Mede-oprichter van Ethereum, namelijk ‘Joseph Lubin’ heeft laten optekenen dat de blockchain van Ethereum binnen de 18 tot 24 maanden tot zomaar even 1.000 keer beter schaalbaar zal zijn. De verbeterde schaalbaarheid zal worden geïntroduceerd met de lancering van Ethereum 2.0, ook ‘Serenity’ genaamd. De ontwikkeling van het nieuwe ecosysteem vindt plaats in vier verschillende fasen. Op moment van schrijven zouden bovendien ook reeds acht groepen bezig zijn met het ontwikkelen van clients voor de nieuwe blockchain. Lubin heeft bovendien ook nog het volgende beloofd:
“In een beperkt aantal maanden verwachten we een volledig operationeel testnet klaar te hebben. Vervolgens zouden we als alles goed verloopt tegen het einde van dit jaar een fase 0 Ethereum 2.0 operationeel moeten hebben”.
Lubin verklaarde ook meteen dat, buiten een beter schaalbaar Ethereum, er sprake zal zijn van verschillende manieren waarop de nieuwe chain zal verbonden zijn met de oude. Meteen werd ook duidelijk dat het perfect mogelijk zal zijn om ether tokens te verplaatsen van de oude naar de nieuwe chain. Opvallend is ook dat Lubin zich liet ontglippen dat er mogelijks gebruik zal worden gemaakt van “bidirectionele mechanismes”.
Proof of Stake
Wanneer er wordt gepraat over de lancering van Ethereum 2.0 wordt er ook altijd (naast een beter schaalbaar Ethereum), verwezen naar de implementatie van het Proof of Stake algoritme. Ook Lubin kon het niet laten om er nog even subtiel naar te verwijzen. Hij benadrukte zijn bezorgdheid over de introductie van het nieuwe algoritme. Meteen stelde hij dat het team dat werkt aan de implementatie in eerste instantie alle nodige onderzoeken heeft uitgevoerd om na te gaan of de introductie van het nieuwe algoritme wel echt succesvol kan zijn. Pas wanneer men hier een concrete conclusie over klaar had werd er daadwerkelijk toegewerkt richting de introductie van het algoritme.
Nieuwe use cases in de praktijk
Het wordt hier op Cryptobeginner.nl vaak benadrukt dat het succes van een crypto project valt of staat met de manier waarop ze in de praktijk kan worden toegepast. Dit geldt eveneens voor Ethereum. Het feit dat ze dienst deed (en eigenlijk nog steeds doet) als geprefereerd platform voor zogenaamde ICO’s heeft ze in het verleden geen windeieren gelegd. Echter is de concurrentie groot en is het verhaal van de dApps voor Ethereum eigenlijk geen groot succes gebleken, in tegendeel. Concurrent TRON doet het op dat vlak dan ook veel beter.
Ook aan bovenstaande wordt echter duidelijk gewerkt. Lubin liet namelijk tijdens een recent interview ook nog optekenen dat er wordt gesleuteld aan het aanbieden van verschillende use cases voor de Ethereum blockchain. Zo zou het vanaf de lancering van Ethereum 2.0 onder meer mogelijk worden gemaakt om private transacties op de Ethereum blockchain uit te voeren. Dit zou inderdaad mogelijks kunnen leiden tot extra adoptie van het platform.
Wanneer komt Ethereum 2.0?
Ondanks het feit dat Ethereum 2.0 echt veelbelovend lijkt te zijn is het natuurlijk nog best even wachten vooraleer ze volledig beschikbaar zal zijn. Verschillende experts en crypto analyse bedrijven waaronder bijvoorbeeld ‘Messari’ hadden eerder reeds aangegeven dat de nieuwe blockchain van Ethereum waarschijnlijk pas ergens in het jaar 2021 zal worden gelanceerd.