Crypto currencies zijn de afgelopen jaren flink gestegen in populariteit. Je kunt crypto valuta eigenlijk zien als een alternatieve munteenheid voor normale geldsoorten als de euro of de US Dollar. Het grote verschil is dat crypto geen munteenheid is die in vaste vorm bestaat. Het is dus niet tastbaar. De bekendste cryptomunt is natuurlijk de Bitcoin. Daar heeft tegenwoordig bijna iedereen weleens van gehoord. Maar wist je dat er nog veel meer soorten cryptomunten bestaan?

Er bestaan duizenden verschillende soorten. Niet elke munt is echter even betrouwbaar. Zeker bij nieuwe crypto is het altijd belangrijk om goed onderzoek te doen naar het bedrijf erachter, voordat je gaat investeren. Er bestaan namelijk ook zogeheten memecoins, die gebaseerd zijn op niks en door een hype tijdelijk enorm stijgen in waarde. Niet lang daarna keldert de waarde van zo’n munt vaak weer. Om te voorkomen dat je op het verkeerde moment instapt en investeert in de verkeerde munten, zal dit artikel daarom vooral gaan over de zaken waar je op moet letten bij het kopen van nieuwe crypto.

Altcoins

De moeder aller cryptomunten is natuurlijk de Bitcoin. Het kwam in 2009 als nieuwe munteenheid op de markt. In de jaren die daarop volgden zijn er tal van andere nieuwe cryptomunten bijgekomen. Al deze nieuwe digitale valuta’s noem je Altcoins, wat staat voor Alternative Coins. Altcoins zijn met name interessant vanwege het feit dat er in sommige gevallen nog veel meer potentie in zit. Vooral nieuwe crypto kan in korte tijd met tientallen tot honderden procenten stijgen in waarde. Enkele voorbeelden van Altcoins zijn: Monero, Ripple, Cardano, Litecoin etc.

Het gevaar van nieuwe crypto

Met Bitcoin is de kans klein dat zich plotseling een zeer sterke koersstijging of daling voordoet. Als je het vergelijkt met normale munteenheden dan is de Bitcoin natuurlijk nog altijd zeer volatiel, maar er zit lang niet zoveel potentie in als in sommige Altcoins. Vooral met nieuwe crypto kun je enorme winsten maken. Daarin schuilt ook direct het gevaar. Vanwege de enorme volatiliteit van deze munten, kan het ook zo zijn dat de waarde in korte tijd weer enorm daalt.

Zeker bij munten die eigenlijk nergens op gebaseerd zijn en waarvoor het bedrijf dat er achter zit geen duidelijk lange termijn plannen heeft, is dit nog weleens het geval. Het is dus altijd belangrijk om onderzoek te doen naar de plannen van het bedrijf achter een nieuwe cryptomunt. Er zijn natuurlijk ook gevestigde namen onder de Altcoins, zoals Ethereum of Litecoin. Deze zijn minder volatiel dan veel nieuwe cryptovaluta, maar zijn wel veel beter in staat om hun waarde vast te houden.

Je verdiepen in nieuwe crypto

Hoe weet je nou of het verstandig is om te investeren in een nieuwe cryptomunt? Natuurlijk heb je nooit zekerheid. Het is daarom ook verstandig om alleen te investeren met geld dat je daadwerkelijk kunt missen. Als je wilt in investeren in nieuwe munten, dan is het handig om je huiswerk goed te doen. Ga eens op zoek naar het bedrijf achter de cryptomunt. Het is handig om een aantal vragen te onderzoeken:

– Wie of wat heeft de cryptomunt ontwikkeld en wat zijn de plannen op lange termijn?

– Hoeveel munten zijn er van de desbetreffende cryptomunt in omloop?

– Wat voor soort mensen maken gebruik van de munt?

– Wat zijn de voor- en nadelen van de munt?

– Zijn er vergelijkbare munten?

De koers van de Bitcoin

Bitcoin op cruciaal punt?Door je te verdiepen in vragen als deze, zorg je er voor dat de kans kleiner is dat je een kat in de zak koopt. Een andere goede indicator om te bepalen of het instapmoment goed is, is het kijken naar de koers van de Bitcoin. De Bitcoin is over het algemeen namelijk leidend in de markt. Vaak volgt een groot deel van de cryptomunten de koers van de Bitcoin.

De verwachting is dat in de komende decennia de populariteit van cryptovaluta alleen nog maar zal toenemen. Hoe eerder je instapt, hoe groter de kans is dat je kan profiteren van de waardestijgingen van crypto. Het is dus wel belangrijk dat je, voordat je gaat investeren in bepaalde munten, eerst onderzoek doet naar de munt en er altijd met een kritische blik naar kijkt.

Meer info? Lees hier welke crypto te kopen in 2024

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *