Het bleef enige tijd opvallend stil rond toch één van de meest veelbelovende cryptocurrencies uit de markt, namelijk het Chinese NEO. Nu lijkt het er echter naar uit te zien dat de (relatieve) nabije toekomst nog heel wat moois voor het project in petto zal hebben. NEO 3.0 zit er namelijk aan te komen en die zou zomaar moeten zorgen voor niet alleen een betere schaalbaarheid, maar ook voor een grotere, commerciële adoptie. De NEO 3.0 roadmap werd recent vrijgegeven en deze maakt alvast duidelijk dat NEO terug de strijd aan wil gaan met de nieuwere blokchains.

Afstappen van huidig blok productie systeem 

Eén van de vernieuwingen die NEO 3.0 met zich mee zal brengen heeft betrekking tot het feit dat het platform af wil stappen van haar huidige systeem op vlak van blok productie. Op moment van schrijven is het dan ook zo dat alle blokken worden geproduceerd door een set van zeven servers. Het nieuwe systeem met “delegated block production” zal in de praktijk grote gelijkenissen vertonen met deze van andere projecten zoals bijvoorbeeld EOS en TRON. Toch zal er ook sprake zijn van een niet onbelangrijk verschil. Elke blok op NEO is namelijk sluitend. Dat geldt niet voor EOS. Dit platform maakt het immers in de praktijk mogelijk om een zogenaamde “roll back” uit te voeren voor een bepaald aantal blokken vooraleer er een finale consensus is bereikt. 

Focus op voordelige(re) smart contracts 

Een andere duidelijke doelstelling welke het team achter NEO zichzelf heeft gesteld heeft betrekking tot het voorzien van goedkopere smart contracts. Op moment van schrijven is het namelijk zo dat het platform van NEO slechts in zeer beperkte mate wordt gebruik voor smart contract activity. Dit is vooral het gevolg van de hoge en bovendien ook onvoorspelbare GAS prijs. Dit wordt algemeen aanzien als één van de belangrijkste obstakels waar het platform van NEO mee af te rekenen krijgt. 

Negentiende plaats in CoinMarketCap 

Ondanks het feit dat de NEO 3.0 roadmap er absoluut veelbelovend uitziet (geen garanties) is het opvallend dat de bekendmakingen slechts een zeer beperkte impact hebben gehad op de koers van de Chinese cryptovaluta. Op moment van schrijven is het dan ook zo dat NEO noteert aan een koers van 9,70 dollar. Over de voorbije 24 uur werd er een kleine meerwaarde gerealiseerd van 2,03 procent. Het volume welke over 24-uur door het platform van NEO is gegaan bedraagt 273.240.888 Amerikaanse dollar. Op het moment van de crypto bubbel in januari 2018 bereikte NEO een koers van 162,11 dollar waarbij het volume rond de 633.000.000 dollar draaide in 24 uur. 

Lancering van NEO 3.0 in 2020

De beperkte impact van de bekendmaking van de NEO 3.0 roadmap is ongetwijfeld voor een groot deel te wijten aan het feit dat de lancering van de update niet meer voor dit jaar is. Het team achter NEO heeft bekend gemaakt dat NEO 3.0 dan ook pas (ten vroegste?) in de lente van 2020 zal worden gelanceerd. Dit heeft volgens het team alles te maken met de uitgebreide testfase van de nieuwe features. Het uitvoeren van uitvoerige tests is dan ook vereist om een vlotte overgang van NEO 2.0 naar NEO 3.0 mogelijk te kunnen maken. De volgende stap is dan ook de lancering van het NEO 3.0 testnet. Wanneer dat precies zal gebeuren is momenteel nog niet bekend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *