Tussen al het positieve nieuws door welke een duidelijke invloed heeft op het globale sentiment binnen de cryptomarkt valt er ook slecht nieuws te onderscheiden. De staatsplanner van China, de nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervestiging heeft aangegeven dat het graag de publieke opinie wil horen met betrekking tot een mogelijks onmiddellijk verbod op Bitcoin mining. Dit is op het eerste zicht natuurlijk opvallend, maar heeft voor een groot deel te maken met het feit dat Bitcoin mining deel uitmaakt van een ontwerplijst van industriële activiteiten die het bureau tracht te stoppen. Dit omdat ze volgens het bureau niet voldoet aan de wet- en regelgeving ter zake.

Reactie mogelijk tot 7 mei

Het feit dat het bureau vraagt om de publieke opinie betekent concreet dat inwoners van China de mogelijkheid hebben om tot 7 mei te reageren op de vraag van de staatsplanner. Op het ogenblik dat de stem van het volk zou aangeven dat ze inderdaad graag een verbod op Bitcoin mining zouden zien doorgevoerd worden kan dat een grote impact hebben op de cryptomarkt in haar totaliteit. Chinese miners worden dan ook aanzien als zeer belangrijke spelers binnen de Bitcoin-mijnindustrie. Op moment van schrijven zijn de twee grootste miningpools dan ook eigendom van Bitcoin, een Chinese mijnbouwhardware gigant. Het gaat hierbij natuurlijk om BTC.com evenals AntPool. Beide miningpools zijn goed voor zomaar even 32 procent van de volledige hashrate van het Bitcoin netwerk.

Ban op Bitcoin mining zou ook positief kunnen uitpakken

Toch is het niet alleen zwart-wit. Het feit dat een significante hoeveelheid van de Bitcoin mining in China gebeurt zorgt er namelijk voor dat de mining activiteiten deels gecentraliseerd zijn geraakt. Op het ogenblik dat Chinese miners gedwongen worden om andere oorden op te zoeken zou dat mogelijks het decentrale aspect ten goede kunnen komen. Dit heeft ook Michael Zhong, analist bij het cryptocurrency-onderzoeksbureau ‘TokenInsight’ laten uitschijnen.

Overheid heeft strijd tegen crypto nog niet opgegeven

Het is algemeen bekend dat de Chinese overheid het niet zo heeft begrepen op Bitcoin en de andere (Westerse) cryptocurrencies. Reeds een aantal jaar geleden werd dan ook door de overheid aangegeven dat ze nieuwe acties zou ondernemen om zowel de resterende cryptocurrency-handel als mining-activiteiten uit het land te forceren. Tot op vandaag hebben de miners in China zich daar echter behoorlijk stevig tegen verzet. Daarnaast is er ook het feit dat het regenseizoen weer voor de deur staat in China. Dit komt traditioneel gezien de elektriciteitsprijzen ten goede waardoor de crypto-miningindustrie een extra boost kan krijgen.

Chinese miners onderzoeken reeds alternatieven

Ondanks het feit dat er nog geen definitieve uitspraak is gedaan kunnen menig aantal miners niet lachen met de nieuwe poging van de Chinese overheid om Bitcoin mining in het land een halt toe te roepen. Verschillende bedrijven die mining als belangrijkste activiteit hebben zijn dan ook reeds op zoek naar alternatieven in het buitenland. In het bijzonder landen als IJsland en Canada, maar ook de Verenigde Staten komen dan om de hoek kijken. Hoe dit allemaal gaat uitpakken en welke concrete actie er nu echt zal worden ondernomen tegen Bitcoin mining zullen we pas te weten komen wanneer de stemming op 7 mei is afgerond.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *