Proof-of-Keys, het evenement dat in het leven werd geroepen door ‘Trace Meyers’ kon dit jaar eigenlijk op niet bijzonder veel bijstand rekenen. Het is dan ook des te opvallender dat heel wat exchanges net op deze dag toch te maken hebben gekregen met allerhande problemen. Deze problemen waren bij diverse partijen zelfs zo groot dat het opvragen of uitbetalen van cryptocurrencies er tijdelijk bij werd opgeschort. Het Proof-of-Keys evenement is specifiek in het leven geroepen om te ontdekken welke cryptocurrency exchanges voldoende solvabel zijn en welke mogelijks een financiële bedreiging kunnen vormen voor investeerders.

Verschillende exchanges in de problemen

Op 3 januari werd terug het zogenaamde ‘Proof-of-Keys’ evenement gehouden. Dit evenement duurt eigenlijk een volledige dag en spoort investeerders in cryptocurrencies aan om hun tokens van de exchanges waarbij ze zijn ondergebracht af te halen. Het is de bedoeling om de tokens te versturen naar een wallet waarvan de eigenaar zelf over de private key beschikt. Het initiatief werd in het leven geroepen door Trace Meyers en heeft als belangrijkste doel om de betrouwbaarheid van exchanges te controleren. Dat blijkt ook nodig te zijn, want met de nodige regelmaat vallen dergelijke partijen geheel of gedeeltelijk door de mand.

Bovenstaande was ook nu weer het geval. Vooral HitBTC bleek geconfronteerd te worden met stevige problemen. De exchange koos er niet alleen voor om het opnemen van cryptocurrencies gedurende een bepaalde periode op te schorten, daarnaast werden verschillende accounts van investeerders gewoon gelocked. Niet alleen HitBTC deelde in de klappen, hetzelfde kon ook (verrassend genoeg) worden gezet van de populaire en gerenommeerde exchange Coinbase. Ook deze laatste zou dan ook meermaals niet hebben kunnen voldoen om een verzoek tot opvraging van bepaalde fondsen.

Bitfinex koos voor een tijdelijke opschorting van haar diensten

Bitfinex, één van de belangrijkste exchanges voor cryptocurrencies ter wereld welke beschikt over een aanzienlijke invloed op de prijs van Bitcoin kon niet anders dan tijdelijk haar diensten opschorten. Echter is het moeilijk om met zekerheid te zeggen of dit te maken had met het de Proof-of-Keys dag of niet. Bitfinex zelf heeft in ieder geval aangegeven dat de problemen te maken hadden met handel en niet zozeer met het opvragen van fondsen. Via Twitter stuurde Bitfinex dan ook de volgende mededeling de wereld in:

“We zijn terug online. Er is een probleem ontstaan met de order gateway tijdens het uitvoeren van een upgrade. We hebben meteen actie ondernomen om dit probleem zo efficiënt mogelijk op te kunnen lossen. We verontschuldigen is en bedanken jullie voor jullie geduld”.

Wat maakt Proof-of-Keys zo belangrijk?

Deze Proof-of-Keys evenement dag lijkt in eerste instantie misschien een beetje vreemd, maar eigenlijk is het een event dat erg belangrijk is voor investeerders in cryptocurrencies. Waarom? Zeer eenvoudig. Het opslaan van tokens bij een bepaalde exchange kan namelijk op het eerste zicht een goed idee lijken, daar staat tegenover dat er ook altijd risico’s aan verbonden zijn. In het verleden hebben er zich dan ook reeds een groot aantal verschillende hacks voorgedaan waardoor investeerders in cryptocurrencies een niet onaanzienlijk deel van hun portefeuille in rook zagen opgaan. Een bekend voorbeeld van een dergelijke cryptovaluta is NANO, maar ook NEM kreeg in het verleden af te rekenen met een hack die heel wat (financiële) schade heeft aangericht. Door je tokens op Proof-of-Keys dag (en eigenlijk gewoon regelmatig) naar bijvoorbeeld een hardware wallet te verhuizen is het mogelijk om dit potentiële risico in de kiem te smoren. Daar wil Proof-of-Keys dag iedereen nog eens extra bewust van maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

🚀🚀🚀 Bull run 2024 van start

Zeker niet te laat om in te stappen, profiteer met 10 euro gratis tegoed bij een succesvolle registratie.