Eén van de belangrijkste nadelen welke Ethereum op moment van schrijven (nog steeds) ondervindt is terug te vinden in het beperkt aantal transacties welke per seconde door het netwerk kunnen worden afgehandeld. In het verleden heeft dit reeds voor de nodige problemen gezorgd waardoor de reputatie en misschien onrechtstreeks ook wel de betrouwbaarheid van Ethereum als platform enigszins werd aangetast. Toch is er misschien licht aan het einde van de tunnel. Mede-ontwikkelaar Vitalik Buterin heeft namelijk aangegeven dat hij misschien een mogelijkheid heeft om het Ethereum netwerk op te schalen tot het 500 transacties per seconde kan afhandelen. Bovendien zou dit mogelijk zijn zonder gebruik te maken van een second-layer technologie zoals Plasma.

ZK-SNARKS zou 500 transacties per seconde mogelijk kunnen maken

Het was Buterin zelf welke op het ETH research forum een bericht plaatste waarin hij duidelijk maakte dat Ethereum er perfect voor zou kunnen kiezen om leentje buur te spelen bij Zcash. De zogenaamde ‘ZK-SNARKS’ technologie biedt namelijk heel wat mogelijkheden om de capaciteit van het netwerk op te schalen. Dit heeft alles te maken met het feit dat de technologie het mogelijk maakt om gebruik te maken van relaying nodes met als doel om de juistheid van de berekeningen die worden uitgevoerd te verifiëren zonder dat ze daarvoor daadwerkelijk moeten worden uitgevoerd. Uiteindelijk moet gebruikmaken van de technologie er vooral voor zorgen dat de hoeveelheid aan data die wordt opgeslagen aanzienlijk kan worden beperkt terwijl alle transacties wel gewoon op de chain zelf kunnen worden verwerkt.

Buterin maakt zich sterk dat het adopteren van de ‘ZK-SNARKS’ technologie er voor kan zorgen dat het aantal transacties welke per seconde kunnen worden verwerkt door het netwerk kan stijgen van de huidige 15 tot zomaar even 500 stuks. Mocht dat inderdaad realiseerbaar zijn betekent dit een indrukwekkende stijging van 3.200 procent, iets wat de interesse en het vertrouwen in Ethereum wellicht terug een stevige boost zou kunnen geven. Bovendien zou er niet zomaar sprake zijn van een stijging van de netwerkcapaciteit met 3.200 procent, daarnaast zou deze ook nog eens gerealiseerd kunnen worden zonder dat er gebruik wordt gemaakt van Plasma of andere second-layer technologieën. Mocht men er op een zeker ogenblik voor kiezen om de beide technologieën te combineren zou dat zomaar nog indrukwekkendere resultaten met zich mee kunnen brengen.

Cruciaal voor de toekomst van Ethereum

Dat Vitalik Buterin duidelijk zoekt naar (innovatieve) oplossingen om de schaalbaarheid van het Ethereum platform te vergroten zal bij menig aantal investeerders terecht als muziek in de oren klinken. We zouden dan ook eigenlijk kunnen stellen dat het opwaarderen van het aantal transacties welke per seconde verwerkt kunnen worden een absolute must is om massa-adoptie in de toekomst mogelijk te maken. Recent nog raakte bekend dat de gedecentraliseerde applicaties welke draaien op Ethereum moeite ondervinden om echt uitgebreide adoptie te verkrijgen. Slechts enkele van de vele projecten die inmiddels zijn gelanceerd hebben dan ook meer dan 500 gebruikers per dag. Het spreekt voor zich dat daar dringend verandering in moet komen en daar zou het idee van Buterin zomaar eens een sleutelrol in kunnen spelen. Benieuwd of het idee ook in de praktijk realiseerbaar zal zijn of niet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *