Cryptobeginner.nl

Vitalik Buterin

Wie is Vitalik Buterin?

Er zijn zo van die namen die sinds het uitbreiden van de cryptomarkt steeds bekender in de oren zijn gaan klinken. Eén van de bekendste namen uit de cryptowereld is ongetwijfeld ‘Vitalik Buterin’. Hij wordt aanzien als het absolute meesterbrein achter het Ethereum netwerk. Buterin is geboren in Kolomna, een stad die is gelegen in Rusland, op zo’n 113 kilometer van de hoofdstad Moskou. Echter verhuisde Buterin reeds op zijn zes jaar samen met zijn ouders naar Canada. Dat Buterin er vaak met kop en schouders bovenuit stak werd al snel duidelijk. Reeds in groep vijf komt hij in een klas terecht samen met allemaal hoogbegaafde kinderen. Later zou gaan blijken dat hij in het bijzonder uitblinkt in mathematische programmering evenals in economie. Het spreekt voor zich dat dit een fantastische basis was voor een toekomst in de crypto! Op vandaag is Buterin één van de bekendste crypto ondernemers.

Schrijver voor Bitcoin Magazine

In eerste instantie werd Vitalik Buterin in het jaar 2011 benaderd door Mihai Alisie. Hij vraagt Buterin of hij er zin in heeft om voor Bitcoin Magazine te schrijven. Dit was één van ‘s werelds eerste websites met berichtgeving over Bitcoin. Buterin zei geen nee tegen dit aanbod en ging voor de website aan de slag. Uiteindelijk zou hij behoorlijk wat stukken schrijven in de periode tussen 2011 & 2014. Al snel werd echter duidelijk dat Vitalik Buterin heel wat meer potentie in de cryptomarkt zag. Ondanks zijn enthousiasme voor blockchain en de toepassingen waar Bitcoin voor kon worden gebruikt zag hij ook al snel de beperkingen in van het platform. Het draaide bij Bitcoin immers uitsluitend om het verwerken van transacties. Over andere mogelijkheden beschikte het netwerk immers niet. Vitalik Buterin had al snel begrepen dat blockchaintechnologie op veel uitgebreidere basis kan worden ingezet. In het bijzonder kon ze dienst doen als basis voor het draaien van decentrale applicaties. Op basis van dit idee werd (mede) door hem een compleet nieuw netwerk in het leven geroepen genaamd ‘Ethereum’!

Het ontstaan van het Ethereum netwerk

Aan het einde van het jaar 2013 begint Vitalik Buterin aan de whitepaper voor het Ethereum netwerk. Op dat ogenblik was Buterin nog maar 19 jaar oud. De kennis van Buterin blijft niet onopgemerkt en al snel vormt er zich een heus ontwikkelingsteam. In eerste instantie bestaat het team uit niet alleen Vitalik Buterin, maar ook Mihai Alisie, Antohony Di Lorio evenals andere namen zoals Charles Hoskinson, Joseph Lubin en natuurlijk ook Gavin Wood. Uiteindelijk zou het Ethereum project voorgesteld worden aan het publiek in januari 2014. Het was op een bijeenkomst in het Amerikaanse Miami dat Buterin zijn nieuwe project voorstelde. Op dat ogenblik was het voor geïnteresseerde investeerders mogelijk om reeds voor een bedrag van slechts 0,31 dollar eigenaar te worden van één Ether.

Ethereum crowdsale

Vitalik Buterin koos er voor om een zogenaamde crowdsale te organiseren ten behoeve van het Ethereum platform. Deze bleek razend populair en wist uiteindelijk zomaar even meer dan 31.000 Bitcoin op te halen. Op dat ogenblik was dit vergelijkbaar met een waarde van zo’n slordige 18 miljoen euro. Dit geld werd door Buterin gebruikt om in Zwitserland de zogenaamde ‘Ethereum Foundation‘ op te richten. Het gaat hierbij om een non-profit organisatie welke moet toezien op de ontwikkelingen die plaatsvinden in het netwerk van Ethereum. Het zou uiteindelijk tot juli 2015 duren vooraleer de eerste versie van het Ethereum netwerk zou worden gelanceerd. Reeds op dat ogenblik was het voor ontwikkelaars mogelijk om testen uit te voeren met betrekking tot het ontwikkelen van decentrale applicaties. Uiteindelijk zou Ethereum uitgroeien tot één van ‘s werelds grootste en tevens ook meest toonaangevende cryptoplatformen.

De oprichting van de Ethereum Alliantie

Het Ethereum platform van Vitalik Buterin krijgt een extra impuls wanneer er in maart 2017 voor wordt gekozen om de ‘Ethereum Alliance’ op te richten. Het gaat hierbij om een softwareplatform waar niet minder dan 150 grote bedrijven bij betrokken zijn. Het gaat hierbij om enkele van ‘s werelds bekendste organisaties zoals met name Microsoft, Intel en MasterCard. De aankondiging van deze alliantie gaf het Ethereum van Vitalik Buterin een enorme boost. De stijging die de ETH-token wist te realiseren vanaf maart 2017 werd nog extra kracht bijgezet door de enorme bull run die de hele cryptomarkt trof. Bovendien verschijnen er op het Ethereum platform een enorme hoeveelheid aan ICO’s (zogenaamde ‘initial coin offerings‘) waardoor eens temeer duidelijk wordt dat ze met recht en rede kan worden aanzien als één van de belangrijkste crypto gerelateerde projecten ter wereld.

Andere projecten van Vitalik Buterin

Het spreekt voor zich dat Bitcoin Magazine en Ethereum lang niet de enige projecten zijn waar Vitalik Buterin door de jaren heen bij betrokken was, in tegendeel. In het verleden heeft Buterin dan ook meegewerkt aan verschillende andere opensource-softwareprojecten. Het ging hierbij niet alleen om Kryptokit, maar ook om Pybitcointools, Multsig en BTCkeysplit. Bovendien is het ook zo dat het bekend is dat Buterin een niet onbelangrijke bijdrage heeft geleverd aan de zogenaamde ‘DarkWallet’ evenals aan de online cryptocurrency-marktplaats Agora. Het mag dan ook duidelijk zijn dat Buterin een meer dan bezige bij is!

Vitalik Buterin op vandaag en in de toekomst

Op moment van schrijven werkt Vitalik Buterin nog steeds samen met een relatief uitgebreid team aan het verder verbeteren van diens Ethereum platform. Bovendien plaatst hij regelmatig berichten op de blog van de Ethereum Foundation en is hij eveneens vrij actief op Twitter. Het valt bovendien op dat Buterin niet bang is om diens mening te verkondigen ten behoeven van de volledige cryptomarkt en dus niet alleen met betrekking tot zijn eigen Ethereum. Voor deze laatste springt hij overigens wel vaak in de bres. Dat is niet altijd even eenvoudig, want sinds de lancering van Ethereum lijkt het er naar uit te zien dat er heel wat potentiële kapers op de kust zijn. In eerste instantie moest Ethereum bijvoorbeeld reeds rekening houden met de concurrentie van platformen zoals NEO en EOS, maar daarnaast lijkt ook TRON een belangrijke tegenstander te worden. Gelukkig lijkt er ook nog heel wat in de pijplijn te zitten voor Ethereum waardoor we ook in de toekomst wellicht nog heel wat zullen horen van Vitalik Buterin!

Wist je dat je jaarlijks tot wel 12% aan rente kunt verdienen met crypto staken?

Kijk snel bij een van de onderstaande crypto exchanges voor de beste rates!

Nieuw in de wereld van crypto? Dan ben je bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo aan het juiste adres!