Cryptobeginner.nl

Nodes

Er bestaan vandaag de dag nog steeds heel wat misverstanden met betrekking tot crypto en de blockchain in het algemeen. Een vaak gehoord misverstand heeft bijvoorbeeld te maken met de controle van de transacties die worden uitgevoerd op de blockchain. Veel mensen denken dan ook dat het vooral de miners zijn die bepalen of een transactie al dan niet geldig is. Dat is niet correct. Het zijn de nodes die deel uitmaken van het netwerk die hiervoor verantwoordelijk zijn. Zogenaamde full nodes zijn van cruciaal belang voor wat de eliminatie van vertrouwen in derden en het decentraal houden van het netwerk betreft. Is dit voor u nog niet helemaal duidelijk? We vertellen er u graag alles over op deze pagina!

Wat is de functie van nodes precies?

Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven zijn het niet de miners bepalen of een bepaalde transactie die is uitgevoerd nu wel of niet geldig is. In de praktijk is het dan ook zo dat een miner slechts een bepaalde dienst verleent aan het netwerk waarop ze actief is. Ze zijn dan ook verantwoordelijk voor het leveren van een bepaalde hoeveelheid aan energie evenals rekenkracht. Deze zaken worden ingezet voor het vinden van ene blok waar de transacties in opgenomen kunnen worden. Welke transacties er door de miners in kwestie nu wel en welke er vooral niet in een blok worden opgenomen is geheel aan hun.

Bovenstaande betekent meteen dat miners over een enorme keuzevrijheid beschikken. Ze kunnen er bijvoorbeeld perfect voor kiezen om uitsluitend die transacties op te nemen in blokken die beschikken over de hoogste fee. Daarnaast is het ook mogelijk dat een miner er voor kiest om uitsluitend transacties op te nemen in blokken van vrienden en ga zo maar door. Ze kunnen er zelfs voor kiezen om helemaal geen transacties in hun blokken op te nemen, al is dat natuurlijk in de praktijk niet echt interessant te noemen. Deze manier van werken zorgt er in de praktijk voor dat het van cruciaal belang is om de rekenkracht te decentraliseren. Op deze manier kan er namelijk worden voorkomen dat er door een enkele miner censuur kan worden toegepast.

De enorme verantwoordelijkheid waar nodes over beschikken

Het zijn dus duidelijk de nodes die verantwoordelijk zijn voor de controle van alle transacties die op de blockchain worden uitgevoerd. Een full node is een stukje software welke niet alleen de complete geschiedenis van alle transacties met (bijvoorbeeld) Bitcoin bijhoudt, maar deze ook verifieert. De verificatie van een transactie gebeurt op het ogenblik dat er wordt bevestigd dat deze is uitgevoerd volgens de vooropgestelde regels. Pas wanneer de regels in lijn liggen met de rest van het netwerk zal de transactie door het volledige netwerk als geldig worden beschouwd. Op het ogenblik dat dit niet het geval is, is er sprake van een conflict.

Het grootste probleem van nodes, centralisatie loert om de hoek

Binnen de cryptowereld worden er meerdere, schijnbaar eeuwig durende debatten gevoerd. Eén van deze debatten heeft betrekking tot de blockgrootte. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het zo dat de discussie die geldt over de blockgrootte niet noodzakelijkerwijs betrekking heeft tot een technische optimalisatie. In plaats daarvan draait ze voornamelijk over de toegankelijkheid voor het draaien van een node. Het is algemeen bekend dat de kosten voor het opzetten van een node sinds de lancering van bijvoorbeeld Bitcoin aanzienlijk zijn gestegen. Dit heeft er voor gezorgd dat ook de drempel voor het opzetten van een dergelijke node aanzienlijk is verhoogd. Op het ogenblik dat dit gebeurt kan dit in de praktijk tot centralisatie leiden. Hoe dan? Zeer eenvoudig.

Wanneer het opzetten van full nodes te duur wordt voor de massa leidt dit er toe dat het op een zeker ogenblik nog uitsluitend mogelijk is voor rijke deelnemers. Wanneer de kostprijs nog verder evolueert zal dit er toe leiden dat alleen bedrijven nog over het vereiste kapitaal zullen beschikken voor het opzetten van een full node en uiteindelijk zullen de nodes in handen komen van enkele gefortuneerde instanties op deze planeet. Het gevolg van dit proces? Dat er centralisatie ontstaat. Dit staat uiteraard haaks op de drijfveer die verantwoordelijk is geweest voor de lancering van Bitcoin en andere gedecentraliseerde cryptocurrencies op de markt.

De impact van een grotere blockgrootte op nodes

Het is net omwille van bovenstaande redenen dat het vergroten van de blockgrootte in tegenstelling tot wat veel mensen binnen de sector durven te stellen helemaal geen oplossing vormt voor de schaalbaarheidsproblemen waar Bitcoin mee te kampen heeft, wel in tegendeel. Grotere blocks zorgen namelijk voor een hogere kosten voor wat het draaien van full nodes betreft. Op deze manier wordt het in de hand gewerkt dat veel minder mensen nog een node zullen kunnen draaien waardoor het vertrouwen in het systeem kan en zal afnemen. Gelukkig is dit een probleem die door een grote groep experts wel correct is opgepikt en benaderd waardoor er wordt gewerkt aan verschillende oplossingen die weliswaar de transactiecapaciteit vergroten, maar geen negatieve impact hebben op de kosten voor het draaien van de nodes.

Nodes, een cruciale schakel voor de veiligheid van een netwerk

Op het ogenblik dat elke deelnemer van een netwerk, bijvoorbeeld deze van Bitcoin, in staat is om een full node te draaien heeft dit als gevolg dat het netwerk zo bestendig mogelijk is tegen mogelijke gevallen van fraude. In deze situatie zorgen alle deelnemers van het netwerk er namelijk samen voor dat eenieder in het oog wordt gehouden. Het gaat hierbij niet alleen om de miners, maar ook om bijvoorbeeld de bedrijven die hebben geparticipeerd in de cryptovaluta in kwestie. Een beperkt aantal grote partijen die nodes draaien en elkaar controleren is niet voldoende en komt de veiligheid en betrouwbaarheid van een cryptonetwerk bijgevolg ook absoluut niet ten goede, in tegendeel.

Door er voor te zorgen dat elke deelnemer van een netwerk, zoals bijvoorbeeld deze van Bitcoin in staat is om volledige nodes te draaien zorgt dit er voor dat er een optimale vorm van decentralisatie ontstaat. Het is dan ook vooral omwille van deze reden dat de toegankelijkheid voor wat het draaien van volledige nodes betreft zo hevig wordt verdedigd binnen de wereld van crypto en blockchain. Mocht dit niet het geval zijn en mocht het draaien van nodes op een zeker ogenblik in handen komen van slechts enkele grote wereldpartijen, dan zou dat er voor zorgen dat het volledige karakter van crypto komt te veranderen met alle gevolgen van dien.

Wist je dat je jaarlijks tot wel 12% aan rente kunt verdienen met crypto staken?

Kijk snel bij een van de onderstaande crypto exchanges voor de beste rates!

Nieuw in de wereld van crypto? Dan ben je bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo aan het juiste adres!