Lisk wordt door heel wat experts aanzien als één van de absolute top coin voor het komende jaar. Het is dan ook inderdaad een feit dat er nog heel wat moois voor deze cryptocurrency staat aan te komen. Mensen die reeds enige tijd Lisk hebben gevolgd zullen bijvoorbeeld ook wel weten dat er een heuse rebranding in de pijplijn zit. Dergelijke rebrandings blijken over het algemeen goed uit te draaien voor een platform dus geldt dezelfde verwachting voor Lisk. In ieder geval is dit volgens ons (geen garanties uiteraard) een cryptovaluta die je absoluut in je portefeuille moet hebben. Op moment van schrijven is de koers van Lisk gelegen ergens rond de 18 euro wat volgens ons een mooi instapmoment is. Bovendien speculeer je door Lisk (LSK) te kopen niet alleen op een stijgende koers, daarnaast kan je meer rendement boeken door te ‘voten’. Hoe dat precies in z’n werk gaat vertellen we je graag in dit artikel.

Delegated Proof of Stake

In eerste instantie is het belangrijk om te weten dat Lisk gebruik maakt van het zogenaamde ‘Delegated-Proof-of-Stake’ algoritme. In vergelijking met het gewone ‘Proof of Stake‘ algoritme betekent dit dat enkel en alleen de top 101 gedelegeerden instaan voor de werking en de beveiliging van het netwerk. Deze top 101 wordt geselecteerd op basis van het aantal stemmen die ze hebben weten te verzamelen. Hoe meer stemmen een gedelegeerde kan verzamelen, des te hoger hij in de lijst verschijnt. Je dient er wel rekening mee te houden dat de lijst en de posities van de gedelegeerden in sneltempo verandert. Het is dus niet altijd zomaar het interessantst om voor de top 101 te stemmen.

Let op! We spreken op dit ogenblik dan wel over 101 gedelegeerden, het is mogelijk dat Lisk er voor kiest om in de toekomst dit aantal te verhogen. Mocht dat gebeuren zullen we dit artikel uiteraard updaten, maar het is niet onbelangrijk om dit nu al eens te vermelden. 

Hoe kan je extra rendement halen uit je Lisk tokens?

Nu je bovenstaande weet is het tijd om verder te kijken naar de manier waarop je nu precies met je Lisk tokens (je zal er dus eerst moeten aankopen) meer rendement kan behalen. Vooraleer je Lisk tokens gaat aankopen (dit kan bijzonder eenvoudig via een partij als LiteBit of Bitvavo. Bij deze aanbieder kan je meteen Lisk (LSK) tokens kopen nadat je een storting met iDeal hebt uitgevoerd) is het uiteraard belangrijk om de officiële wallet te gaan downloaden. Indien je meer Lisk wil gaan verdienen met voten ben je aangewezen op de officiële Lisk Nano wallet. Deze wallet is beschikbaar voor zowel macOS, Windows als Linux. Nadat je de wallet hebt geïnstalleerd en er je Lisk tokens heen hebt gestuurd ben je eigenlijk meteen klaar om extra geld te verdienen. Vooraleer we verder gaan beantwoorden we eerst tussendoor even enkele vaak gestelde vragen van mensen die willen voten met Lisk.

1.) Voor hoeveel gedelegeerden kan ik stemmen?

Met één wallet is het mogelijk om voor een maximum aantal van 101 gedelegeerden te stemmen. Je moet er rekening mee houden dat je wel telkens voor maximum 33 gedelegeerden in één keer kan stemmen. Dit betekent dat je vier keer een stem zal moeten uitbrengen wil je op alle top 101 gedelegeerden kunnen stemmen.

2.) Is het voten bij Lisk gratis?

Je moet er rekening mee houden dat het uitbrengen van een stem niet gratis is. Per stem (dus voor maximum 33 gedelegeerden) betaal je op moment van schrijven 1 Lisk token. Dit betekent dat je in totaliteit 4 Lisk tokens zal moeten investeren wil je alle 101 stemmen kunnen uitbrengen. Dat is even vervelend, maar geen nood, je zal dit op termijn ruimschoots terug kunnen verdienen!

3.) Is er een minimum aantal Lisk tokens vereist om te kunnen stemmen?

In principe is er geen minimum aantal Lisk tokens vereist om deel te kunnen nemen aan het stemmen. Wel is het belangrijk om altijd de kosten die moeten worden gemaakt in het achterhoofd te blijven houden. Wanneer je binnen een redelijke termijn van bijvoorbeeld één maand de oorspronkelijk geïnvesteerde 4 Lisk tokens voor het uitbrengen van je stemmen terug wil hebben verdiend zijn er in de praktijk eigenlijk minimum 200 Lisk tokens vereist.

Hoe voten met je Lisk tokens?

Oké, ondertussen is de tijd gekomen om daadwerkelijk te beginnen met voten. Wanneer je gebruik maakt van de Lisk Nano applicatie ga je deze opstarten, geef je de vereiste woorden in voor het ophalen van je wallet en krijg je het verschil voor je te zien met daarop je adres, de peer waar gebruik van wordt gemaakt evenals je balans. Daarnaast zie je onderaan een overzicht van je transacties staan en heb je een tablad genaamd ‘voting’. Je gaat hier op klikken waarna een lijst verschijnt met de gedelegeerden die instaan voor het Lisk netwerk. Vanaf nu wordt het interessant. Uit het overzicht blijken verschillende gegevens, namelijk:

Op dit ogenblik staat ‘thepool’ op de eerste plaats met een update van 98,19 procent en een approval rating van 33,1 procent. Het is uiteraard belangrijk dat je gaat stemmen voor de beste gedelegeerden. Alleen op deze manier heb je namelijk de mogelijkheid om de meeste rewards te claimen. In principe dien je slechts één keer te stemmen waardoor deze levenslang geldig blijven. Dit betekent dat je hier verder niets meer voor hoeft te doen en je ook wanneer je computer of wallet uit staat gewoon extra geld kan verdienen. Dit neemt niet weg dat het in bepaalde gevallen (wanneer verschillende gedelegeerden zijn teruggezakt in de lijst) wel de moeite waard kan zijn om terug te gaan stemmen. Dan moet je uiteraard wel weer rekening gaan houden met de extra kost die er aan verbonden is van 1 Lisk per stembeurt.

Tussendoor nog even dit, gezien het feit dat je slechts voor een maximum van 101 gedelegeerden kan stemmen met één wallet betekent dit dat je er rekening mee dient te houden dat je eigenlijk de vierde en laatste stem uitbrengt voor amper 2 gedelegeerden. Veel mensen die hebben geïnvesteerd in Lisk stellen zich dan ook de vraag of deze vierde stem de 1 Lisk die ze moeten investeren wel echt waard is. Wel, het antwoord op deze vraag is ja en neen. Je moet namelijk vooral voor jezelf uitmaken met welk doel je hebt geïnvesteerd in Lisk. Op dit vlak wordt er een onderscheid gemaakt tussen de korte en lange termijn. Ben je van plan om je Lisk tokens te houden voor de lange termijn en ga je, je portefeuille stelselmatig verder laten aandikken? In dat geval kunnen we je alleen maar aanraden om het maximaal aantal stemmen te benutten. Het zal je op middellange tot lange termijn immers altijd meer rendement opleveren.

Tip! Maak gebruik van een Lisk calculator!

Zou je graag willen berekenen wat jouw opbrengst zal zijn met de hoeveelheid Lisk tokens waarover je beschikt? Wil je bovendien ook graag een actueel beeld hebben van de delegates die je meer rendement kunnen opleveren? In dat geval is het altijd de moeite waard om gebruik te maken van een Lisk calculator. Eén van de calculators die het vaakst wordt gebruikt is deze. Door een dergelijke berekening uit te voeren weet je precies wat je op vlak van opbrengsten van jouw Lisk portefeuille kan verwachten.

Stijgende verdiensten naarmate het saldo van je portefeuille aandikt

De balans van je Lisk wallet wordt realtime geüpdate. Dit betekent dat je niet telkens terug moet stemmen op het ogenblik dat je er bijvoorbeeld voor kiest om terug te investeren in 20 extra Lisk tokens. Ze worden toegevoegd aan je balans en zullen meteen een invloed gaan hebben op je verdiensten. Hier hoef je zelf helemaal niets voor te doen.

Wanneer vindt de uitbetaling plaats?

Het tijdstip waarop de uitbetaling zal gebeuren is een beetje afhankelijk van de delegate in kwestie. Er zijn bijvoorbeeld delegates die er voor kiezen om dagelijks uit te betalen terwijl anderen de uitbetaling per week of per tweede week uitvoeren. Indien het voor jou van belang is om je beschikbare saldo zo snel mogelijk te laten aandikken is uiteraard vooral een delegate met dagelijkse uitbetaling een aanrader. Hou er bovendien ook rekening mee dat de minimale uitbetaling eveneens afhankelijk is van de delegate in kwestie. Daarnaast wordt er per uitbetaling een kost aangerekend van 0,1 Lisk. Dit betekent in de praktijk dat het aanvragen van een uitbetaling bij een saldo van bijvoorbeeld 0,2 Lisk helemaal niet interessant is. Je verliest op die manier namelijk telkens de helft van je verdiende opbrengst, en laat dus een mogelijkheid tot meer rendement liggen. Ook dit is dus zeker en vast iets om rekening mee te houden.

Gebruikmaken van het Lisk voting systeem of niet?

Rest ons nog antwoord te geven op één laatste vraag, namelijk is het nu wel of niet interessant om gebruik te maken van het Lisk voting systeem? Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het op dit vlak vooral van belang om voor jezelf uit te maken op welke manier je jouw investering in Lisk ziet. Zit je er in voor de lange termijn en heb je een degelijke portefeuille en wil je meer rendement? Dan zou het zonde zijn om er niet mee te voten. Ben je echter iemand die vooral speculeert op een snel rendement waardoor je jouw Lisk tokens bij de eerste, de beste koersstijging wil gaan verkopen? In dat geval is het misschien interessanter om ze gewoon snel beschikbaar te houden op een betrouwbare exchange.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *