Eén van de sterkste stijgers op de cryptomarkt van deze maand is ongetwijfeld Bitcoin Cash. Op 11 april stond de koers van Bitcoin Cash nog rond de 652 dollar. Op vandaag tekent ze echter een waarde aan van 1.388 dollar, ruim het dubbele van 2 weken geleden dus. Ondanks het feit dat het merendeel van de cryptomarkt enkele niet onaanzienlijke groene cijfers heeft laten optekenen steekt Bitcoin Cash er wel met kop en schouders bovenuit. Daar zou de aankomende hard fork van 15 mei zomaar iets mee te maken kunnen hebben. Alles wat je over deze hard fork moet weten lees je in dit artikel!
Wat is een hard fork precies?
Voor zij die er nog niet bekend mee zijn, een hard fork kan het best worden omschreven als een soort van software update welke gebeurt bij een crypto netwerk en resulteert in de creatie van een volledig nieuwe blockchain, veelal uiteraard met een (nieuwe) cryptocurrency die er mee samenhangt. Wie reeds enige tijd deel uitmaakt van de cryptowereld weet dat ook Bitcoin Cash een vork is van de originele Bitcoin. Iedereen die bij de splitsing houder was van BTC-tokens had recht op een gelijkaardige hoeveelheid aan BCH-tokens. Dit is ook doorgaans één van de belangrijkste redenen waarom coins die toeleven naar een hard fork in de weken daarvoor een niet onaanzienlijke stijging kunnen laten optekenen van hun koers.
Sinds de splitsing van Bitcoin Cash op 1 augustus 2017 heeft de munt een aanzienlijke groei gerealiseerd. Het absolute hoogtepunt viel natuurlijk te noteren op 20 december. Toen bereikte Bitcoin Cash een waarde van zomaar even 4.091 dollar. In vergelijking met de koers toen is de waarde van een BCH-token dan wel aanzienlijk gedaald, dat geldt eigenlijk voor alle cryptocurrencies die op de markt zijn terug te vinden.
Waarom een nieuwe hard fork op 15 mei?
Goed, op 15 mei van dit jaar mogen we dus een nieuwe hard fork verwachten voor Bitcoin Cash. Betekent dit dat er terug een nieuwe coin zal worden geïntroduceerd? Gelukkig niet. De hard fork van 15 mei is het resultaat van een bijeenkomst van zeven Bitcoin Cash ontwikkelaars welke heeft plaatsgevonden in november 2017 in Londen. De groep die bekend staat onder de naam ‘Bitcoin ABC’ heeft toen aangegeven dat bruikbaarheid haar belangrijkste zorg was voor het BCH netwerk. Om de bruikbaarheid van haar coin te verbeteren dienen er echter verschillende updates te worden doorgevoerd. Daar zitten (naar onze mening) trouwens enkele zeer veelbelovende zaken tussen.
In eerste instantie zouden er bijvoorbeeld enkele stukjes van de oorspronkelijke Bitcoin code worden geactiveerd. Het zou hierbij onder meer gaan om de ‘OP_GROUP’ code. Deze moet het mogelijk maken om eigen tokens uit te geven op het BCH netwerk. Dit dus vergelijkbaar met de ERC20 tokens die op het Ethereum netwerk uitgegeven kunnen worden.
Eén van de belangrijkste reden voor de ontwikkelaars achter Bitcoin Cash om uit te pakken met de hard fork was het realiseren van een grotere blokgrootte. Het is algemeen bekend dat het team achter Bitcoin Cash niet geloofde in de mogelijkheden en het potentieel van SegWit. Omwille van die reden kreeg Bitcoin Cash een blokgrootte mee van 8 MB. Deze blokgrootte gaat op 15 mei terug omhoog. Deze keer naar een mooie 32 MB. Dit moet er niet alleen voor zorgen dat er meer transacties kunnen worden afgehandeld, daarnaast moet dit ook nog eens op nog snellere wijze kunnen gebeuren.
Bitcoin Cash kopen?
De periode voorafgaand aan een hard fork is er één van pieken en dalen. Dit biedt perspectieven, maar je moet je als potentiële investeerder ook steeds bewust zijn van de gevaren. Ondanks het feit dat de geplande aanpassingen aan het Bitcoin Cash netwerk interessant kunnen zijn blijft het altijd afwachten hoe ze onthaald zullen worden. Geloof jij wel in het verdere potentieel van Bitcoin Cash en zou je graag willen investeren? Dat kan zeer eenvoudig door gebruik te maken van LiteBit (Bitcoin Cash kopen met iDeal) of door te kiezen voor een exchange zoals Binance.