De in Luxemburg gevestigde cryptocurrency exchange ‘Bitstamp’ heeft eindelijk haar BitLicense beet. De licentie werd toegekend door de New York State Department of Financial Services. De licentie brengt twee verschillende voordelen met zich mee voor Bitstamp. In eerste instantie betekent dit namelijk dat ze haar activiteiten mag blijven ontplooien in de Verenigde Staten, maar daarnaast is het ook nog eens zo dat ze kan uitbreiden naar de Amerikaanse staat New York. De bijzonder strikte regelgeving die geldt voor crypto in deze staat heeft er eerder reeds voor gezorgd dat menig aantal partijen er zijn vertrokken.

“Het verkrijgen van de BitLicense is een cruciaal element in het verkrijgen van een vaste marktpositie in de Verenigde Staten. Daarnaast is de licentie ook een belangrijke vereiste om onze activiteiten in de Amerikaanse staat New York te kunnen ontplooien. Tot slot is het ook nog eens zo dat deze licentie ons zal helpen om institutionele investeerders aan te trekken”, aldus Bitstamp in een bericht naar aanleiding van het ontvangen van de BitLicense.

Aanvraagperiode van 3 jaar

Bitstamp heeft behoorlijk wat geduld moeten uitoefenen om de licentie uiteindelijk in handen te kunnen krijgen. In totaliteit heeft ze er dan ook zomaar even drie jaar over gedaan om de vereiste procedure met succes af te kunnen ronden. Op moment van schrijven zijn er op deze planeet nog maar een beperkt aantal bedrijven terug te vinden die houder zijn van een dergelijke licentie. Onder deze partijen zit ook nog een andere bekende, Westerse exchange, namelijk Coinbase. Niet alleen cryptocurrency exchanges zijn houder van een BitLicense. Ook bedrijven als Ripple, XAPO evenals Square Inc. en natuurlijk ook BitPay hebben een dergelijke licentie op zak.

Een belangrijke (of eigenlijk zelfs cruciale) vereiste van de BitLicense is dat er gebruik wordt gemaakt van een zeer strikte ‘know-your-customer’ procedure. Het belang van een dergelijke procedure is vooral in het voorbije jaar sterk toegenomen. Op moment van schrijven zijn er dan ook heel wat partijen die hun diensten weliswaar aanbieden in de Verenigde Staten, maar genoodzaakt zijn om inwoners van de Amerikaanse staat New York uit te sluiten omwille van het ontbreken van de licentie. Enkele voorbeelden hiervan zijn Bitfinex en Shapeshift.

Welke assets verhandelen onder de BitLicense?

De huidige BitLicense waar Bitstamp over beschikt maakt het overigens niet mogelijk om zomaar alle verschillende crypto assets te kunnen verhandelen, in tegendeel. De licentie heeft dan ook uitsluitend betrekking op cryptocurrencies als Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum en de XRP-token van Ripple. Nu Bitstamp ook over een BitLicense beschikt zijn er in totaal 19 verschillende cryptocurrency bedrijven die gelicenseerd zijn in de Amerikaanse staat New York.

Dat niet zomaar alle cryptocurrencies onder de BitLicense verhandeld kunnen en mogen worden is een doorn in het oog van menig aantal cryptocurrency exchanges. Het spreekt dan ook voor zich dat niet alleen Bitstamp hiermee wordt geconfronteerd, maar ook bijvoorbeeld Coinbase die eveneens over een dergelijke licentie beschikt. Enerzijds is de creatie van een strenge regelgeving noodzakelijk om scammers tegen te gaan, maar anderzijds bemoeilijkt dit het werk van menig aantal internationale cryptocurrency exchanges aanzienlijk. Het is dan ook nog maar zeer de vraag hoe dit naar de toekomst toe verder zal evolueren en vooral of andere Amerikaanse staten het voorbeeld van New York zullen gaan volgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *