Steeds meer landen in de wereld spelen met het idee om een belasting op cryptocurrency transacties in te voeren. Zo nu ook Zuid-Korea. Het Aziatische land is van plan om alle transacties met cryptocurrencies (dus niet alleen met Bitcoin) te gaan belasten. Dit bericht stond onder meer te lezen in de Engelstalige krant ‘Korea Times’. Bovendien zou de belasting ook niet lang op zich laten wachten. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Economie en Financiën heeft namelijk gesteld dat de belasting reeds ingevoerd zou kunnen worden vanaf de eerste helft van 2020. Als reactie op het gerucht heeft het ministerie het volgende de wereld ingestuurd:

“Discussies gerelateerd aan dit onderwerp hebben inmiddels plaatsgevonden. Een herziening van de wet zal dan ook reeds in de eerste helft van het jaar 2020 worden opgesteld en doorgevoerd.”

Bovenstaande lijkt niet de enige nieuwe stap te zijn die het Aziatische land gaat ondernemen met betrekking tot cryptocurrencies. Zo zou de Korean National Assembly eveneens willen uitpakken met een nieuwe, gerelateerde wetgeving. Deze moet uiteindelijk voornamelijk als doel hebben om de handel in cryptocurrencies transparanter te maken.

Onafhankelijke wetgevingen

In de publicatie welke de invoering van de nieuwe wetgevingen aangeeft staat te lezen dat de beide wetgevingen die zullen worden geïntroduceerd niet afhankelijk zullen zijn van elkaar. De exacte inhoud van de wetgevingen moet wel nog op punt worden gesteld. Dit geldt overigens eveneens voor de exacte definities die worden gesteld voor digitale valuta. Een belangrijk punt van discussie blijft de manier waarop de belasting moet worden aangerekend. Moet ze bijvoorbeeld op dezelfde manier worden belast als winst uit handel in aandelen en vastgoed of niet? Deze beslissing is van cruciaal belang, ook voor de mate waarin de Zuid-Koreaanse overheid inzicht zou kunnen krijgen in de data bij cryptocurrency exchanges. Op het ogenblik dat men de belasting inderdaad op een gelijkaardige manier gaat doorvoeren zou dat immers betekenen dat de overheid volledige inzage zal krijgen in de data.

Registratie bij de FSC

Dat er door Zuid-Korea aan een (strikte) regelgeving wordt gewerkt voor cryptocurrencies en cryptocurrency exchanges is niet nieuw. Recent raakte bijvoorbeeld ook reeds bekend dat cryptocurrency exchanges zich in de toekomst wellicht ook zullen moeten registreren bij de Financial Services Commission of de zogenaamde FSC.

Hack bij Upbit

Zuid-korea heeft eerder aangegeven dat ze de markt van cryptocurrencies strenger wil reguleren. Het is de vraag of de recente hack bij Upbit dit voornemen in een stroomversnelling heeft gebracht. De hack bij Upbit zorgde er namelijk voor dat er 342.00 ether buit werd gemaakt. De hack was daarmee goed voor een kostenplaatje van 50 miljoen dollar. Eerder dit jaar was de exchange al eens het doelwit van een phishing scam. Uiteindelijk werd duidelijk dat Noord-Koreaanse hackers toen achter de aanval zaten.

Ook nieuwe reglementering in Nederland

Niet alleen in Zuid-Korea wordt er nagedacht over het invoeren van nieuwe reglementering met betrekking tot cryptocurrencies en belasting op cryptocurrency transacties. Ook in Nederland bestaat het plan om in het komende jaar nieuwe regels te gaan invoeren. Zo zou er bijvoorbeeld een registratieplicht worden ingevoerd voor cryptobedrijven. Het jaar 2020 moet dan wel nog beginnen, maar het mag nu al duidelijk zijn dat er weer heel wat nieuwe wetten en regels met betrekking tot crypto zullen worden geïntroduceerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *