptokitties’ die eveneens van het platform van Ethereum gebruikmaken. Al deze verschillende zaken samen hebben er voor gezorgd dat de populariteit van het platform een stevige boost heeft gekregen. Dat is erg positief geweest voor de koers van de Ether (ze is in 2017 dan ook werkelijk geëxplodeerd), maar anderzijds krijgt ook Ethereum nu af te rekenen met schaalbaarheidsproblemen. Om deze op te kunnen lossen en er voor te zorgen dat het platform klaar is voor de toekomst werkt het team aan een nieuwe update. Deze luistert naar de naam ‘Casper’ en staat zomaar heel wat verder dan je op het eerste zicht zou verwachten.

Evolutie van proof of work naar proof of stake algoritme

Vitalik Buterin, de uitvinder van het Ethereum systeem heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij Ethereum in de toekomst ziet als een ‘proof of stake‘ in plaats van een ‘proof of work‘ systeem. Concreet betekent dit dat er niet langer zal moeten worden gemined om de veiligheid en stabiliteit van het netwerk te kunnen waarborgen. De invoering van het proof of stake systeem moet er niet alleen voor zorgen dat het hele netwerk van Ethereum beter schaalbaar wordt, daarnaast moet ze ook de impact op het milieu beperken. De stroomkosten van het proof of work systeem wordt op vandaag vaak op indrukwekkende wijze vergeleken. Zo zou de totale jaarlijkse kost van het proof of work algoritme even hoog liggen als het totale elektriciteitsverbruik van het land Denemarken… Auch!

Op het ogenblik dat de Casper update voor iedereen wordt uitgerold zal Ethereum de evolutie doormaken van een proof of work naar een proof of stake platform. Dat zal uiteraard bepaalde gevolgen hebben. Zo zullen houders van Ether tokens de mogelijkheid hebben om deze te ‘staken’. Dat bleek voor heel wat andere cryptocurrencies uitstekend uit te pakken. Het feit dat mensen weten dat ze met hun portefeuille met tokens kunnen rekenen op een bepaald dividend of een specifieke intrest is namelijk iets dat doorgaans goed aanslaat. Bovendien werkt het systeem erg goed. Wanneer de stackers op een eerlijke manier te werk gaan zullen ze een mooie meerwaarde kunnen creëren met hun eerder gedane investeringen. Houden ze er echter bedrieglijke praktijken op na? Dan is het zomaar mogelijk dat ze hun stake kwijtraken.

Casper update al in de pijplijn sinds 2014

Voor veel mensen zal bovenstaande misschien een beetje als een verrassing komen, maar eigenlijk is de potentiële invoering van het proof of stake algoritme bij Ethereum niets nieuws onder de zon. Vlad Zamfir, de grote ontwikkelaar achter de Casper update zou er namelijk reeds aan werken sinds het jaar 2014. Nog interessanter wordt het als we zeggen dat Casper reeds in januari van dit jaar live is gegaan op het Ethereum testnet. Uitsluitend partijen die houder zijn van ten minste 1.500 ETH’s konden deelnemen aan de testfase. Het is meer dan waarschijnlijk dat dit vereiste aantal aanzienlijk lager zal komen te liggen op het ogenblik dat Casper live gaat op het mainnet. Ben je bang dat je toch niet de mogelijkheid zal hebben om deel te nemen aan het staken van je ETH tokens, bijvoorbeeld omdat je slechts over een kleine hoeveelheid beschikt? Geen nood. Net zoals er mining pools bestaan geldt dit ook voor staking pools. Dat betekent dat houders van ETH tokens de handen in elkaar kunnen slaan en vervolgens de rewards die ze krijgen kunnen delen. Zo kan iedereen mee profiteren van het aankomende proof of stake algoritme bij Ethereum.

Welke impact zal Casper hebben op Ethereum en de prijs van de Ether?

Het staat als een paal boven water dat de invoering van de Casper update een enorme invloed zal hebben op het netwerk van Ethereum evenals het volledige economische model dat er aan verbonden is. In de praktijk moet Casper er vooral voor zorgen dat er meer transacties op een efficiëntere wijze kunnen worden verwerkt. Op deze manier kan het energieverbruik drastisch worden gereduceerd terwijl er ook een structurele meerwaarde wordt gecreëerd voor de token van Ethereum. Op dit ogenblik is er namelijk geen sprake van een hard cap, maar daar zal de invoering van het proof of stake algoritme verandering in brengen. Gezien het feit dat hierdoor de inflatie komt te verdwijnen en met in het achterhoofd de toenemende vraag naar ETH tokens in de toekomst is het absoluut niet ondenkbaar dat de prijs van de Ether hier een stevige boost door zal krijgen. Wanneer de Casper update zal worden doorgevoerd aan het Ethereum netwerk is momenteel nog niet bekend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *