Recent verschenen berichten in de media die stelden dat Portugal er aan denkt om investeerders in Bitcoin en andere cryptocurrencies te gaan belasten. Op deze manier zouden dergelijke investeringen ‘eerlijker’ worden in vergelijking met klassieke beleggingen. De Portugese waakhond DECO heeft nu echter gereageerd met de stelling dat Portugese banken over geen enkele legale basis beschikken om Bitcoin gerelateerde transacties te beperken. Dit betekent dat de Portugese tak van de Spaanse bank Santander, namelijk Banco Santander Totta in strijd handelt met de wet. Zij heeft er namelijk eerder reeds voor gekozen om transacties komen vanaf verschillende cryptocurrency exchanges te blokkeren.

Geblokkeerde betalingen vanaf populaire exchanges

Banco Santander Totta heeft recent bekend gemaakt dat het niet langer betalingen accepteert komende van enkele van ‘s werelds populairste exchanges. Het gaat hierbij onder meer om Coinbase en Bitstamp. Een medewerker van Banco Santander Totta liet zelfs uitschijnen dat de bank zo ver zou gaan om een interne blok op te werpen voor betalingen die afkomstig zijn van de IBAN van onder meer Coinbase. Als reactie op deze handeling hebben verschillende klanten er voor gekozen om een andere bank op te zoeken. Andere klanten lieten het er niet bij en schakelden DECO in, een Portugese consumentenorganisatie.

Het ontbreken van een legale basis

Een artikel welke door DECO werd gepubliceerd op haar website stelt duidelijk het volgende: “De blokkade van Santander die wordt opgeworpen tegen internationale interbank transfers met betrekking tot bankrekeningen die zijn verbonden aan cryptocurrency exchanges wordt door geen enkele legale basis ondersteund.” In het artikel van DECO staat bovendien ook te lezen dat de Portugese centrale bank haar standpunt herhaalt om betalingen in Bitcoin niet te accepteren. Ze benadrukt dat de cryptovaluta moet aanzien worden als een uiterst risicovolle investering. In een reactie van Banco Santander Totta stond te lezen dat de bank niet van plan is om haar blokkade stop te zetten. Bovendien stelde de bank dat ze alle mogelijkheden toepast die binnen haar bereik liggen en door de toezichthoudende organisatie zijn aangereikt. We zijn benieuwd wat de Portugese banken met deze informatie gaan doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *