Op 30 maart, minder dan 6 maanden na de sluiting van India’s grootste Bitcoin Exchange Zebpay, heeft één van de laatst overgebleven cryptocurrency exchanges in India, Coindelta, zijn deuren gesloten.
In een officiële verklaring schreef Shubham Yadav, de oprichter van Coindelta, dat er onvoldoende vooruitgang is geboekt bij het terugdraaien van de beslissing van de ‘Reserve Bank of India’, om lokale banken te verbieden om zaken te doen met Bitcoin- en crypto gerelateerde bedrijven.

Het is erg somber gesteld met de Bitcoin-industrie in India

Het Hooggerechtshof van India heeft in de afgelopen 12 maanden zittingen gehouden om samenwerkingen tot stand te brengen tussen leidinggevenden uit de sector en bedrijven, om de beslissing van de Reserve Bank of India (RBI) ongedaan te maken, en de cryptocurrency-handel in het land te legaliseren.

Het optimisme ten aanzien van de inspanningen van sommige overheidsfunctionarissen en de ‘taskforce cryptocurrency’, samengesteld door de overheid, leidde aanvankelijk bij zowel investeerders als startups in de lokale markt tot een positief gevoel met betrekking tot de toekomst van de cryptocurrency-sector in India.

In december 2018, volgens een rapport uitgebracht door de New Indian Express, zei een functionaris van het cryptocurrency-comité, bestaande uit RBI, SEB en het ministerie van elektronica en informatie, dat er een afspraak is tussen functionarissen om crypto-activa als illegale betaalmethode aan te houden.

Een functionaris in de commissie die om de anonimiteit vroeg vanwege de gevoeligheid van het onderwerp zei: “We hebben al twee vergaderingen gehad. Er bestaat algemene consensus dat cryptocurrencies niet als volledig illegaal kan worden afgedaan. Het moet worden gelegaliseerd met sterke partijen. De besprekingen zijn begonnen, en we zullen binnenkort meer duidelijkheid hebben”.

Het gaat qua wetgeving te langzaam voor de exchanges

Maar het lijkt erop dat het al te laat is om nog actie te ondernemen. Sinds de verklaring van de ambtenaar vijf maanden geleden, is de cryptocurrency-sector van India geen steek verder in de vooruitgang op het gebied van legalisatie en overheidserkenning.

Belangrijker is dat exchanges, die afhankelijk zijn van transacties en lokale gebruikers om solvabel te blijven om een stabiele inkomstenbron te behouden, zijn gestopt. De sluiting van exchanges, ondanks de middelen, het kapitaal en de mankracht die worden aangewend om een geavanceerde infrastructuur op te zetten voor het verwerken van cryptocurrency-transacties, suggereert dat de exchanges geen toekomst zien in een omgeving waar kaders voor praktische regelgeving worden gecreëerd.

Coindelta oprichter Shubham Yadav zei:
“Het was heel moeilijk voor ons om de Coindelta-exchange de afgelopen zes maanden te exploiteren. De belemmering op de bankrekeningen van RBI, heeft ons minder flexibel gemaakt om naadloos stortingen- en opnamediensten te bieden. Er is geen significante vooruitgang geboekt in de zaak van het Hooggerechtshof, waardoor het moeilijk te voorspellen is wanneer we de regelgeving zullen zien”.

Yadav benadrukte verder dat er een limiet is voor elke exchange om te kunnen werken onder ongunstige omstandigheden. Het afgelopen jaar liepen de exchanges die wel open waren, tegen hoge kosten aan zonder inkomsten. “Het runnen van een exchange is erg duur in een, zoals deze ongunstige omgeving. We hebben met minimale transactiekosten gewerkt, waarbij we alle kosten zelf hebben betaald om ervoor te zorgen dat de handelservaring niet wordt beïnvloed door de huidige ongereguleerde wetgeving. Economisch gezien is het niet langer haalbaar om door te gaan met de exchange, “ legde hij uit.

Verwacht niet dat de industrie snel zal opveren

Indiase overheidsfunctionarissen (hopen te) verwachten dat de cryptocurrency sector zal gaan floreren wanneer de overheid besluit om cryptocurrencies te reguleren. Maar bedrijven die in het afgelopen jaar miljoenen dollars hebben verloren en proberen te werken in een eigenlijk onwerkbare omgeving, zullen in de nabije toekomst waarschijnlijk niet terugkomen.

De beste gok, in het zeer onwaarschijnlijke geval dat India dan wel binnenkort Bitcoin-exchanges legaliseert, is dat buitenlandse bedrijven en toonaangevende exchanges gaan uitbreiden naar de Indiase markt. Het valt nog te bezien of exchanges bereid zouden zijn om deze risico’s te nemen. Dit omdat de terughoudendheid van de Indiase regering om de groei van de lokale cryptocurrency-industrie en haar beleid te faciliteren, zo diepgeworteld kunnen zijn, dat er altijd weer een fase kan aanbreken waarbij de regering weer in wat voor vorm dan ook kan gaan tegenwerken. En wil je dit risico dan lopen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *