Enige dagen geleden hebben wij een artikel geplaatst over het verband tussen het aantal zoekopdrachten op zoekmachine Baidu met betrekking tot Bitcoin en koerswijzigingen. Google’s zoekopdrachten naar de term ‘Bitcoin’ hebben sinds november echter ook het hoogste niveaus bereikt. Onderzoekers hebben significant bewijs gevonden dat wanneer er een piek als deze is in zoekopdrachten, deze een positief marktsentiment en buzz rond de cryptocurrency weerspiegelt die de stier aanspoort.
Hier zijn verschillende theorieën over:

Google-zoekopdrachten tonen FOMO

De Nederlandse econoom Joost van de Burgt vond een directe correlatie tussen Google-zoekopdrachten en fluctuaties in Bitcoin-prijs: hoe hoger het aantal Google-zoekopdrachten van de cryptocurrency, hoe hoger de waarde. “Als het geroezemoes overal is, maakt het niet uit waar het nieuws over gaat … niemand wil het missen en iedereen probeert er een stukje van te mee te krijgen,” zei van der Burgt. Hij legt deze informele theorie uit als ‘angst om te missen’, of FOMO (Fear of missing out), dat door de gemeenschap vaak wordt gebruikt om een stierenmarkt te verklaren. De econoom merkte ook op dat, ongeacht de vraag of de gewone media aandacht positief of negatief was, wanneer er breed over Bitcoin werd gerapporteerd, de prijs toenam.

De aandacht van beleggers kan wijzen op prijswijzigingen

Onderzoekers van de Yale University in Connecticut voegen toe dat aandacht van investeerders één van de beste manieren is om een prijsbeweging van cryptocurrencies te voorspellen. Beleggers-aandacht kan een positief iets zijn en een hype rond een bepaald bezit tonen. Of het kan betrekking hebben op angst, onzekerheid en wanhoop (FUD = Fear, uncertainty and doubt (Angst, Onzekerheid en Twijfel)).

Het onderzoek wees uit dat er bij een piek in het aantal keren dat er bij Google op Bitcoin wordt gezocht, men enkele weken voordat deze zich ook definitief openbaart met zekerheid een prijsverhoging kan voorspellen. Een toename van negatieve zoektermen zoals ‘hack’ of ‘crime’ naast Bitcoin bleken indicatoren te zijn voor een snelle daling van de prijs. Zowel Ripple als Ethereum bleken vergelijkbare trends te vertonen in lijn met Google-zoekopdrachten, zij het in een andere tijdlijn.

Wat gebeurt er op dit moment met Bitcoin

De meest recente stijging in zoekopdrachten van Bitcoin bij Google vonden plaats op 2 april, samen met de prijsstijging van 20% waarmee Bitcoin het langverwachte plafond van $ 5.000 had bereikt.

Google deelt geen exacte aantallen van over hoe vaak er op een term wordt gezocht, maar er zijn gegevens beschikbaar van de landen waar de zoekopdrachten vandaan komen. En de toplanden zijn enigszins verrassend: Nigeria, Zuid-Afrika, St. Helena, Ghana, gevolgd door Nederland. De VS, het VK en Canada bereikten de top tien niet. Dit kan een groeiende steun voor Bitcoin laten zien in markten die het hoogtepunt in Bitcoin nog moeten bereiken.

De Google-piek is de afgelopen dagen echter met ongeveer 20% gedaald, wat betekent dat het mogelijk is dat ofwel

  1. de reden voor deze piek buiten de parameters van beide theorieën valt, of
  2. de stierenmarkt korter zal zijn.

Google-zoekopdrachten liggen nog steeds ver boven het normale niveau van wat dit jaar werd waargenomen, en Bitcoin presteert goed op de markt. Met een totale waarde van $ 5.150 lijkt er dus een goede kans te zijn dat de prijs voorlopig op zijn minst stabiel blijft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *