Cryptobeginner.nl

Wat is een hard fork?

Er bestaan heel wat begrippen waar u binnen de cryptowereld op regelmatige basis mee wordt geconfronteerd. Eén van deze begrippen is ‘hard fork’. Elke cryptocurrency die op de markt bestaat beschikt over diens eigen regels. Op het ogenblik dat er van deze regels wordt afgeweken is het mogelijk dat u geconfronteerd wordt met een zogenaamde ‘vork’. Er kan dan een nieuwe token ontstaan die de nieuwe regels zal volgen terwijl ook de oude blijft bestaan. Binnen de cryptowereld maken we een onderscheid tussen een hard fork en een soft fork. Bent u benieuwd naar wat deze beruchte hard fork nu precies is en wat nu exact het verschil is met een soft fork? In dat geval is het interessant om de informatie op deze pagina door te nemen.

Wat is een hard fork?

Op het ogenblik dat de regels van een cryptocurrency worden veranderd is het nodig dat alle nodes een update doorvoeren. Alleen op deze manier kunnen de regels daadwerkelijk gehandhaafd worden. Niet zelden zorgt dit er voor dat er een zogenaamde ‘split’ ontstaat. Deze split treft niet alleen de blockchain, maar uiteraard ook de token van de cryptovaluta in kwestie. Eén virtuele munt wordt op deze manier gesplitst in twee. In het verleden vonden er op de cryptomarkt reeds verschillende hard forks plaats. Enkele bekende hard forks van Bitcoin zijn bijvoorbeeld Litecoin, Bitcoin Cash en Bitcoin Gold. Er kunnen ook perfect hard forks ontstaan bij reeds gevorkte coins. Bitcoin Cash was oorspronkelijk een hard fork van Bitcoin, maar onderging ook een extra hard fork onder de vorm van Bitcoin SV.

Op het ogenblik dat er sprake is van een hard fork worden in principe alle private keys evenals de munten die daarbij behoren gekopieerd naar de nieuwe blockchain. Bent u op dat ogenblik in het bezit van uw private key? In dat geval betekent dit dat u over precies dezelfde hoeveelheid aan munten op de nieuwe als op de oude blockchain zult komen te beschikken. Op het ogenblik dat er sprake is van een succesvolle vork waaruit een nieuwe, interessante coin ontstaat kunt u op deze manier dus heel wat extra geld verdienen. Anderzijds is het ook mogelijk dat een hard fork niet succesvol is waarna de gevorkte coin een stille dood sterft.

Wanneer is er sprake van een fork?

Op de meeste eenvoudige manier zien we allemaal een cryptocurrency als een virtueel betaalmiddel. Het is echter zo dat elke cryptovaluta is gebaseerd op een bepaald protocol. Het betreft hier een set van regels waar iedereen binnen het netwerk zich aan dient te houden. Op het ogenblik dat een deel van de achterliggende community van een cryptovaluta er voor kiest om tegen deze regels in te gaan ontstaat er een conflict. Een dergelijk conflict kan uiteindelijk geen overeenkomst bereiken waardoor er niets anders op zit dan de groepen uit elkaar te halen. Op deze manier ontstaat er een fork (of in het Nederlands, een ‘vork’).

Verschillen tussen een hard fork en een soft fork

Een fork kan op verschillende manieren ontstaan. We maken wat dat betreft dan ook een onderscheid tussen een hard fork en een soft fork. In het laatste geval wordt er voor gekozen om de regels alleen maar aan te scherpen. Dit betekent dat er minder wordt toegelaten dan voorheen het geval was. Een bekend voorbeeld op dit vlak is bijvoorbeeld wanneer de grootte van de blokken wordt aangepast. Blocks die groter zijn dan een bepaald aantal kb’s of mb’s zullen dan door de nieuwe nodes niet worden geaccepteerd. Op het ogenblik dat de oude nodes niet upgraden hoeft dit niet meteen een groot probleem te zijn. De nieuwe regels vormen immers geen conflict met de bestaande. Updaten is daardoor niet van cruciaal belang. In dit geval is er dus geen sprake van een hard, maar wel van een soft fork. Bij een soft fork is er ook geen sprake van het ontstaan van een nieuwe coin.

Het gevaar van een ‘replay attack’

Binnen de cryptowereld gaat de voorkeur in het bijzonder uit naar een soft fork. Dit niet in het minst omdat bij een hard fork het risico wordt gelopen op een zogenaamde ‘replay attack’. Dit betekent dat een bepaalde transactie van de ene naar de andere blockchain kan worden gekopieerd. In de praktijk zorgt dit er voor dat allebei de transacties worden ondertekend door middel van één en dezelfde private key, iets wat uiteraard niet meteen de bedoeling is! Wel is het zo dat heel wat coins dit probleem weten te voorkomen door een speciale replay protection in te bouwen. Toch blijft het belangrijk om hier rekening mee te houden wanneer u niet voor vervelende verrassingen wil komen te staan op het ogenblik dat er een hard fork plaatsvindt.

Belangrijke tips bij het ontstaan van een hard fork

Ondanks het feit dat een hard fork duidelijk gepaard kan gaan met bepaalde risico’s moet het gezegd dat er ook een aantal voordelen aan verbonden kunnen zijn. Op het ogenblik dat er sprake is van een geslaagde hard fork kunt u namelijk de beschikking krijgen over twee verschillende, potentieel waardevolle coins. Wilt u er zeker van zijn dat de risico’s die u loopt bij een hard fork tot een absoluut minimum kunnen worden ingeperkt? Hou dan bij voorkeur zeker rekening met de tips die we hieronder voor u op een rijtje hebben gezet.

  1. Zorg er voor dat u zelf het beheer van uw private keys in handen heeft. Dit kan eenvoudig gebeuren door het aankopen van een hardware wallet zoals bijvoorbeeld een Ledger Nano S of een Trezor. Hou er wel rekening mee dat u een dergelijke hardware wallet altijd nieuw bestelt en dus niet op een tweedehandse website.
  2. Doe geen transacties rond het moment van de hard fork. Dit geldt zowel voor het aankopen als het verkopen van de tokens. Veel exchanges helpen hun klanten daar een handje bij door de handel in de cryptovaluta in kwestie tijdelijk op te schorten.
  3. Denk goed na vooraleer u er voor kiest om uw private key in te laden in de software van derde partijen. Het gebeurt niet zelden dat bepaalde partijen trachten om misbruik te maken van een hard fork. Op het ogenblik dat u private keys gaat ingeven in malafide software is de kans groot dat u, uw tokens zult verliezen. Het spreekt dan ook voor zich dat u hier maar beter even goed over na kunt denken.

Houdt u rekening met de hierboven aangegeven tips? In dat geval kan het zomaar mogelijk zijn om het maximale potentieel van een hard fork op een veilige manier te benutten. Tracht wel altijd voor uzelf te bepalen of een bepaalde hard fork uw inspanningen waard is of niet. Dat is namelijk lang niet altijd het geval.

Wist je dat je jaarlijks tot wel 12% aan rente kunt verdienen met crypto staken?

Kijk snel bij een van de onderstaande crypto exchanges voor de beste rates!

Nieuw in de wereld van crypto? Dan ben je bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo aan het juiste adres!