De zorgen die zijn ontstaan rond de eerste stablecoin van de cryptomarkt, namelijk Tether (USDT) hebben er voor gezorgd dat de nood naar alternatieven steeds groter werd. Inmiddels werd aan deze wens tegemoet gekomen door het verschijnen van meerdere nieuwe stablecoins op de markt. Eén van deze stablecoins luistert naar de naam ‘Paxos Standard (PAX)’. Het betreft hier een relatief nieuwe stablecoin die er toch reeds aardig in is geslaagd om aan het volume van de USDT-token te knabbelen. Sterker nog, over de voorbije drie maanden bereikte het Paxos Standard (PAX) handelsvolume een nieuw record.

5 miljard handelsvolume in 3 maanden

Paxos Standard (PAX) wist over de voorbije 3 maanden een nieuw record op vlak van handelsvolume neer te zetten. Er werd het voorbije kwartaal dan ook een volume gerealiseerd welke goed was voor een waarde van een slordige 5 miljard Amerikaanse dollar. Het spreekt voor zich dat niet alleen het handelsvolume van deze coin een stevige boost kreeg, daarnaast liet ook de marktwaarde een niet onaanzienlijke stijging optekenen. Deze steeg dan ook richting een globale waarde van zomaar even 156.035.100 Amerikaanse dollar. De recente stijgingen van de stablecoin hebben er voor gezorgd dat ze haar globale waarde met zomaar even bijna 10 procent heeft zien toenemen.

Vertrouwensverlies in Tether (USDT) wordt steeds groter

In een reactie van Paxos CEO ‘Chad Cascarilla’ op de recente waardestijging van de PAX-token liet hij optekenen dat de stablecoin enorme stijgingen laat optekenen op vlak van adoptie verspreid over de wereld. Hij benadrukte dat het team achter Paxos Standard alles in het werk stelt om zo betrouwbaar en transparant mogelijk haar diensten aan te bieden aan investeerders in cryptocurrencies. Het is wellicht de uitstekende transparantie die het team tot dusver aan de dag heeft weten te leggen welke een stablecoin als Paxos Standard voorziet van een structureel voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld de USDT-token. Tot dusver heeft deze laatste immers nog steeds niet concreet weten aan te tonen dat echt elke USDT-token is gedekt door één Amerikaanse dollar. Tot op het ogenblik dat dit niet gebeurt zal er altijd wantrouwen blijven bestaan… en eigenlijk is dat niet meer terecht.

Maandelijkse rapportage door Paxos Standard

Een niet onbelangrijk deel van de transparantie die Paxos Standard weet te realiseren is afkomstig van diens maandelijkse rapportages. Deze maken duidelijk dat elke PAX-token effectief wordt gedekt door één Amerikaanse dollar welke is terug te vinden op een FDIC-verzekerde bankrekening. Inmiddels hebben heel wat grote en populaire exchanges er dan ook reeds voor gekozen om de PAX-token in haar listing op te nemen. Het gaat hierbij onder meer om Binance welke reeds een niet onaanzienlijk aantal handelsparen met de PAX-token aanbiedt. Enkele voorbeelden hiervan zijn BTC/PAX, PAX/USDT, ETH/PAX, EOS/PAX en XRP/PAX. Niet alleen Binance, maar ook andere namen zoals bijvoorbeeld Kucoin, Bittrex en HitBTC hebben de token inmiddels in verschillende handelsparen gelist.

Wat is nu echt het grote verschil tussen Paxos Standard en Tether?

Dat er maandelijkse rapportages worden gepubliceerd door Paxos Standard is interessant, maar weet ze niet te onderscheiden ten opzichte van bijvoorbeeld Tether. Deze doet namelijk hetzelfde. Waar zit het verschil dan wel? Vooral in de sterke connectie die Tether toch wel heeft met Bitfinex. Een dergelijke links tussen Paxos Standard en één bepaald type exchange ontbreekt. Of Paxos Standard er ooit in zal slagen om de positie van Tether als vaakst gebruikte stablecoin over te nemen blijft nog maar de vraag. Dat de interesse in de stablecoin in een sneltempo sterk is toegenomen is echter een feit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *