Ripple is ongetwijfeld één van de vaakst besproken bedrijven uit de cryptowereld. Heel wat investeerders in cryptocurrencies zijn dan ook van mening dat het bedrijf en dan meer bepaald haar XRP-token ingaat tegen de filosofie van crypto en blockchain. Toch moet het gezegd dat Ripple tegelijkertijd ook één van de partijen is die over de meeste echte business beschikken. Dit is wellicht toch wat naar de toekomst toe de doorslag zal gaan geven. Ondanks het feit dat Ripple lang niet voor al haar diensten genoodzaakt is om gebruik te maken van de XRP-token is de teller met het aantal overeenkomsten toch vrij indrukwekkend te noemen. Inmiddels zou Ripple dan ook reeds meer dan 200 deals hebben gesloten met financiële partijen.

Aanzienlijke interesse in xRapid software

In het bijzonder zouden financiële partijen interesse hebben in de zogenaamde ‘xRapid software’ van Ripple. Deze software maakt het mogelijk om op een voordelige en bovendien ook zeer snelle manier internationale betalingen uit te voeren. Marcus Treacher, het ‘global head of strategic accounts’ van Ripple heeft aangegeven dat de populariteit van de software helemaal niet zo vreemd is. Ze maakt het voor financiële instellingen namelijk mogelijk om hun fondsen lokaal te beheren. Binnen het klassieke systeem moeten de fondsen worden geparkeerd op een buitenlandse rekening met alle vervelende nadelen van dien. Concreet zorgt de xRapid software er dan ook voor dat banken niet alleen op vlak van controle, maar ook voor wat de stabiliteit en kredietwaardigheid betreft zijn verzekerd van een aanzienlijk betere positie.

Gebruik van XRP neemt toe

Niet alleen Marcus Treacher kwam aan het woord. Ook de CEO van Ripple, namelijk ‘Brad Garlinghouse‘ nam het woord. Hij gaf niet alleen te kennen dat er op dit ogenblik soms tot wel drie nieuwe klanten per week worden ondertekend, daarnaast was er over het jaar 2018 sprake van een stijging van het aantal klanten die live betalingen verstuurden van zomaar even 350 procent. Interessant voor investeerders in de XRP-token van Ripple is ook dat het gebruik van deze token eveneens een mooie groei kent.

Niet de minste klanten

Dat Ripple ondertussen heel wat klanten uit de financiële sector heeft weten te ondertekenen wordt meteen duidelijk wanneer we de lijst met partners gaan bekijken. We vinden daar bovendien heel wat sterk uiteenlopende namen in terug. Het gaat hierbij niet alleen om de Britse bank Euro Exim Bank, maar ook om bijvoorbeeld de Ahli Bank of Kuwait evenals BFC Bahrein, GMT en natuurlijk ook Puntual/USEND.

“XRP maakt reserves op buitenlandse bankrekeningen overbodig”

Het hoofd compliance en operaties voor Euro Exim Bank reageerde ook kort op de afgesloten overeenkomst tussen de bank en Ripple. Hij gaf aan dat de opkomst van Ripple vooral te verklaren valt door het verdwijnen van de noodzaak om gebruik te moeten maken van buitenlandse bankrekeningen voor internationale betalingen. “De komst van XRP heeft er voor gezorgd dat het aanhouden van reserves die zich moeten bevinden op bankrekeningen bij buitenlandse banken compleet overbodig is geworden”. Banken hoeven hierdoor geen rekening meer te houden met vervelende valutaverschillen. Ook het verwerken van lokale fiatbetalingen behoort hiermee tot het verleden. Dit alles zorgt er voor dat internationale betalingen mogelijk worden zonder dat er nog sprake is van bilaterale relaties. Dat is een structureel voordeel ten opzichte van de huidige marktleider SWIFT”; aldus nog Bright.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *