Voorbije woensdag is het netwerk van Stellar geconfronteerd met een 2 uur durende downtime. De downtime was het gevolg van een crash van de zogenaamde “trusted nodes”. Het Stellar netwerk maakt gebruik van een reeks van nodes die worden uitgevoerd door vrijwillige power users evenals door de ‘Stellar Development Foundation’. Het netwerk van Stellar was na de downtime van 2 uur meteen terug volledig up & running.

Probleem in voting systeem

De oorzaak van de downtime moet worden gezocht in het voting systeem waar het Stellar netwerk gebruik van maakt. Het is dit systeem die verantwoordelijk is voor de reputatie waar de verschillende nodes over beschikken. Omwille van een bepaalde reden hebben de voters de reputatie van de SDK nodes een boost gegeven waardoor ze grotendeels verantwoordelijk werden voor het consensus. Ondanks het feit dat het Stellar (XLM) netwerk pretendeert over een gedecentraliseerd karakter te beschikken ontstond er op deze manier toch een vorm van centralisatie. Dit uiteraard geheel gebaseerd op het voting gedrag van de nodes.

Gebrek aan SDK nodes

Het gebrek aan SDK nodes waarvan sprake was heeft er voor gezorgd dat er niet voldoende validators beschikbaar waren om een consensus te kunnen bereiken. Dit is een belangrijk probleem. De downtime heeft namelijk meteen een niet onbelangrijke zwakte van het Stellar (XLM) netwerk blootgelegd. De downtime is namelijk het gevolg van het feit dat slechts één enkele identiteit verantwoordelijk bleek voor het in stand houden van het consensus.

Decentralisatie eerder reeds in vraag gesteld

Het is absoluut niet voor het eerst dat een potentiële centralisatie een gespreksonderwerp is met betrekking tot het Stellar netwerk. Ook in het verleden werd er vanuit de crypto community reeds meermaals de nadruk gelegd op het potentieel gecentraliseerde karakter van het Stellar netwerk. De downtime welke het netwerk nu heeft ervaren legt de vinger echter meer dan ooit op de wonde. De downtime is extra pijnlijk omdat Stellar in het verleden reeds meermaals standvastig heeft benadrukt dat haar systeem uitstekend bruikbaar is voor het uitvoeren van (grootschalige) internationale transacties. Dan mag een dergelijke downtime echter uiteraard helemaal niet voorkomen.

Gedecentraliseerd alternatief voor Ripple’s XRP-token

In de praktijk kan de XLM-token van Stellar worden omschreven als een gedecentraliseerd alternatief voor de XRP-token van Ripple. De standvastige crypto aanhangers hebben dan ook meermaals hun voorkeur uitgesproken voor de XLM-token boven de XRP-token. Echter hangt er nu toch een ietwat donkere wolk boven het hele project. Decentralisatie wordt aanzien als één van dé fundamenten van de cryptowereld. Op het ogenblik dat bij een project ook maar het vermoeden van centralisatie ontstaat kan dat haar reputatie ernstige schade toebrengen. Dit gezegd zijn is het wel zo dat Stellar sinds haar lancering uitstekende samenwerkingsverbanden heeft weten te realiseren. De bekendste en misschien ook wel belangrijkste is deze met het bedrijf IBM.

Niet alleen vrees voor centralisatie bij Stellar

De vrees voor centralisatie neemt binnen de cryptomarkt stelselmatig toe. In het bijzonder bij grote, waardevolle projecten wordt er vaak met een vergrootglas naar potentiële centralisatie gekeken. Neem nu bijvoorbeeld Binance Coin. De Binance Chain vertrouwt op een relatief kleine hoeveelheid aan validators welke worden gecontroleerd door de exchange. Dit betekent dat een crash van een voldoende hoeveelheid aan nodes als gevolg kan hebben dat de distributed ledger niet meer op een betrouwbare manier kan worden geverifieerd. Dit kan het netwerk vatbaar maken voor aanvallen. Ondanks het feit dat Stellar dus niet alleen staat in haar verhaal zal er toch een passende oplossing moeten worden voorzien wil het netwerk haar geloofwaardigheid als internationaal betaalnetwerk niet verliezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

🚀🚀🚀 Bull run 2024 van start

Zeker niet te laat om in te stappen, profiteer met 20 euro gratis tegoed bij een succesvolle registratie.