Cryptobeginner.nl

Proof of Stake algoritme

De enorme rekenkracht evenals de grote hoeveelheid aan energie die is vereist bij het Proof of Work algoritme zorgt er voor dat er al snel nood was aan een bepaald alternatief. Dat alternatief wordt aangeboden onder de vorm van het ‘Proof of Stake’ algoritme. Het betreft hier een algoritme waarbij er wordt gekeken naar het aantal coins die u in uw wallet heeft staan. Hoe meer coins u heeft, des te groter uw deel van de beloning ook zal zijn. Beschikt u bijvoorbeeld over één procent aan coins? Dan heeft u recht op één procent van de beloning. Wat Proof of Stake helemaal interessant maakt is ook dat er geen speciale (dure) apparatuur is vereist om bij te kunnen dragen aan de rekenkracht. Een oude computer of zelfs laptop is meer dan voldoende om de wallet op te installeren en de coins in onder te brengen. Hou er wel rekening mee dat de computer of laptop in kwestie optimaal moet zijn beveiligd om de kans op verlies van uw coins door bijvoorbeeld een hack zo beperkt mogelijk te houden.

Bijzonder geschikt voor kleine investeerders

De evolutie die bijvoorbeeld Bitcoin en het hele Proof of Work algoritme heeft meegemaakt heeft er voor gezorgd dat het voor kleine(re) partijen zoals u en ik onmogelijk is geworden om een deel van de rewards op te kunnen eisen. Bij Proof of Stake is dat anders. Dit algoritme maakt het dan ook voor iedereen, zelfs voor kleine partijen, perfect mogelijk om bij te dragen aan de vereiste rekenkracht en dus een bepaalde beloning te verdienen. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat er een aantal niet onbelangrijke factoren zijn waar u rekening mee moet houden bij Proof of Stake, namelijk:

  • De leeftijd van de coins en hoelang ze reeds in de wallet staan;
  • Het aantal coins welke u in beheer heeft;

De optelsom van beide hierboven aangegeven factoren zal uiteindelijk bepalend zijn voor de exacte beloning die u zult ontvangen. Mensen die over een grote hoeveelheid aan coins beschikken kunnen op dit vlak bijvoorbeeld dagelijks wel een beloning verwachten terwijl investeerders met een kleine hoeveelheid aan coins misschien wel meerdere weken zullen moeten wachten. Dat er echter op een zeker ogenblik een beloning zal worden verkregen is altijd gegarandeerd!

Wat maakt het Proof of Stake algoritme zo interessant?

Steeds meer cryptocurrencies overwegen om over te stappen van het vertrouwde Proof of Work algoritme naar Proof of Stake. Het bekendste voorbeeld van zo’n digitale valuta is uiteraard Ethereum. Zij zien een overstap naar Proof of Stake als een absolute vereiste om de toekomst van de digitale valuta te kunnen waarborgen. Er zijn aan dit algoritme dan ook tal van verschillende voordelen verbonden. Welke dat nu precies zijn wordt meteen duidelijk gemaakt aan de hand van het onderstaande overzicht:

  1. Het Proof of Stake algoritme is veel zuiniger in vergelijking met het Proof of Work algoritme. Dit heeft alles te maken met het feit dat er geen zware (en dus energieverslindende) hardware is vereist en bovendien kan ook de hoeveelheid aan hardware die moet worden ingezet zeer beperkt worden gehouden.
  2. Er is veel minder technische kennis vereist. Daar waar minen bij het Proof of Work algoritme een behoorlijk technische kennis vereist geldt dat niet voor het Proof of Stake algoritme.
  3. Het Proof of Stake algoritme beschermt in zekere zin tegen potentiële centralisatie risico’s. Uiteraard zijn er mensen die meer kunnen investeren dan u in bepaalde munten, maar dat neemt niet weg dat ook investeerders met een beperktere inbreng gewoon kunnen deelnemen aan het netwerk.

Zijn er ook nadelen om rekening mee te houden?

Ondanks het enorme potentieel dat is verbonden aan het Proof of Stake algoritme spreekt het voor zich dat er ook een aantal nadelen zijn waar u rekening mee dient te houden. Deze nadelen hebben in het bijzonder betrekking tot het hele idee achter cryptocurrencies. Ze zijn dan ook in eerste instantie in het leven geroepen als potentiële vervanging voor het fiat-geld zoals we deze allemaal reeds jaren kennen. Echter knelt net hier het schoentje. Wij hebben de belangrijkste nadelen die zijn verbonden aan het Proof of Stake algoritme alvast even voor u op een rijtje gezet:

  1. Het Proof of Stake algoritme motiveert mensen op geen enkele manier om hun digitale munten uit te geven, in tegendeel. U ontvangt net een beloning op het ogenblik dat u er voor kiest om uw coins in een portefeuille of digitale wallet te houden. De beloning wordt dan toegekend onder de vorm van een rente of dividend. Dit betekent meteen dat veel mensen zich de vraag stellen waarom ze er nu precies voor zouden moeten kiezen om hun coins uit te geven wanneer dit er voor zorgt dat ze minder kunnen kapitaliseren.
  2. Het merendeel van de Proof of Stake munten hebben een zogenaamde pre-mining gehad. Dit betekent dat u in de praktijk vaak afhankelijk bent van de transactiefees die moeten worden betaald op het netwerk. In de praktijk wordt er echter op verschillende manieren getracht om dit op te vangen. Een bekend voorbeeld hiervan is het Chinese NEO. Zij voorziet haar investeerders van ‘GAS’. De hoeveelheid aan GAS wordt toegekend op basis van het aantal NEO welke u in uw wallet heeft. GAS kan vervolgens in de praktijk ook worden gebruikt om smart contracts op het netwerk uit te voeren.

Conclusie

In eerste instantie lag de focus van de huidige generatie digitale valuta’s duidelijk op het Proof of Work algoritme. Dit gezegd zijnde is het zo dat er in tussentijd heel wat is veranderd. De evolutie die de hele cryptomarkt heeft doorgemaakt heeft er voor gezorgd dat Proof of Work enigszins is achterhaald waardoor er steeds vaker wordt gekeken in de richting van Proof of Stake. Dit geldt zelfs voor één van de grootste cryptovaluta’s die er op moment van schrijven bestaat, namelijk Ethereum. Velen zijn het er dan ook over eens dat Proof of Stake de toekomst is. Mocht Ethereum zich inderdaad succesvol weten te transformeren naar een PoS coin dan is de kans bijzonder groot dat ook andere digitale valuta’s dit voorbeeld zullen volgen. Dat zal echter de toekomst moeten uitwijzen. Eén ding staat in ieder geval als een paal boven water en dat is dat de vele interessante voordelen die zijn verbonden aan Proof of Stake zomaar eens de bovenhand zouden kunnen nemen over Proof of Work.

Wist je dat je jaarlijks tot wel 12% aan rente kunt verdienen met crypto staken?

Kijk snel bij een van de onderstaande crypto exchanges voor de beste rates!

Nieuw in de wereld van crypto? Dan ben je bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo aan het juiste adres!