Het blockchain-virus lijkt de Franse bankgigant Société Générale te hebben bereikt tot een punt dat zij blijkbaar serieus werk gaan maken van blockchain en crypto. Iets meer dan een jaar geleden onthulde de op twee na grootste bank van Frankrijk, activa een op blockchain gebaseerd handelsplatform voor al haar zakelijke klanten: het platform we.trade. Nu heeft Société Générale ook nog een ander gebruik voor blockchain technologie gevonden: de uitgifte van obligaties.

In een verklaring heeft deze geldreus bekendgemaakt dat haar obligatie-eenheid, Société Générale SFH, haar eerste gedekte obligatie op de blockchain van Ethereum ter waarde van meer dan $ 110 miljoen heeft uitgegeven. Deze security-tokens zijn door Fitch en Moody’s bekroond met een drievoudige A-rating.

Société Générale: Sneller en goedkopere obligatie uitgifte

Volgens de verklaring was dit een experiment gericht op het ontwikkelen van ‘nieuwe digitale kapitaalmarkt activiteiten’. Eén van de voordelen die Société Générale verwacht te verkrijgen uit de uitgifte van obligaties op een blockchain, is onder meer ‘schaalbaarheid van producten en het verkorten van de uitgiftetijd’.
Bovendien zal de transparantie en vertrouwen worden verbeterd, de kosten zullen worden verlaagd en het aantal tussenpersonen wordt verminderd.
Hoewel de security-tokens worden ondersteund door een bepaalde activa, blijven ze op de balans van deze grote geldschieter. Het test-project werd geleid door een interne startup, bekend als ‘Société Générale FORGE’.

De uitgifte van obligaties op de Ethereum blockchain niet langer ‘nieuw’

Obligatie-uitgifte op een blockchain door financiele-instellingen en regeringen heeft in het verleden misschien grote problemen opgeleverd. Dat is momenteel niet meer aan de orde. In de toekomst zal de acceptatie-graad van op blockchain-gebaseerde ‘open finance’ naar verwachting nog veel sneller gaan groeien.
Als bewijs hiervan rapporteerde de Asia Times dat Afghanistan en Tunesië bezig zijn met het voorbereidende werk om Bitcoin-obligaties uit te geven. In een interview heeft de president van de Centrale Bank van Afghanistan, Khalil Sediq, toegegeven dat ze overwegen om een lening van $ 5,8 miljard uit te schrijven op een crypto-obligatie. Dit werd onthuld tijdens een IMF- en Wereldbank-evenement in Washington.

Daarnaast onthulde de gouverneur van de centrale bank van Tunesië, Marouane El Abassi, dat er een werkgroep is opgericht voor onderzoek naar uitgifte van leningen op de blockchain. Dit is met het oog op de uitgifte van een toekomstige Bitcoin-obligatie.

Eerste wereldwijde Ethereum blockchain obligatie

Vorig jaar april lanceerde de Wereldbank een op blockchain gebaseerde lening die is uitgeschreven om ongeveer $ 77 miljoen (tot $ 110 miljoen) op te halen. In het project werd de Commonwealth Bank of Australia door de Wereldbank gekozen als de begeleidende bank van de obligatie.

Zo langzaam aan, komt dus ook het bankwezen langzaam uit de schulp met betrekking tot gebruik van de blockchain. Zij zien uiteindelijk ook in dat deze manier, voor het plaatsen van leningen, erg veel (financiële) voordelen met zich meebrengt. De enige die blijkbaar nog achter blijft lopen is de politiek met regelgeving welke dit soort financierings-mogelijkheden qua wetgeving toestaan. Maar zoals de General Manager van de IMF- en Wereldbank tijdens het evenement in Washington al uitsprak dat ‘crypto aan het systeem aan het schudden is’, lijkt het erop dat ook de politiek zich bewust begint te worden van het feit dat cryptocurrencies een blijvende zaak zullen zijn. Er lijkt dus vooruitgang te zitten in de denkwijze en het handelen van ‘de oude wereld’……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *